Autor Wątek: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy  (Przeczytany 351833 razy)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #255 dnia: 31 Stycznia 2014, 11:02:37 »
taki sam
TIIDA '09

Offline toyot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #256 dnia: 03 Marca 2014, 14:23:21 »
Najlepiej trzymać się rozmiarów podanych przez producenta auta.
A od siebie dodam, że ja za każdym razem wybieram Opony Continental i jeszcze nigdy nie spotkała mnie niemiła przygoda.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: OPONY do Yarisa - w�tek zbiorczy
« Odpowiedź #257 dnia: 03 Marca 2014, 14:34:46 »
Najlepiej trzyma� si� rozmiar�w podanych przez producenta auta
wiadomo
�e ja za ka�dym razem wybieram Opony Continental i jeszcze nigdy nie spotka�a mnie niemi�a przygoda.
a miła?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #258 dnia: 03 Marca 2014, 15:04:27 »
miła też nie bo portfel pusty
TIIDA '09

Offline ManCalledStig

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.wraping.pl
« Odpowiedź #259 dnia: 04 Marca 2014, 10:15:03 »
Ja znów dla odmiany trzymam się Dunlopów i jeszcze mnie nie zawiodły. Choć powoli dokonują swojego żywota i chyba pora rozejrzeć się za czymś nowym. Jakie są wasze doświadczenia z japońskimi oponami? Jakoś tak pasują japońskie gumy do japońskiego samochodu  :grin: ale jednocześnie kolega kiedyś kupił Toyo i na mokrym ślizgał się strasznie...
Pozdro 600;)

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #260 dnia: 04 Marca 2014, 10:21:32 »
Toyo jest słabe na mokrym, a popularność zawdzięcza głównie serii Need For Speed

nieźle wygląda Falken 914, nastęca popularnego 912, wyższe modele Yokohamy

moja subiektywna lista opon, które można polecić, kolejność dowolna

Dunlop Blue Response (nowość 2013)
Vredestein Sportrac 5 (nowość 2013)
Nokian Line (nowość 2013)
Uniroyal Rain Sport 3 (nowość 2014)
Fulda Ecocontrol
Barum Bravuris 3 HM (nowość 2014)
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2014, 10:26:59 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #261 dnia: 04 Marca 2014, 12:33:40 »
Ja znów dla odmiany trzymam się Dunlopów
miałem SP 2030 w YII szybko się ścierały, wyprodukowane były w Japonii

mk2

• Gość
Odp: OPONY do Yarisa - w�tek zbiorczy
« Odpowiedź #262 dnia: 04 Marca 2014, 15:23:20 »
osobiście polecam Uniroyal, od kilku lat mam takie letnie w Aurisie, a w tym roku przyszły dwa nowe komplety do Yarisa, bardzo dobra jakość za umiarkowaną cenę

Offline ManCalledStig

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.wraping.pl
« Odpowiedź #263 dnia: 11 Marca 2014, 10:58:21 »
miałem SP 2030 w YII szybko się ścierały, wyprodukowane były w Japonii
Moje natomiast po 2 sezonach wyglądają niemal jak nówki ;) Nie wiem gdzie były wyprodukowane, muszę to sprawdzić. Mam wrażenie, że wiele zależy od serii bo jak inaczej wytłumaczyć, że np. opinie na oponeo na temat każdej niemal opony są diametralnie różne.
Pozdro 600;)

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #264 dnia: 11 Marca 2014, 13:22:40 »
Moje natomiast po 2 sezonach wyglądają niemal jak nówki
Choć powoli dokonują swojego żywota i chyba pora rozejrzeć się za czymś nowym.
?
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2014, 13:27:29 wysłana przez bis24 »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #265 dnia: 11 Marca 2014, 13:37:55 »
Ja pierwszy raz cala zime przejezdzilem na 195/50/15 (przesiadlem sie z 13 na kolcach) i jestem mega zadowolony - tej zimy ani razu opony nie uslizgnely sie na lodzie czy sniegu ;)

Offline kalin20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #266 dnia: 22 Marca 2014, 17:03:12 »
Szybkie pytanie. Czy mogę do Yaris założyć 185/65 r 15 czy lepiej zachować profil 60 ?

Napisane z Samsunga Galaxy Core Plus

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 22 Marca 2014, 22:12:18 »
Ja powiem ze fabrycznie wkładane Bridgestony Ecopia EP25 do yarisow w rozmiarze 175/65/15 to jakies nieporozumienie , na mokrej nawierzchni samochód potrafi tracić przyczepnośc przy niewielkich prędkosciach juz , w trasie , na prostej , równej , suchej drodze pływa strasznie po calym pasie ruchu.  Sytuacja się poprawia w chwili zalozenia zimowych kół z oponami 185/60/15 , auto nie do poznania , nie mam tych samych odczuc "pływania" po drodze , na próbe zalozone z drugego auta kola z oponami Nokian H równiez w rozmiarze 185/60/15 potwierdzają tylko ze te Bridgestony to porazka....

Ogólnie z racji ze duzo jezdzę to i duzo kpl opon zjezdzam , rocznie srednio 100kkm głownie dostawczakami i z opon wsumie trzy marki mnie do siebie przekonały i ich się trzymam , Michelin , Nokian , Vredestein. Michelina przedstawiac chyba nie trzeba , do niedawny miał chyba najlepsze opony do dostawczaków , niestety wypuscili nowy model opony i juz tak rewelacyjna nie jest. Nokian , głownie zimowe , praktycznie tylko na zimówkach jezdzę z Nokiana, a głownie za sprawą taką ze w skandynawii w zimie najlepiej się spisują , letnie nokiany tez mam , model H , z niego jestem zadowolony , dobra przyczepnośc na mokrej nawierzchni , na suchej równiez , nie jest podatna na aqaplaning , wada to jak dla mnie ciut za głośne są. Vredestein , te mam w osobówkach i muszę stwierdzić ze super oponki , Snowtrac 3 zimowa na głębszym sniegu radzii sobie dośc przyzwoicie , letnie Sportrac 3 i Sportrac 5 są w/g mnie rewelacyjne , na mokrej nawierzni bardzo dobra przyczpnośc , są miekkie przez co komfort podrozowania jest na wysokim poziomie , nagłe hamowanie nawet na mokrej nawierzchni nie wprowadza pojazdu w poślizg , wada to scieralnosc... niestety coś za coś , szybko się scierają... Takze jak coś bym miał polecic to z Nokiana lub Vredesteina , ewentualnie w zaleznosci od zasobnosci portfela to  Michelin.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2014, 22:40:01 wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka  . :D

Offline Waldemarros

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #268 dnia: 23 Marca 2014, 21:19:41 »
Od dwóch tygodni jeżdzę na Brigestone Turanza T001 195/50/R16 - to moje pierwsze opony ten marki. Dotychczasowy przebieg to około 2100 km i jak narazie jestem miło zaskoczony: opony ciche, dobrze trzymają na zakrętach, ze względu na duży bieżnik fajnie odprowadzają wodę przy dużych prędkościach - kilka dni w deszczu przy prędkościach autostradowych, bez utraty przyczepności. Dużym plusem jest rant, który ładnie chroni krawędzie felgi (16x7 cali).
Ale jak wspomniałem to dopiero pierwsze kilometry i zobaczymy jak bedzie dalej przy większym zużyciu...

Offline szachu_1982

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #269 dnia: 01 Kwietnia 2014, 09:43:30 »
Witam serdecznie

Od kilku dni jestem posiadaczem Yarisa 1.3 benzyna z 2002 roku 5 drzwi no i mam dylemat związany z oponami.
Poprzednia właścicielka  założyła nowe opony letnie o rozmiarze 165/70/14 na alufelgach.

Do auta dostałem też opony zimowe właśnie w tym samym rozmiarze 165/70/14

Czytałem że właściwy rozmiar to 175/65/14 no i tutaj jest właśnie problem.

Opony które aktualnie mam założone 165/70/14 są nowe nie przejechały nawet jednego całego sezonu i nie wiem już sam co robić i dlatego proszę Was o pomoc.

Czy mam kupić właściwy rozmiar 175/65/14 ?
czy mogę spokojnie jeździć na tych 165/70/14?

Boje się zarówno aby w aucie się coś uszkodziło jak i o kwestie formalne (homologowany rozmiar to 175/6514)
Nie mam też teraz kasy żeby specjalnie inwestować w wymianę prawie nowych opon na inne nowe tyle że właśnie chodzi o ten rozmiar.

Proszę Was o pomoc co robić. czy mogę jeździć na tych czy musze jednak zmienić.
Pytałem poprzedniej właścicielki która miała auto od nowości i takie opony dobrał jej wulkanizator jak kupowała nowe w zeszłym roku.

Czekam na podpowiedzi za które z góry dziękuje i pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl