Autor Wątek: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy  (Przeczytany 351777 razy)

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
Odp: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #361 dnia: 05 Lipca 2016, 13:08:23 »
http://www.oponeo.pl/firma/oponeo-dlaczego-warto#najwyzsza_jakosc http://www.oponeo.pl/dostawa-z-montazem

O spoko o coś takiego właśnie mi chodziło.
Nie miałem właśnie pewności czy dostaw odbywa się do każdego warsztatu czy tylko do stowarzyszonego :)
Montaż widzę jest dodatkowo płatny - to już byłoby za idealnie gdyby wszystko było wliczone w cenę :)

Offline Master

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #362 dnia: 20 Października 2016, 20:39:59 »
Chciałbym Was się poradzić odnośnie opon Yokohama W drive V905. Ostatnio przeglądałem sieć w poszukiwaniu jakich zimówek i te opony były wysoko w rankingu i za małą kasę. Byłbym skłonny takie zakupić. Macie może jakieś swoje opinie na ich temat ?

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #363 dnia: 21 Października 2016, 13:30:23 »
Yokohama W drive V905.

Jeździłem trzy zimy na oponach 195/65/15 w Passacie 4x4. Jak dla mnie to opona godna polecenia. Nie była głośna, zużycia bieżnika aż tak nie zauważyłem. Cena była przystępna. Opony wyprodukowane w Japonii ale z tego co wiem to w Europie też produkują.

Offline Master

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #364 dnia: 26 Października 2016, 19:19:00 »
Dzięki za opinię. Opony zamówione zobaczymy jak sie będą sprawować na drodze :)

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #365 dnia: 17 Lutego 2017, 09:22:26 »
Temat trochę jak by zastygł :) Panowie proszę poradzcie mi. Nadszedł kres opon w Yarisie. Czy warto kupić wielosezonówki? Czy bawić się w zmianę: zimowe i letnie? Moim zdaniem zimowe letnie to chwyt marketingowy. Myślałem o jakiś duunloopach eco http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/caloroczne/t=1/osobowe/p=2/dunlop,michelin/r=1/185-60-r15

Offline Wojtek79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #366 dnia: 26 Lutego 2017, 17:00:41 »
Witam, kwestia tego czy opony zimowe i letnie to chwyt marketingowy jest problematyczna. Zarówno wielosezonówki jak i opony letnie i zimowe mają swoich zwolenników i przeciwników. Wszystko zależy w jakim terenie się poruszasz,  gdzie mieszkasz. Ja mam przyjemność mieszkać na południu i na wielosezony bym się nie porwał, zwłaszcza w taka zimę jaką mamy teraz. Ja odkąd posiadam samochód zainwestowałem w drugi komplet felg i na jednych mam zimówki a na drugich letnie. Ktoś powie, że to niepotrzebny wydatek ale jak sobie policzy to wielkiej różnicy nie ma czy się ma drugi komplet felg z oponami czy przekłada opony dwa razy do roku co też przecież kosztuje 50zł na wiosnę i 50zł na zimę. No i nie ma stresu jak przychodzi czas na zmianę bo nie muszę się umawiać z fachowcem na termin czy czekać w kolejce na wymianę, bo robię to wtedy kiedy mi pasuje. Na tą zimę zaryzykowałem i kupiłem zimówki bieżnikowane i jestem z nich bardzo zadowolony, stosunek cena jakość na 5+. Na lato zakupiłem nowe bo na moje też przyszedł kres. Musisz dobrze się zastanowić i przekalkulować co się lepiej opłaca stawiając na pierwszym miejscu BEZPIECZEŃSTWO swoje i ewentualnych pasażerów.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #367 dnia: 27 Lutego 2017, 09:24:02 »
@Wojtek79 rozumiem że wymieniasz sam opony? Zbierznośc tez sam ustawiasz ?  :o

Offline Wojtek79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #368 dnia: 28 Lutego 2017, 16:16:31 »
@Wojtek79 rozumiem że wymieniasz sam opony? Zbierzność tez sam ustawiasz ?  :o
ZBIEŻNOŚĆ
Gdzie napisałem,że sam zmieniam opony?. Napisałem, że przekładam opony z felgami, bo mam dwa komplety felg, jedne z oponami na lato drugie na zimę. Co do zbieżności to ustawiam w warsztacie mechanicznym, który ma do tego odpowiedni sprzęt i robię to po każdej ingerencji w zawieszenie, tylko nie wiem co ma ustawianie zbieżności do przekładania kół na sezon :|

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #369 dnia: 28 Lutego 2017, 23:18:50 »
Przepraszam za błąd. Chodziło o wyważanie  <taniec>

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #370 dnia: 14 Marca 2017, 15:54:04 »
Panowie CrossClimaty Michelin założone efekt rewelacyjny. Spalanie trasa Białystok - Warszawa ok. 190 km spalanie 5.0  :grin: prawie jak hybryda. Trochę trzeba nauczyć się jezdzić bo na poprzednich oponach jechałem na 4 natomiast tutaj trzeba dynamicznie zmieniać biegi i na 5 można uzyskać takie spalanie + oczywiście eko driving.

Offline Pepliks31

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #371 dnia: 17 Maja 2017, 09:46:06 »
Od 2017 michelin oferuje bieżnik z plusem czyli crossclimat+

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #372 dnia: 30 Lipca 2017, 00:11:16 »
Wielosezonowki sa bardzo miekkie, w lato je zajezdzicie dosc szybko, a i kostki sie wyrywaja przy kreceniu w miejscu - uwazajcie na to. O wzroscie halasu i spalania nie wspominam. Cos kosztem czegos opytmalne rozwiazanie to stalowki na drugi komplet i po problemie. Sami mozecie wymienic kiedy juz pora... Teraz producenci lobbuja za wielosezonowkami dlaczegi? Tak jak pisalem bo bedziecie kupowali je znacznie czesciej niz zwykle [zywotnosc wypadkowa min. 30% gorsza] - prosty rachunek.

Offline dizi333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #373 dnia: 31 Lipca 2017, 18:02:03 »
Od 3 lat jeżdżę na wielosezonowych, najtańszych jakie znalazłem Dębica Navigator i nie narzekam. Tyle że przejeżdżam tylko koło 3 tysięcy rocznie. Do tej pory opony są ok.
Jedyna wada to w lecie na lekko mokrej nawierzchni przy ostrym hamowaniu samochód zachowuje się jak na lodzie, nie mamy wpływu na cokolwiek.

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #374 dnia: 31 Lipca 2017, 23:15:06 »
Ja w Ignisie też mam wielosezonowe i nie narzekam. 15 tysięcy rocznie robimy nim. W zimie spokojnie się dojedzie wszędzie (śmigam na nartach a do gór Sowich mam raptem 7km , w sumie to nie ma szybszego samochodu na trasie :D Ale ruszanie pod górę w kopnym śniegu czy zaśnieżonej drodze to zero stresu. W lecie też nie ma problemu jest cicho i ekonomicznie. A trwałość? Nie narzekam choć jeżdżę dość szybko i energicznie. A co do szybszego zużycia to opona po 3 czy 4 latach i tak jest do wywalenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl