Autor Wątek: 1NZ-FE modyfikacje w silniku N/A  (Przeczytany 29117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: 1NZ-FE modyfikacje w silniku N/A
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Sierpnia 2012, 19:06:32 »
Nie do końca mnie zrozumiałeś.
Wymiana wydechu dała ,,aż" 3-4 KM więcej więc za 1500zł to jest bez sensu dla mnie.
Yaris jest lekki i przy ponad 100 KM szybciej się zbiera niż BMW ,które waży 1700kg i ma w wypadku E39 136 KM dopiero przy 4000 obr. i 163 KM E60 ,który występuje przeważnie w automacie.
Niczego wam przecież nie bronię ale pakować jaką kolwiek kasę w parę koni mechanicznych więcej jest bez sensu.

Offline akras100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Sierpnia 2012, 20:08:57 »
Nie wdając się w szczegóły (bo przy niektórych teoretykach nie ma to większego sensu a już tym bardziej, że samochód został sprzedany) to tak - kompletny wydech z kolektorem i porządny wydech w anglii większości userom ichniejszego Yaris Clubu daje wyniki 120-12x KM.
Beż żadnego dotykania elektroniki która spokojnie jeszcze te kilka koni daje....
Więc jeśli ktoś nie wierzy, że całkowicie przebudowany układ dolotowy w postaci dopasowanych trąbek i zbudowanego do nich airboxa oraz wystrojenie tego wszystkiego może dać 20 koni to.... to w sumie niech nie wierzy :)
Wystarczy przyjrzeć się projektom aut w których zostały zastosowane trąbki i wystrojone aby zobaczyć jakie przyrosty są możliwe... nie mówiąc już o seryjnych produkcjach chociażby spod znaku BMW gdzie w seriach M trąbki są czymś powszechnym.
Zresztą nikt nie mówi o tym, że moc wzrasta o daną wartość w całym zakresie obrotowym... mówimy o mocy maksymalnej.

Ale ignoranci zawsze byli i będą w polskim internecie i nie należy się tym przejmować :)

Pozdrawiam

I jeszcze do kolegi powyżej - oczywiście, że jest to absolutnie nieopłacalny sposób modyfikacji.
Opłacalny to jest program w dieslu gdzie za te 2 tys zł masz przyrosty nawet 100Nm.

Nikt jednak nigdy nie mówił, że hobby musi być tanie i opłacalne
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2012, 21:21:00 wysłana przez SZYMON14 »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Sierpnia 2012, 20:34:02 »
Nikt jednak nigdy nie mówił, że hobby musi być tanie i opłacalne :)
No wreszcie jakaś normalna wypowiedź  <brawo>

Od początku mi o to chodziło i czekałem tylko aż przestaniecie pisać jakie to jest łatwe i co w prosty sposób można mieć.
Pomimo iż w ogóle nie jest to opłacalne, jako jedyny napisałeś ,że to nie ma takie być tylko ma się podobać właścicielowi  :good:

Offline wojteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Sierpnia 2012, 21:52:49 »
userom ichniejszego Yaris Clubu daje wyniki 120-12x KM.

Z tymi angielskimi hamowniami to ostrożnie, w clio/106/saxo też mają magiczne przyrosty, których później na kontynencie nikt, na tych samych gratach, nie jest w stanie osiągnąć.
Co do grzebania w N/A, no cóż 200-300 zł/ 1KM na początek, później pewnie > 500 zl/1KM :-)

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Sierpnia 2012, 22:51:23 »
Nie do końca mnie zrozumiałeś.
Wymiana wydechu dała ,,aż" 3-4 KM więcej więc za 1500zł to jest bez sensu dla mnie.
Yaris jest lekki i przy ponad 100 KM szybciej się zbiera niż BMW ,które waży 1700kg i ma w wypadku E39 136 KM dopiero przy 4000 obr. i 163 KM E60 ,który występuje przeważnie w automacie.
Niczego wam przecież nie bronię ale pakować jaką kolwiek kasę w parę koni mechanicznych więcej jest bez sensu.

za 1500zł to ja zrobiłem cały wydech z kwasówki i wstawiłem nowy kolektor.wydech można zrobić ze zwykłej stali spawajac  migomatem.wszystko kwestia kasy i własnego widzi mi sie.
pare koni tu, pare koni tam i auto inaczej zupelnie jezdzi.przyrosty w N/A nigdy nie były i nie beda imponujace bez zapakowania dużej kasy.sa to konie droższe niż w turbo, to przecież oczywiste.

Nikt jednak nigdy nie mówił, że hobby musi być tanie i opłacalne :)
No wreszcie jakaś normalna wypowiedź  <brawo>

Od początku mi o to chodziło i czekałem tylko aż przestaniecie pisać jakie to jest łatwe i co w prosty sposób można mieć.
Pomimo iż w ogóle nie jest to opłacalne, jako jedyny napisałeś ,że to nie ma takie być tylko ma się podobać właścicielowi  :good:

pewne rzeczy sa łatwie i nie trzeba dużo kasy.wystarczy troche poczytaj i popracować samemu.
ale wypowiedź w stylu: "po co rzeźbić w gównie" w tym temacie jest lekka prowokacja, bo jak sam widzisz silnik ma pewne rezerwy, które w mniejszym, lub wiekszym stopniu da sie uwolnić w zależności rzecz jasna od nakładów.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Sierpnia 2012, 01:30:14 »
Masz rację z wieloma rzeczami.
Ja jako,że angole spieprzyli immobilizer i wiele nie trzeba aby unieruchomić auto wstawilem kompa od mocniejszego MG ZR.Taki był od ręki i czuję ,że Roverek się lepiej zbiera.Niestety jeśli jeżdźę tak do 2tyś obr to pali za dużo.Jak go troczę kręce ale ze stala predkoscia  jest zadawalająco.
Fabrycznie u mnie powinno być 111KM a MG ZR ma 134KM niby przy tym samym osprzęcie.Z wielką ciekawością pojadę na hamownie jak bedzie jakaś dodatkowa kasa.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Sierpnia 2012, 19:00:50 »
macie może jakieś wykresy co mają po 120koni na seryjnym ecu ?
tak patrząc na itb były projekty po 150hp
jeśli mamy seryjną przepustnice 50mm to w itb mają 4x40mm tylko czy silnikowi jest potrzebne tyle powietrza Pewnie sama góra będzie dobra ciekawe jak na niskich obrotach
Na yaris club jedni zakładaja kolektor ssący od corolli 1.8 taki metalowy

Offline akras100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Sierpnia 2012, 00:40:10 »
120 koni to potrafią ludzie przekraczać nawet bez ruszania wydechu  <taniec>
Dobry kolektor plus przemyślany dolocik potrafi zdziałać sporo :)

Offline akras100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Sierpnia 2012, 00:46:21 »
A jak ktoś chce gotowe ITB to np ToyBox Racing miał wprowadzać swoje gotowe kity do przeróbki 1nz-fe.... obstawiam jednak, że do najtańszych należeć one nie będa :D

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Sierpnia 2012, 09:34:49 »
akras100 pokaż jak to wszystko wyglądało na papierze. Nie żebym nie wierzył, ale jestem ciekaw wykresu i koledzy zapewne też.

Przypomina mi się sprawa Yarisa Narwi  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2012, 09:37:15 wysłana przez mirko »

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Sierpnia 2012, 11:38:36 »
akras100 myślałem że nam pokażesz fotki tego twojego ITB co miałeś w yarisie

Offline akras100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Sierpnia 2012, 14:02:19 »
Ja miałem akurat nie kupne tylko przerobione z motocykla, było z tym zabawy trochę ale i nie kosztowało tyle co gotowe kity.

Chętnie bym Wam pokazał wykres jakbym wiedział gdzie go mam.
Napisalem nawet maila do Energy Gaz Polska gdzie samochód był hamowany czy nie mają może jakiejs archiwalnej bazy.

Jak się znajdzie to chętnie go tu zamieszcze.

Nie zmienia to jednak faktu, że nawet domowymi sposobami tego typu modyfikacje w takim silniku to ani tanie ani przyrosty nie są kolosalne.
Choć jak na moje ówczesne potrzeby odpychało się to znośnie :)

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Sierpnia 2012, 14:48:09 »
od jakiego motocykla miałes trąbki?
i co sprawiło najwieksza trudnosc?
no i kto był w stanie przerobic seryjnego kompa, żeby można bylo paliwo podlać :)
mówiłes, że pod Poznaniem kogos miałes.to jakas firma tuningowa, czy osoba bardziej prywatna?

ps.
bedzie e30?  :cheesy:

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Sierpnia 2012, 12:47:36 »
kolektor z corolla 1.8 w 1nz-fe
tooter prototype intake manifold cold start

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Sierpnia 2012, 20:49:24 »
to nie jest z corolli tylko pelen custom.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl