Autor Wątek: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika  (Przeczytany 106116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Września 2015, 21:14:14 »
Dzięki za info. Myślałem , że może przeprogramowanie sterowika u niektórych poprawiło sytuację a tu okazuje się , że totalna klapa. Ciekaw jestem , czy w nowych Aurisach występuje ten problem?

Offline Sebosand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 07 Marca 2016, 21:34:27 »
Witam. Mam ten sam problem z  samochodem czyli drgania w zakresie obrotów 1800-2300. Moje auto to Auris 1.4 d4d 2009 rok. Moje próby usunięcia tej usterki to kontrola wszystkich poduszek silnika, tu wszystko ok, oraz wymiana przegubu wewnętrznego. Niestety nic to nie dało wiec chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was uporal się wkońcu z tym problemem.? Serwis Toyota zasugerował wymianę sprzęgła, które rzekomo wpada w wibracje. :/

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Marca 2016, 07:44:50 »
Wymieniłem na nowe. Dało to niewiele. Szkoda kasy. Tu chyba tylko pomoże wymiana auta na inny model , albo jazda jak benzynowym i trzymanie go cały czas na wyższych obrotach.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Marca 2016, 11:15:54 »
Ja też wymieniałem sprzęgło, nic to nie dało. Zauważyłem też w innym samochodzie takie same objawy, a mianowicie znajomy ma vw caravelle 2.0 Tdi i jak jakiś czas temu z nim jechałem to miał dokładnie takie same drgania przy podobnych obrotach jak u mnie w aurisce, mówił, że ten typ tak ma i tyle, więc wychodzi, że to nie tylko problem w toyotach

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline Sebosand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Marca 2016, 19:04:19 »
A co w sytuacji kiedy serwis upiera się, że to wina sprzęgła i go wymienia ( koszt około 3 tys. PLN) a usterka jednak nie ustępuje?? "Przepraszamy to jednak nie było to" ????

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Marca 2016, 08:49:34 »
Jeśli sam zapłaciłeś za wymianę sprzęgła to kłuć się z nimi, mi wymienili na gwarancji, więc nie chciało mi się kłócić, jakoś da się z tą wadą żyć, nauczyłem się tak jeździć, żeby nie wpadać na wyższych biegach w takie obroty przy jakich występują te drgania. W walec z serwisem pomocna może być Toyota motor poland, mi jak miałem jakąś scysję z serwisem pomogli od ręki, wystarczył mail

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline alf1969

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Marca 2016, 13:12:08 »
Mam 1,4 d4d  aktualnie z przebiegiem 190 tys, rok prod 2007, skrzynia 5 biegowa.
Nie zaobserwowałem u siebie żadnych drgań, jeżdżę Auriskiem już 4 lata więc bym coś zauważył.
Nie wiem jak wygląda sprawa skrzyń 6 biegowych ale ...... wydaje mi się że nie powinno być czegoś takiego jak "tak musi być" czy też ten "typ tak ma".
"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani " Feliks Dzierżyński

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Marca 2016, 14:00:40 »
Mam 1,4 d4d  aktualnie z przebiegiem 190 tys, rok prod 2007, skrzynia 5 biegowa.
Nie zaobserwowałem u siebie żadnych drgań, jeżdżę Auriskiem już 4 lata więc bym coś zauważył.
Nie wiem jak wygląda sprawa skrzyń 6 biegowych ale ...... wydaje mi się że nie powinno być czegoś takiego jak "tak musi być" czy też ten "typ tak ma".

Tylko, że właśnie w skrzyniach 6 biegowych u niektórych występują powyższe drgania ...
Obi

Offline TitoSilva

• Początkujący
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Września 2016, 17:06:40 »
Mam 1.4 D4D 2010 zakupiony z serwisu w zeszlym roku przy 180tys, teraz mam 210tys i problem jest ten sam. Drgania sa nie zmiennie takie same, moze troche sie nasilili. Moje zdanie jest takie ze w miare zużywania sprzegla, łożysk czy poduszek problem bedzie narastal ale wymiana tych czesc wcale go nie zalatwi. Moge tylko jeszcze dopisac ze w moim serwisie Toyota Marki powiedzieli cos o obudowie filtra powietrza.... bez komentarza. Ciekawe czy te problemy byly w nowych autach, to by jednoznacznie pokazalo czy jest to wada konstrukcyjna czy cos sie psuje... Nauczylem sie z tym jezdzic, delikatnie mu odpuszczam i wibracje maleja, dlatego nie bede zostawial w serwisie 2-3 tys. bo to chyba bez sensu.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Września 2016, 02:37:40 »
Przy niecałych 30 tys. już było więc raczej tak jest od nowości.

Offline klaina

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Października 2016, 10:00:38 »
Witam

Posiadam Auris z 2013 zakupiony 5 miesiecy temu od znajomoch przy przebiegu 52 tys obecnie jest 58 tys silnik 1.4 D4D skrzynia 6 biegowa. Tyle wstepu.  :grin:
Rowniez w moim aucie wystepuja drgania w raz z halasem (buczeniem) przy zmianie z 4 na 5 przy obrotach 1800 do 2000.

Poprzedni wlasciciel to reklamowal - w serwisie - regulacja poduszki pod silniekiem.

Moja wizyta (05.10.2016) z ta sama reklamacja skonczyla sie wymiana owej poduszki, przy wczesniejszych rozmowach serwis twierdzi ze to normalne i zeby jezdzic na wyzszych obrotach  :wallbash:
Po wymianie nic sie nie zmienilo.  :-(
Jesli by ktos cos nowego wiedzial prosze o info , do konca miesiaca mam auto na gwarancji.  :-(

Offline Sebosand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Października 2016, 12:51:46 »
Witam. Udało się rozwiązać problem??

Offline bamaz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #87 dnia: 06 Listopada 2016, 18:39:00 »
Witam wszystkich na forum, specjalnie się zarejestrowałem, żeby dodać odpowiedź. Z tego co zdążyłem przeczytać, na rozwiązanie problemu nie ma co liczyć - ten typ tak ma i tyle. Wymiana sprzęgła być może częściowo zmniejsza efekt, ale nie rozwiązuje sprawy. Chciałbym natomiast poinformować, że w mojej Aurisce z 2007 roku ze skrzynią 5 - biegową nieprzyjemny efekt również występuje! Zaczyna się od 4 biegu, gdzie zadrży przy mocniejszym wciśnięciu gazu, na piątym w przedziale 1900 - 2000 obr/min drżenie jest spore, w lusterku wstecznym obraz się zamazuje i w aucie słychać charakterystyczne buczenie. Umownie efekt występuje od 37% obciążenia silnika (spalanie na komputerku powyżej 5 litrów/100km), jadąc ze stałą prędkością po płaskim terenie efektu praktycznie nie ma.
Jestem właścicielem od niedawna (kwiecień br.), auto pochodzi z Polski a jego przebieg to podobno 195 000 km (książka serwisowa prowadzona do przedostatniego właściciela - wygląda jakby przebieg mógł być autentyczny) i niestety kupiłem je po kobiecie. Prawdopodobnie mam wyciągnięty łańcuch, więc nie mam 100% pewności czy drgania nie są właśnie tym spowodowane.

Offline djpit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 07 Listopada 2016, 20:31:57 »
Aż sprawdziłem w swojej 1.4 D4D 07r   - żadnych drgań nie zauważyłem

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #89 dnia: 08 Listopada 2016, 07:08:30 »
Aż sprawdziłem w swojej 1.4 D4D 07r   - żadnych drgań nie zauważyłem

A nie masz takiego przypadku że przy obrotach 1500 -2000 drga Ci lusterko wewnętrzne?
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl