Autor Wątek: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika  (Przeczytany 106039 razy)

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika
« Odpowiedź #195 dnia: 04 Lipca 2019, 14:01:36 »
Poduszki silnika/skrzyni sprawdzane byly?
Auris 1.33, 2013, Classic.

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 04 Lipca 2019, 17:44:26 »
Witam

Miesiac temu zakupiłem Aurisa 2014 1.4 D (193 tysiace przejechane)
Zauwazyłem, że mam podobne objawy przy dodaniu gazu w zakresie obrotów 1800-2000 na 5tym biegu. Pytanie do osób, które maja/miały ten sam problem: czy jest to drganie całego
silnika/deski czy tylko chwilowy metaliczny dźwięk ? U mnie wystepuje drganie (w sumie delikatne) ale dodatkowo dochodzi dziwny dżwięk/drżenie (trwający może 1-2 sekundy) w
okolicach koła od strony pasażera, przypominający przejechanie po chropowatcyh pasach (tylko ze zwielokrotniona siłą). Trudno to w sumie opisać
Czy koledzy, którzy wymieniali sprzęgło mieli podobne objawy/dźwięki ?

Z góry dzięki za info
Wymiana sprzęgła niweluje problem, na jakiś czas.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 05 Lipca 2019, 16:05:13 »
Ja też wymieniłem sprzęgło. Drgania występują tylko jak mocno depnę na 5 biegu przy szybkości 80km. Na poprzednim sprzęgle nie dało się już jeździć bo tak drgało i buczało. Według mnie problem jest w silniku a nowe sprzęgło tylko rozwiązuje ten problem na jakiś czas. Silnikowi brakuje mocy w zakresie 1800-2000 obrotów to drga.  Zależy jak Ci to drga jak trochę to omijaj te obroty, ja 5 bieg wrzucam dopiero od szybkości 100km bo szkoda mi nowego sprzęgła.
Ze swoim samochodem miałem różne problemy po zakupie. Zacznij jeździć  na lepszym paliwie najlepiej  na shellu premium i wymień olej na taki jak powinien być Ja wlałem jeszcze ceramizer który wyciszył mi silnik i wyregulowałem zawory  które były za ciasne  Te silniki lubią paliwo o dużej ilości cetanu Ja dodaje specjalny środek ale shell premium to to samo.   Przegoń go na trasie bo zapchany dpf   też odbiera mocy silnikowi. Z początku chciałem sprzedać ten samochód ala po przejechaniu 10tyś zmieniłem zdanie bo nabrał mocy i poprawiła się kultura pracy silnika . 
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2019, 16:08:49 wysłana przez cezario1 »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 05 Lipca 2019, 18:28:03 »
Samo przegonienie na trasie nic nie pomoże DPF, bo do tego potrzebna jest jeszcze wymuszona lub uruchomiona samoczynnie procedura wypalania DPF.

Offline Jim Brass

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #199 dnia: 05 Lipca 2019, 19:27:35 »
Tylko nie wiem czy DPF jest zapchany, bo auto wcześniej jeździło tylko na trasach. Olej zalany taki jak powinien być - wszystkie przeglądy i wymiany do tej pory w ASO.
Właśnie w tym tygodniu zrobiłem trase (1500km w dwa dni).
Co do paliwa to leje na BP tylko.

Podjade w przyszłym tygodniu do serwisu, zobacze co powiedzą. Dam znać co wymyślą :)

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 05 Lipca 2019, 20:59:22 »
Chiptuning lub jazda z włączoną klimą lekko zmniejsza ten efekt
Chiptuning rozumiem ale w jaki sposób klima zmniejsza ten efekt?

Ja też wymieniłem sprzęgło. Drgania występują tylko jak mocno depnę na 5 biegu przy szybkości 80km. .....  Silnikowi brakuje mocy w zakresie 1800-2000 obrotów to drga.  Zależy jak Ci to drga jak trochę to omijaj te obroty, ja 5 bieg wrzucam dopiero od szybkości 100km bo szkoda mi nowego sprzęgła.
Raczej zgodze się cezario1 i chyba najlepszym rozwiazaniem jest dopasowanie obrotów silnika do jego możliwości i zmiana biegów przy innych obrotach. Kto powiedział że trzeba męczyć ten silnik i na 5 biegu przy 80 km/h ostro przyspieszać?

Offline zyx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Verso S D4D
« Odpowiedź #201 dnia: 26 Lipca 2023, 23:39:57 »
Minęło kilka lat zatem pewnie ciekawi nie tylko mnie na ile kilometrów starcza taka wymiana?. Czy ktoś z wymieniających może się podzielić swoimi doświadczeniami w tym zakresie? Jeśli oryginał Aisin wytrzymuje około 80-100tkm to może lepiej zastosować Exedy? Na forach hondy twierdzą że Exedy są trwalsze od Aisin.
Previa 1 -> Previa 2 -> Yaris Verso  -> Verso S

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 30 Lipca 2023, 13:15:42 »
Minęło kilka lat zatem pewnie ciekawi nie tylko mnie na ile kilometrów starcza taka wymiana?. Czy ktoś z wymieniających może się podzielić swoimi doświadczeniami w tym zakresie? Jeśli oryginał Aisin wytrzymuje około 80-100tkm to może lepiej zastosować Exedy? Na forach hondy twierdzą że Exedy są trwalsze od Aisin.
A to ciekawe, że oryginał wytrzymuje tylko 100 tys. W corolli wymieniałem komplet przy 250 bo łożyska w skrzyni umarły i skoro skrzynia była na wierzchu to wymieniłem - tarcza była jeszcze spokojnie na 50 kkm. Teraz w Aurisie mam nalatane 270 i też na fabrycznym.
Co do drgań - były w Corolli i są w Aurisie. Wymiana sprzęgła nic do tego nie ma. Po prostu wg mnie TTM.

Offline poolniacki

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #203 dnia: 12 Lutego 2025, 08:45:47 »
Witam mam ten sam problem w toyocie corolli 1.4 d4d 90km bez dwumasy i DPF. Czy wymiana sprzęgła faktycznie pomoże? Mam gwarancje z tytułu kupna auta Toyota pewne auto. Czy uwzglądnią mi tą usterke jeżeli w tym tkwi problem w wymianie sprzęgła?  Dziękuje i pozdrawiam.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #204 dnia: 17 Lutego 2025, 10:54:22 »
Witam mam ten sam problem w toyocie corolli 1.4 d4d 90km bez dwumasy i DPF. Czy wymiana sprzęgła faktycznie pomoże? Mam gwarancje z tytułu kupna auta Toyota pewne auto. Czy uwzglądnią mi tą usterke jeżeli w tym tkwi problem w wymianie sprzęgła?  Dziękuje i pozdrawiam.
Wybacz zignorowanie pytania ale ja przede wszystkim bym sie tym nie przejmował. Ja mam tak samo od lat przy 90-100 km/h, 5 biegu, 2000 obrotów i górce lub przyspieszaniu. Szczególnie w porze zimowej kiedy silnik jest często niedogrzany. 1.6 TDI reagował i brzmiał podobnie tylko drgania były mniej wyczuwalne - pewnie dzięki dwumasie, i może innym poduszkom?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl