Autor Wątek: Check engine, sonda lambda, cewki.  (Przeczytany 113048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: Check engine, sonda lambda, cewki.
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Maja 2013, 09:17:54 »
dox 0231 jest dedykowana do twojego auta jeśli masz silnik 2sz-fe

jeśli 2nz to jedna z dwóch (musisz sobie odczytać), po OE :
89465-20810   
89465-52190

tak, są dwie - przed i za katalizatorem już od Euro3

jeśli pokazywał sondę to sonda
natomiast przepływomierz powinien być pierw wyczyszczony to chwila czasu

jazda z Boschem gdy przeznaczone jest Denso może skutkować tym, że znowu pojawi się check, albo, że będzie palił nie tyle co powinien

denso universal fit jeśli po kodzie się zgadza z OE oznacza, że nie ma wtyczki zarobionej i musisz polutować ze starej sondy
oznacza to oszczędność gotówki, ale dodatkową robotę

Cytuj (zaznaczone)
I czy jeżeli komputer wskazywał coś z tą sondą to możliwe jest, że po przeczyszczeniu przepływomierza i pokręceniu Yarisko pare km na wysokich obrotach przestanie pokazywać sonde?
znów wywali
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2013, 09:34:04 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline galaxteck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Maja 2013, 09:35:43 »
Dokładnie 2SZFE. Bardzo dziękuję za cenne informacje. Czyli jak są dwie to kwestia ustalenia wg. komputera która? Jaki jest ewentualnie numer tej drugiej?

Domowymi warunkami można spokojnie wymienić tą sonde?

No to nie ma co.. Muszę kupić DENSO..

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Maja 2013, 09:51:04 »
Dokładnie 2SZFE. Bardzo dziękuję za cenne informacje. Czyli jak są dwie to kwestia ustalenia wg. komputera która? Jaki jest ewentualnie numer tej drugiej?

Domowymi warunkami można spokojnie wymienić tą sonde?

No to nie ma co.. Muszę kupić DENSO..
błąd zapisany w pamięci jednoznacznie wskazuje, która sonda go powoduje
czy jest to bank1 czyli sonda przed katalizatorem, sonda główna, bezpośrednio sterująca
czy jest to  bank2, czyli sonda za katalizatorem, która sprawdza jego obecność i działanie

wg. mnie
89465-0D030 - za katem, sonda2
89465-0D040 - przed katem, sonda1

ale niech ktoś jeszcze zweryfikuje bo jestem zmęczony :)
TIIDA '09

Offline galaxteck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Maja 2013, 11:03:19 »
Nie rozumiem tych wszystkich numerów :) Skąd te oznaczenia posiadasz? Z tego co wygooglowałem jedna jest Universal Fit tj. 89465-0D030, a wygląda jak ta co wcześniej mówiłeś dedykowana DOX-0231, a druga Direct Fit jest inna..

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Maja 2013, 18:03:56 »
ludzie, ten temat to jakaś porażka. Galaxteck ma problem z checkiem, nie zna numeru błędu, próbuje czyścić styki przepływki benzyną, do tego odpięcie aku bez odczytania błędu... pasmo porażek.

Galaxteck - wyciągnij od mechanika kod błędu jaki odczytał i nie kupuj na razie żadnej sondy bo to bez sensu - chyba, że jesteś maniakiem wymieniania wszystkiego co popadnie - jak niektórzy mechanicy. W yarisie są dwie sondy bo jest norma spalin euro5 - dlatego jest ta druga sonda - weryfikuje tylko sprawność katalizatora a pierwsze bierze udział w procesie ustalania proporcji paliwo/powietrze w procesie spalania mieszanki.

Jeżeli faktycznie auto jeździ ok i nie pali więcej niż zwykle to może być to błąd P0420 i w tym wypadku wcale nie trzeba kupować nowej oryginalnej sondy tylko zamontować sobie prosty układ oparty na filtrze RC - tu masz więcej: http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?p=641813.

Dobrze Ci radzę, nie ruszaj tej przepływki bo za moment auto w ogóle nie będzie jeździć jak ją uszkodzisz, skup się na podaniu kodu błędu.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Maja 2013, 18:07:33 »
euro5 zaaplikowano dawno po kupnie jego yarisa :)
TIIDA '09

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Maja 2013, 19:21:47 »
a to wybacz, błędne dane miałem :)

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Maja 2013, 00:03:50 »
ludzie, ten temat to jakaś porażka. Galaxteck ma problem z checkiem, nie zna numeru błędu, próbuje czyścić styki przepływki benzyną, do tego odpięcie aku bez odczytania błędu... pasmo porażek.

Cytuj (zaznaczone)
Wczoraj Yaris pojechał do mechanika, bo udało mi się załatwić komputer za darmo i okazało się, że problem tkwi w sondzie lambda.

A to stwierdzenie nie jest wskazaniem, co wywołało błąd? Mechanik nie musi podawać nr-u błędu laikowi, ma naprawić samochód. Zakładamy, że wie co robi...
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Maja 2013, 01:21:33 »
Rafels, z całym szacunkiem ale jak już słyszę, że mechanik chce wymieniać lambdę to mi się zapala czerwona lampka. Ile takich historii jest na motonews a potem się okazuje, że wystarczyło czasami masy poprawić na budę.

Jak jeszcze nie miałem ELM-a to byłem ze dwa razy w normalnym warsztacie i dostawałem wydruk - myślałem, że to standard - okazuje się, że nie...

Koniec OT z mojej strony.

Offline galaxteck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Maja 2013, 08:19:55 »
Hmmmm.. mechanik jest znajomym z "drugiej ręki" i sam osobiście nie miałem możliwości pojechania.. Powiem tak, narazie wstawił sonde Boscha i mówił żeby pojeździć z tydzień dla pewności, że błąd nie wywali, a jak będzie ok to się rozliczymy.. (usterka stwierdzona po komputerze) Narazie zrobiłem ~100km i wszystko jest tak jak być powinno więc wygląda na to, że sonda faktycznie jakoś tam "padła"..

Mateusz84, być może Twoja rada jest dobra, natomiast nie mam takiej wiedzy żeby w ten sposób się bawić, nie znam się na tym i nie chce czegoś schrzanić.. A samochód jest mi niezbędny więc musi być zrobiny w miarę szybko i bez zbędnych kombinacji i oczywiście dobrze..

Sonda będzie mnie kosztowała 200 coś złotych więc jakoś to przełknę, chciałbym tylko wsadzić tam DENSO, ale mam problem ze 100% ustaleniem numeru DOX-????, a nie chcę kupić złej i potem bawić się w wymiany..

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Maja 2013, 10:44:00 »
Check się pojawi, to tylko kwestia czasu :)
Mimo wszystko rozumiem Twoją sytuację, powodzenia ! :)

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Maja 2013, 11:33:11 »
Co do numeru lambdy: zapytaj np. tutaj http://www.e-denso.pl/
Skoro facet sprzedaje produkty Denso, to chyba jest zorientowany w temacie. Zawsze możesz też umówić się na ew. wymianę. Masz do tego prawo.

Nie rozumiem tutaj wątpliwości Mateusza84: mechanik podpiął kompa, wyskoczyła lambda, trzeba wymienić.
Po co szukać w tym jakiegoś drugiego dna...? Przecież zrobiłbyś to samo, gdyby ELM pokazał Ci błąd sondy... (dobra EOT)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline galaxteck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Maja 2013, 11:53:49 »
Dla ciekawskich ceny ASO, Yaris I FL 1.3 VVT-i 87KM 2003 r. 2SZFE: sonda lambda przed katalizatorem jak i za w ASO Toyota W&J Wiśniewski 937,25zł (jedna).. :thumbdown:

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Maja 2013, 17:49:47 »
Dla ciekawskich ceny ASO, Yaris I FL 1.3 VVT-i 87KM 2003 r. 2SZFE: sonda lambda przed katalizatorem jak i za w ASO Toyota W&J Wiśniewski 937,25zł (jedna).. :thumbdown:
no to wiadomo
jestem ciekaw czy ten Bosch nie wypluje checka
TIIDA '09

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #59 dnia: 18 Maja 2013, 14:59:22 »
Nie rozumiem tutaj w�tpliwo�ci Mateusza84: mechanik podpi�� kompa, wyskoczy�a lambda, trzeba wymieni�.
Po co szuka� w tym jakiego� drugiego dna...? Przecie� zrobi�by� to samo, gdyby ELM pokaza� Ci b��d sondy... (dobra EOT)

bo blad wskazan sondy nastepuje gdy sonda jest uszkodzona lub gdy katalizator pracuje nieprawidlowo - ale tego sie nie dowiemy nie znajac nr bledu bo mogl byc blad uszkodzonej grzalki - wtedy na pewno problem lezy w sondzie lub okablowaniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl