Autor Wątek: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika  (Przeczytany 106139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Listopada 2016, 08:58:34 »
A nie masz takiego przypadku że przy obrotach 1500 -2000 drga Ci lusterko wewnętrzne?
w przedziale 1900 - 2000 obr/min drżenie jest spore, w lusterku wstecznym obraz się zamazuje
:-)

Offline djpit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Listopada 2016, 09:18:56 »
trochę drga ale chyba nie o tym jest mowa.... :]

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 08 Listopada 2016, 11:10:26 »
trochę drga ale chyba nie o tym jest mowa.... :]

no właśnie nie, niektórzy o tym piszą (czyli o drganiu lusterka itp.), a innym chodzi o drgania silnika tak jakby lekko nim telepało....
Obi

Offline bamaz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #93 dnia: 08 Listopada 2016, 14:17:04 »
Mi się wydaje że chodzi o to samo. Drgania silnika powodują drgania w kabinie, jeśli w lusterku wstecznym nie jestem w stanie odczytać tablicy rejestracyjnej samochodu jadącego blisko za mną, to znaczy że drgania kabiny są już całkiem spore. Im większe obciążenie silnika przy tych nieszczęsnych obrotach tym większe drgania nadwozia. Przykład o lusterku podałem, żeby zobrazować skalę drgań ;)

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 10 Listopada 2016, 15:17:04 »
A macie dwumasówke?
W mojej wersji 1fl 2010 nie ma i... nie ma się więc co dziwić drganiom.
W każdym ASO powiedzą Wam to samo: tak jest z tym silnikiem i koniec.
Temat można zamknąć bo nie ma rozwiązania.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Listopada 2016, 15:21:14 »
A macie dwumasówke?
W mojej wersji 1fl 2010 nie ma
żyjesz w nieświadomości  :-)

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 11 Listopada 2016, 03:18:22 »
A macie dwumasówke? W mojej wersji 1fl 2010 nie ma i... nie ma się więc co dziwić drganiom. W każdym ASO powiedzą Wam to samo: tak jest z tym silnikiem i koniec. Temat można zamknąć bo nie ma rozwiązania.
Tu nie chodzi o drgania/dudnienie na najniższych obrotach (dwumasa niejako obniża minimalne użyteczne obroty silnika) tylko w okolicach 1900 obr/min. Dlaczego przy 1600-1700 nie ma takich wrażeń? Zgodnie z Twoją logika powinno być jeszcze gorzej. A nie jest. Czy ten typ tak ma? Możliwe. Ale to nie kwestia dwumasy/jej braku.

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 11 Listopada 2016, 15:16:56 »
Gdybym nie miał tego samego problemu i nie pojezdzil trochę i do aso i do specjalistów od diesli to bym się nie wypowiadał. Powtarzam: nie ma sposobu na dokładnie te drgania w okolicy 1800-2000 obrotów.

@sic22
Podaj powod, który Ty poznałeś.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Listopada 2016, 22:40:49 »
Nie znam powodu, gdyby taki był zdiagnozowany to raczej nie było by problemu z usunięciem tych drgań. Ale to nie jest wina braku dwumasy bo ona ma inny cel. Przez brak dwumasy 1.4 d4d zaczyna dudnić poniżej 1500 obr/min, podczas gdy silniki posiadające ten element nie protestują (akustycznie) nawet w okolicach 1100-1200 obr.

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 08 Marca 2017, 10:36:02 »
A czy ktoś z Was spotkał się z przypadkiem drgań dochodzących spod maski ale wyłącznie na tzw "luzie"? Stoję w miejscu, nie ruszam się w ogóle a autko drga - drgania dochodzą chyba spod silnika i przerzucają się na plastiki w aucie (słyszę to z przodu, przed sobą). Kiedy nawet delikatnie wcisnę gaz - wszystko ustaje.
Drgania pojawiają się ostatnio zawsze - niezależnie od pory roku czy temperatury. Coś jest niedokręcone, czy coś? Pomożecie?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 08 Marca 2017, 21:50:34 »
Przez brak dwumasy 1.4 d4d zaczyna dudnić poniżej 1500 obr/min, podczas gdy silniki posiadające ten element nie protestują (akustycznie) nawet w okolicach 1100-1200 obr.
Poniżej 1500 obr nie da się normalnie jeździć. Widziałeś kiedyś wykres mocy i momentu obrotowego silnika 1,4 d4d? Najbardziej zoptymalizowane obroty (moc i oszczędność) to 1500 - 1700 obr. poniżej tej wartości silnik się "męczy". Zauważalnie większe spalanie mam poniżej 1500 obr. Więc nic dziwnego, że są u was drgania bo ten silnik po prostu nie lubi obrotów poniżej 1500. Przy zbyt niskich obrotach po dupie dostają panewki, korbowody i zawory więc stąd te wibracje. Spróbuj pojeździć autem z dwumasą w zakresie 1100 - 1500 obr. to się szybciutko rozleci ponieważ koło dwumasowe przegrzewa się w tym zakresie (musi pochłonąć więcej drgań).
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2017, 21:52:48 wysłana przez Gawith »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 08 Marca 2017, 22:01:14 »
Ja tam nie zauważyłem jakiś problemów z niższymi obrotami, jedyne co to około 2000 przy przyspieszaniu coś czuć. To jest jakiś rezonans - łatwo zauważyć, że przy tych samych obrotach wystarczy zdjąć trochę nogę z gazu i jest OK, a potem znów zacząć przyspieszać i drgań od rezonansu jest znacznie mniej... Zawieszenie wydechu? Tłumik?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Marca 2017, 18:58:37 »
@Gawith
Przeczytałeś w ogóle mój post czy zobaczyłeś "1500" i dorobiłeś sobie w głowie całą resztę i się do niej odniosłeś? Zoptymalizowanie pod takie a nie inne obroty jest właśnie efektem  braku dwumasy, nic innego nie miałoby sensu. O tym że nie czytasz świadczy też druga część Twojej wypowiedzi. Drgania o których traktuje ten wątek występują przy ok. 1900 obr./min, a więc ponad optymalnym przedziałem który sam wskazałeś.

A dwumasa nie rozlatuje się od samych niskich obrotów, ale od próby przyspieszania na nich oraz od dynamicznego ruszania.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
Auris Terra 1.4D4D drgania silnika
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Marca 2017, 21:29:38 »
@Gawith
Przeczytałeś w ogóle mój post czy zobaczyłeś "1500" i dorobiłeś sobie w głowie całą resztę i się do niej odniosłeś? Zoptymalizowanie pod takie a nie inne obroty jest właśnie efektem  braku dwumasy, nic innego nie miałoby sensu. O tym że nie czytasz świadczy też druga część Twojej wypowiedzi. Drgania o których traktuje ten wątek występują przy ok. 1900 obr./min, a więc ponad optymalnym przedziałem który sam wskazałeś.

A dwumasa nie rozlatuje się od samych niskich obrotów, ale od próby przyspieszania na nich oraz od dynamicznego ruszania.

Ja miałem coś podobnego na postoju i luzie, samochód wpadał w lekkie wibracje, powód był banalny, plastikowa rura od dolotu powietrza do filtra dotykała blachy, ta rura jest ruchoma jak się obróci ta, że dotyka blachy to mam wibracje jaj ją przekręcę to jest ok, jak coś jest niezrozumiałe to mogę jutro zrobić fotkę o co mi chodzi :)
To miała być odpowiedź na post konrado99

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2017, 21:31:17 wysłana przez radek752 »

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Marca 2017, 07:32:41 »
Cytat: radek752
  jak się obróci ta, że dotyka blachy to mam wibracje jaj
Literówka, ale jakże mieszająca w kontekście :D :D
Cytat: radek752
jak coś jest niezrozumiałe to mogę jutro zrobić fotkę o co mi chodzi :)

Byłbym Ci bardzo bardzo bardzo wdzięczny ! :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl