Ja powiem ze fabrycznie wkładane Bridgestony Ecopia EP25 do yarisow w rozmiarze 175/65/15 to jakies nieporozumienie , na mokrej nawierzchni samochód potrafi tracić przyczepnośc przy niewielkich prędkosciach juz , w trasie , na prostej , równej , suchej drodze pływa strasznie po calym pasie ruchu. Sytuacja się poprawia w chwili zalozenia zimowych kół z oponami 185/60/15 , auto nie do poznania , nie mam tych samych odczuc "pływania" po drodze , na próbe zalozone z drugego auta kola z oponami Nokian H równiez w rozmiarze 185/60/15 potwierdzają tylko ze te Bridgestony to porazka....
Ogólnie z racji ze duzo jezdzę to i duzo kpl opon zjezdzam , rocznie srednio 100kkm głownie dostawczakami i z opon wsumie trzy marki mnie do siebie przekonały i ich się trzymam , Michelin , Nokian , Vredestein. Michelina przedstawiac chyba nie trzeba , do niedawny miał chyba najlepsze opony do dostawczaków , niestety wypuscili nowy model opony i juz tak rewelacyjna nie jest. Nokian , głownie zimowe , praktycznie tylko na zimówkach jezdzę z Nokiana, a głownie za sprawą taką ze w skandynawii w zimie najlepiej się spisują , letnie nokiany tez mam , model H , z niego jestem zadowolony , dobra przyczepnośc na mokrej nawierzchni , na suchej równiez , nie jest podatna na aqaplaning , wada to jak dla mnie ciut za głośne są. Vredestein , te mam w osobówkach i muszę stwierdzić ze super oponki , Snowtrac 3 zimowa na głębszym sniegu radzii sobie dośc przyzwoicie , letnie Sportrac 3 i Sportrac 5 są w/g mnie rewelacyjne , na mokrej nawierzni bardzo dobra przyczpnośc , są miekkie przez co komfort podrozowania jest na wysokim poziomie , nagłe hamowanie nawet na mokrej nawierzchni nie wprowadza pojazdu w poślizg , wada to scieralnosc... niestety coś za coś , szybko się scierają... Takze jak coś bym miał polecic to z Nokiana lub Vredesteina , ewentualnie w zaleznosci od zasobnosci portfela to Michelin.