Autor Wątek: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika  (Przeczytany 106124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Stycznia 2013, 23:15:16 »
Bardzo dziękuję za odpowiedz. wczoraj rozmawiałem ze znajomym i ma to samo. Serwis w Tarnowie nie widzi usterki. Myślę ze ze jest to wada konstrukcyjna tzn . źle dobrane przełożenia do tak małego silnika, do tego większy obwód i szerokość opon niż w corollce, ktora wcześniej miałem. Silnik wyżyłowany na maxa i chyba trzeba będzie jeździć dynamicznej. Niezadowolenie pozostaje i będzie mnie to wkurzać aż do pożegnania z tym samochodem.

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Września 2014, 23:41:31 »
Minęło trochę czasu , więc chcialem zapytać , czy ktoś zlokalizowal przyczyne tych drgań? U mnie sa niestety coraz wieksze. Mam obecnie przejechane 90000 .Jak u Was ?

volti

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Września 2014, 00:30:28 »
Posiadam aurisa z silnikiem 1,4 vvt-i i takie drgania także zaobserwowałem w przedziale 1900-2100 obr/min (jest to drganie przypominające jazdę z dużą prędkością przy niewyważonych kołach). Trochę informacji znalazłem w google, że może to być przez zanieczyszczony układ paliwowy, bla bla... Kupiłem jakiś dodatek do paliwa wzbogacający mieszankę + oczyszczający wtryski i cos tam jeszcze. Póki to coś było w baku, to silnik pracował jak ruski zegarek. Zero wibracji. Po przepaleniu całego baku i zalaniu świeżego paliwa  - problem wrócił. Według mnie wpływ na to ma jakość paliwa. Zdarzy mi się tankować u konkurencji i problem jakby znika, ale im bliżej końca paliwa w zbiorniku, to pojawia się ponownie.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2014, 00:32:46 wysłana przez volti »

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Września 2014, 13:54:42 »
Zastanawialem sie nad podrasowaniem silnika, ale kiedy spytalem o to w firmie V-tech tunning i powiedziałem jakie sa objawy to powiedzieli , że nawet przy podniesienu mocy drgania mogą nie ustąpić. Przyczyna może być w ukladzie jezdnym np skrzywiona ośka, sprzeglo. A dla mechanikow z toyoty wszystko jest ok. Dlatego chcialem zapytac czy macie jakich mechesow sprawdzonych w Krakowie,

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Września 2014, 07:57:27 »
Zastanawialem sie nad podrasowaniem silnika, ale kiedy spytalem o to w firmie V-tech tunning i powiedziałem jakie sa objawy to powiedzieli , że nawet przy podniesienu mocy drgania mogą nie ustąpić. Przyczyna może być w ukladzie jezdnym np skrzywiona ośka, sprzeglo. A dla mechanikow z toyoty wszystko jest ok. Dlatego chcialem zapytac czy macie jakich mechesow sprawdzonych w Krakowie,
w Wieliczce  :grin:  szukaj Marcinma ..... tutejszego znachora

Obi

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Września 2014, 08:01:58 »

byłbym wdzięczny za namiary - jeśli nie ogólnie, to na pw
mechaników znam, ale nikogo z zaufanych w rozsądnej odległości ode mnie, a wieliczka to dla mnie rzut beretem - chętnie skorzystam z polecenia
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Września 2014, 09:21:08 »

byłbym wdzięczny za namiary - jeśli nie ogólnie, to na pw
mechaników znam, ale nikogo z zaufanych w rozsądnej odległości ode mnie, a wieliczka to dla mnie rzut beretem - chętnie skorzystam z polecenia

marcinm-moderator działu camry .....
Obi

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Września 2014, 10:00:43 »
Nie Wieliczka, a Bochnia.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Września 2014, 10:03:07 »
Nie Wieliczka, a Bochnia
nooo to spora różnica...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Moto_Christo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Października 2014, 13:13:30 »
Właśnie dziś z podobnym objawem byłem w serwisie w Katowicach. Po jeździe testowej mechanik stwierdził, że najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zanieczyszczony zawór EGR, który nie zapewnia dopływu odpowiedniej ilości powietrza. Sugeruje przeczyszczenie go. Chyba nie mam się co nad tym zastanawiać i przeczyszczę go.

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Października 2014, 23:23:53 »
Napisz prosze , czy czyszczenie EGR cos dalo?

Offline Moto_Christo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Października 2014, 16:09:23 »
Nie! Wyczyszczono i zawór EGR i dodatkowo przepustnicę ale to nic nie pomogło. Mechanik w serwisie wydając żonie samochód zapewnił, że już żadnych drgań nie ma. Ale są dalej i wcale nie słabsze. Jest tak samo. Dodam, że w komputerze żadnych błędów nie stwierdzono a wcześniej zatankowałem cały bak paliwa Ultimate na BP i dolałem jeszcze dodatkowo jakiegoś preparatu do diesli kupionego na tejże stacji. I nic. Jakość paliwa również nie wpłynęła na to zjawisko.

Mamy w Katowicach polecany przez użytkowników Toyoty serwis, który jest prowadzony przez byłych pracowników ASO więc postanowiłem się tam udać i wybadać sprawę. Zacząłem rozmowę od słów: mam pewien problem z drganiami silnika na 4-5 biegu w okolicach 1900obr. i po przekroczeniu 2000obr ustają. Na to pracownik tego serwisu mówi: to pewnie ma Pan Auris albo Corollę z silnikiem 1,4D i 6-cio biegową skrzynią biegów :) Jak stwierdził nic się z tym nie da zrobić. Mieli już wielu użytkowników z takim problemem i w żadnym samochodzie nie znaleźli przyczyny. Jedną Corolkę rozkręcili na drobne części i też nic nie znaleźli. Konsultowali ten problem w swoim środowisku i konkluzja jest taka, że "ten typ tak ma". Trzeba się z tym pogodzić. Nigdy w tym serwisie nic nie naprawiałem więc nie mogę z całą pewnością powiedzieć, że na pewno mają rację ale czytając różne opinie, fora i ten wątek doszedłem do wniosku, że chyba tak faktycznie jest. Nikt jeszcze nie podał jednoznacznej przyczyny i sposobu usunięcia tego zjawiska.

Ale jeśli tak jest to w ASO powinni o tym wiedzieć. Skoro tylu użytkowników spotyka się z tym problemem to największy serwis na Śląsku tez musiał mieć z nim styczność i powinni wiedzieć co zrobić. Albo powiedzieć wprost, że se ne da. Jestem umówiony na poniedziałek na reklamację.
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2014, 16:15:11 wysłana przez Moto_Christo »

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Października 2014, 17:12:05 »
4-5 bieg przy obrotach 1900 jest za wysoki w tym silniku - tak wygląda z opisu jaki przedstawiłeś
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2014, 17:32:28 wysłana przez robikon »

volti

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Października 2014, 23:17:28 »
A co jeśli na postoju bez wrzuconego biegu dodasz gaz i utrzymasz obroty 1900? Też drga?

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Listopada 2014, 21:20:19 »
Ja wymieniłem nawet sprzęgło , drgania trochę się zmniejszyły, ale w wyżej wymienionym zakresie dalej są. Moźe są trochę mniejsze. W corollce tego nie ma.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl