Nie! Wyczyszczono i zawór EGR i dodatkowo przepustnicę ale to nic nie pomogło. Mechanik w serwisie wydając żonie samochód zapewnił, że już żadnych drgań nie ma. Ale są dalej i wcale nie słabsze. Jest tak samo. Dodam, że w komputerze żadnych błędów nie stwierdzono a wcześniej zatankowałem cały bak paliwa Ultimate na BP i dolałem jeszcze dodatkowo jakiegoś preparatu do diesli kupionego na tejże stacji. I nic. Jakość paliwa również nie wpłynęła na to zjawisko.
Mamy w Katowicach polecany przez użytkowników Toyoty serwis, który jest prowadzony przez byłych pracowników ASO więc postanowiłem się tam udać i wybadać sprawę. Zacząłem rozmowę od słów: mam pewien problem z drganiami silnika na 4-5 biegu w okolicach 1900obr. i po przekroczeniu 2000obr ustają. Na to pracownik tego serwisu mówi: to pewnie ma Pan Auris albo Corollę z silnikiem 1,4D i 6-cio biegową skrzynią biegów

Jak stwierdził nic się z tym nie da zrobić. Mieli już wielu użytkowników z takim problemem i w żadnym samochodzie nie znaleźli przyczyny. Jedną Corolkę rozkręcili na drobne części i też nic nie znaleźli. Konsultowali ten problem w swoim środowisku i konkluzja jest taka, że "ten typ tak ma". Trzeba się z tym pogodzić. Nigdy w tym serwisie nic nie naprawiałem więc nie mogę z całą pewnością powiedzieć, że na pewno mają rację ale czytając różne opinie, fora i ten wątek doszedłem do wniosku, że chyba tak faktycznie jest. Nikt jeszcze nie podał jednoznacznej przyczyny i sposobu usunięcia tego zjawiska.
Ale jeśli tak jest to w ASO powinni o tym wiedzieć. Skoro tylu użytkowników spotyka się z tym problemem to największy serwis na Śląsku tez musiał mieć z nim styczność i powinni wiedzieć co zrobić. Albo powiedzieć wprost, że se ne da. Jestem umówiony na poniedziałek na reklamację.