Autor Wątek: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy  (Przeczytany 351863 razy)

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
OPONY ZIMOWE do Yarisa - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Listopada 2011, 15:27:06 »
- mogę wsadzić na jedna oś innej firmy opony?? nie będzie to w niczym przeszkadzać ??

- lepsze opony na oś z napędem ??
Słuchajcie prawko mam z 10 lat wiec już coś w życiu przejechałem i widziałem ;) i nie raz ratowałem  <diabel>
Więc nie rozumiem po co pytałeś skoro jesteś już tak doświadczonym kierowcą? :roll:

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Listopada 2011, 15:37:08 »
- mogę wsadzić na jedna oś innej firmy opony?? nie będzie to w niczym przeszkadzać ??

- lepsze opony na oś z napędem ??
Słuchajcie prawko mam z 10 lat wiec już coś w życiu przejechałem i widziałem ;) i nie raz ratowałem  <diabel>
Więc nie rozumiem po co pytałeś skoro jesteś już tak doświadczonym kierowcą? :roll:

nikt nie jest nigdy na tyle doświadczonym kierowcą..... i nie pisz jeśli to nic nie wnosi sensownego  :roll:

Pytam o rady praktyczne a nie teoretyczne.... chodziło mi głównie o to czy po dwie różne opony bardzo żle wpływają na trakcje itp. czy to nie zalecane??

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Listopada 2011, 16:08:43 »
Ja mam na jednej osi inne, a na drugiej inne i nie widzę jakiejś różnicy od 4 takich samych opon.

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Listopada 2011, 16:15:25 »
Ja mam na jednej osi inne, a na drugiej inne i nie widzę jakiejś różnicy od 4 takich samych opon.

i o to chodzi  :-)

dlatego wybrałem nowe 2 szt. dębicy  <diabel>

Offline mariusz_and

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Listopada 2011, 16:55:57 »
Ja miałem w poprzednim aucie dwie różne marki opon i nie zauważyłem nic nie pokojącego, mało tego z przodu miałem całoroczne a z tyłu letnie  <diabel>
Lanos 1.6 16V->Yaris 2007 r. 1.0 12V->Chevrolet Aveo 2012 r. 1.2 16V

Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem :)

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Listopada 2011, 17:22:09 »
ja teraz będę mieć 2 różne na osiach
2 z poprzedniego sezonu są prawie jak nowe a w jednej jest dziura na 2 palce, więc siłą rzeczy para na wymianę  :-P

www.FotoSzopa.pl

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Listopada 2011, 19:25:19 »
I trzasnąć w coś, bo masz lepsze na tyle, a przednie z hamowaniem sobie już nie radzą.
lepsze na przedzie sprawdzą się tylko przy przyspieszaniu*... dodatkowo kierowca kierując się przyczepnością na prostej będzie' mniej ostrożny w zakrętach następstwem czego będzie 'ale urwał' :P
a jak już trzaskać to lepiej przodem w drzewo niż bokiem w słup ;)

Ponieważ większość ludzi "po kursie na prawko" nie potrafi ani dobrze ogarnąć pod- jak i nad- sterowności, to większość tzw. fachowców poleca zarzucić w zimie lepsze ogumienie na tył, bo redukuje to znacznie szanse wystąpienia tego drugiego zjawiska...
kurs, nie kurs... nawet jak się ma wyjeżdżone 10k h na torze to i tak niczego to nie gwarantuje ;)

Wróbel proponuje zawsze przód jeśli mnie pamięć nie myli.
jeśli mówisz o info z jego strony to też nie pamiętam bo jego artykuły czytałem wieki temu, ale wydaje mi się że w swoich plikach audio mówił o lepszych na tyle... ale nic za to sobie uciąć nie dam :) po prostu lepsze kapcie w rwd na przedzie mi się w ogóle nie widzą ;)

*Jak masz trochę umiejętności to z dobrym przodem "wyciągniesz" uciekającą - kontra, trochę gazu i da radę. A jak przód leci to niewiele zostaje do zrobienia.
zgadza się ale przeciętny Kowalski wciśnie w takiej sytuacji hamulec albo zdejmie nogę z gazu i tylko pogłębi skręt robiąc sobie większą krzywdę :) a robiąc to samo przy lepszych kapciach na tyle zupełnie nieświadomie zmniejszy podsterowność :)
dodatkowo o ile sytuacja zdarzy się na śniegu to będzie można pomyśleć, zastanowić się co zrobić, dobrać odpowiednią kontrę i wcisnąć gaz ;) jak w połowie zakrętu zacznie się przyczepny asfalt to już trzeba konkretnie ogarniać furkę żeby ją wyprowadzić :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Listopada 2011, 19:42:39 »
Byłem swego czasu jak pracowałem w zakładzie wulkanizacyjnym, na szkoleniu w warszawce w michelin.
I zalecają bez względu na rodzaj napędu oprócz 4x4 (muszą być tej samej wysokości), montaż opon z lepszym bieżnikiem na tył.
Przykład bardzo prosty... weź resoraka załóż mu gumkę taką zwykłą od pietruszki na tylną oś, aby zablokować kółka i suń do przodu, potem to samo z tym, że na przednią oś. Zobaczcie co się dzieje z autkiem. Zablokowane kółka to oś w poślizgu...

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Listopada 2011, 19:46:43 »
A jak wygląda sprawa z RWD ?
Bo ja się w sumie zastanawiam na którą oś dać nowe  :|

www.FotoSzopa.pl

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Listopada 2011, 19:48:05 »
Załóż lepsze na tył i będziesz chociaż trochę bezpieczniejszy bo przy zarzuceniu tylu daję głowę że większość z nas będzie leżeć w rowie. Łatwo to tylko na papierze wygląda ale przy 90km/h pozamiatane. Ba przy 50km/h większość nie da rady opanować samochodu. Jak Ci przód zacznie wyjeżdżać na zakręcie to po prostu zdejmujesz nogę z gazu i jako tako sterowność samochodu wróci.

Z RWD nie ma nigdy problemu, lepsze zawsze na tył - sprawa prosta ;)

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Listopada 2011, 19:58:49 »
A jak wygląda sprawa z RWD ?
Bo ja się w sumie zastanawiam na którą oś dać nowe  :|
Lepsze na tył, zawsze jest to ciut bezpieczniej i łatwiej wybrnąć w razie draki.
Sam jeżdżę dość mocnym rwd od kilku lat, i uwazam że taki układ jest najlepszym. Wiadomo przód tez musi byc zdrowy, ale zasada pozostaje...

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Listopada 2011, 20:03:26 »
mam spore obawy jak się będzie jeździć tym autem w zimę  :-P
Póki co trenuję sobie boczki po deszczu na opuszczonej drodze kopalni.
Przez to, że MR jest taka króciutka a silnik umieszczony centralnie, trzeba cholernie szybko kontrować..
Powoli się z nią oswajam ale do corolli kombi nie ma porównania.
Kombi to się wyciąga poślizgi łatwiej niż jedzie prosto  <brawo>

www.FotoSzopa.pl

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Listopada 2011, 20:13:57 »
mam spore obawy jak się będzie jeździć tym autem w zimę  :-P
Jak wyczujesz auto, to bokami będziesz innych wyprzedzał co mają na przód ,a się dygają <diabel>
Ale podstawa dobre gumki <diabel>,umiejętności i aby nie prze kozakować bo może się nie wesoło skończyć <diabel>

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Listopada 2011, 20:19:28 »
Póki sobie na spokojnie nim nie pobujam to szaleć na pewno nie będę  :-P
Jutro chyba zamówię ogumienie bo na letnich już teraz jadąc rano muszę dość
często przykontrować jak skręcam pod kątem 90 stopni

www.FotoSzopa.pl

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Listopada 2011, 20:21:25 »
kiedyś miałem lepsze z tyłu i nie jeździło się najgorzej, ale hamowanie było z poślizgiem przodu ... oczywiście odpuszczenie hamulca i mieszanie biegami załatwiało sprawę ... potem zamieniłem i gorsze poszły na tył - o wiele lepsza zabawa, bo hamowanie w normie, natomiast na zakrętach tył uciekał i trzeba było wyciągać gazem  <diabel> po tych doświadczeniach, jestem za pierwszą opcją, bo bezpieczniej (oczywiście jak ktoś nie ma wyjścia, bo najlepiej 4 takie same)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl