Witam wszystkich na forum, specjalnie się zarejestrowałem, żeby dodać odpowiedź. Z tego co zdążyłem przeczytać, na rozwiązanie problemu nie ma co liczyć - ten typ tak ma i tyle. Wymiana sprzęgła być może częściowo zmniejsza efekt, ale nie rozwiązuje sprawy. Chciałbym natomiast poinformować, że w mojej Aurisce z 2007 roku ze skrzynią 5 - biegową nieprzyjemny efekt również występuje! Zaczyna się od 4 biegu, gdzie zadrży przy mocniejszym wciśnięciu gazu, na piątym w przedziale 1900 - 2000 obr/min drżenie jest spore, w lusterku wstecznym obraz się zamazuje i w aucie słychać charakterystyczne buczenie. Umownie efekt występuje od 37% obciążenia silnika (spalanie na komputerku powyżej 5 litrów/100km), jadąc ze stałą prędkością po płaskim terenie efektu praktycznie nie ma.
Jestem właścicielem od niedawna (kwiecień br.), auto pochodzi z Polski a jego przebieg to podobno 195 000 km (książka serwisowa prowadzona do przedostatniego właściciela - wygląda jakby przebieg mógł być autentyczny) i niestety kupiłem je po kobiecie. Prawdopodobnie mam wyciągnięty łańcuch, więc nie mam 100% pewności czy drgania nie są właśnie tym spowodowane.