Autor Wątek: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy  (Przeczytany 351628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacek.wozniak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: OPONY do Yarisa - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #435 dnia: 31 Sierpnia 2021, 00:15:22 »
Witam.

Kupiłem żonie Yariskę III z oryginalnymi kołami 195/50 R16 (opony letnie). Mam możliwość dokupić komplet kół zimowych o rozmiarze 195/55/ R16.
Czy można w Yarisie zrobić taką podmianę?

Ja w swojej zmieniłem zimówki na /+5/ większe i jeżdżę tak już od kilku lat. Na pewno zwiększył się prześwit pojazdu, co nie jest bez znaczenia w zimie. Innych różnic nie zauważyłem :-)
Pozdrawiam.

Offline Pierotez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris I 1.0 05'
« Odpowiedź #436 dnia: 22 Listopada 2021, 18:28:31 »
Polećcie oponki 165 i przede wszystkim felgi nich do Y1.
Teraz dodzieram polarisy 155 ale i tak do wymiany.
Nasza Kochana Yariska :)

Offline yaris_usr88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #437 dnia: 29 Listopada 2021, 11:19:27 »
Witam serdecznie,

W mojej Toyocie yaris (II, 2006) używam opon 185/60 R15.
Ze sprzedanego samochodu żony zostały mi opony zimowe w super stanie 185/65 R15. Kompletnie się nie orientuję, ale czy na moje obecne felgi mogę założyć te opony o innym profilu, czy nie ma takiej możliwości?

Sprawdziłem zamienniki w internecie, ale dla 185/60/15 nie widziałem 185/65/15 na liście zamienników.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #438 dnia: 05 Grudnia 2021, 08:04:10 »
Nie jest to zgodne z homologacją ale ja kilka lat przejeździłem w Astrze II na oponach 195/65 R15 mimo że powinny być 195/60 R15.
Nikt nigdy się nie doczepił i dało się normalnie jeździć.
Czyli odpowiadając - da się założyć i jeździć.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #439 dnia: 12 Grudnia 2021, 08:23:02 »
Witam,

Yaris 2016 z rynku niemieckiego, wersja Edition-S. Grzebię w internecie i większość tych modeli ma opony 175/65/15 ale widziałem również 185/60/15 (i takie posiadam na swoim aucie). Różnica w cenie co prawda niewielka, ale...
Instrukcję obsługi posiadam ale niestety tylko w języku polskim, która dopuszcza oba rozmiary ale są jakieś wersje bez i z pakietem na trudne warunki .
Nigdzie nie mogę znaleźć naklejki homologacyjnej z rozmiarami opon w tym aucie - gdzie ona powinna być?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #440 dnia: 26 Stycznia 2022, 05:57:31 »
Ktoś miał do czynienia z zimówkami Nokian WR D4? Chcę wziąć komplet kół do nowego Crossa, ale sporo opinii, że jest/była jakaś wada produkcyjna i opony nawet po jednym sezonie potrafią popękać wszędzie i wyglądają jak po 10 latach. Jestem ciekaw, czy problem Nokian wyeliminował i np opony z roku produkcji 2020 już są ok. Auto będzie miało robione małe przebiegi, potrzebuję opon na parę ładnych sezonów.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #441 dnia: 26 Stycznia 2022, 07:21:58 »
Ktoś miał do czynienia z zimówkami Nokian WR D4? Chcę wziąć komplet kół do nowego Crossa, ale sporo opinii, że jest/była jakaś wada produkcyjna i opony nawet po jednym sezonie potrafią popękać wszędzie i wyglądają jak po 10 latach. Jestem ciekaw, czy problem Nokian wyeliminował i np opony z roku produkcji 2020 już są ok. Auto będzie miało robione małe przebiegi, potrzebuję opon na parę ładnych sezonów.
Nic nie wyeliminowali. Jedne pękają drugie nie. Dotyczy opon z Rosji. Do tego sporo z nich ma problem z wyważeniem.

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #442 dnia: 26 Stycznia 2022, 22:15:39 »
Nic nie wyeliminowali. Jedne pękają drugie nie. Dotyczy opon z Rosji. Do tego sporo z nich ma problem z wyważeniem.

O kurde, jak to niby możliwe? Przecież oni o tym wiedzą od dobrych kilku lat :shock: No to sam już nie wiem, chciałem mieć to załatwione wszystko przez salon, szczególnie że dostaję upust 1500zł na akcesoria, czyli właśnie felgi z zimówkami. Sam już nie wiem co robić, czy ryzykować jednak  :-(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #443 dnia: 26 Stycznia 2022, 22:27:29 »
"Połowa tego forum" (metafora ;) )  na nich jeździ (ja też) i też nie wiem jak to możliwe ;) Spisują się świetnie i leci im trzecia zima :) A toyota do dziś je rekomenduje i sprzedaje, dodatkowo nawet dziura od gwoździa i wymiana na nową w okresie gwarancji, także ten, tego...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #444 dnia: 26 Stycznia 2022, 23:46:54 »
"Połowa tego forum" (metafora ;) )  na nich jeździ (ja też) i też nie wiem jak to możliwe ;) Spisują się świetnie i leci im trzecia zima :) A toyota do dziś je rekomenduje i sprzedaje, dodatkowo nawet dziura od gwoździa i wymiana na nową w okresie gwarancji, także ten, tego...

No to jak połowa forum na nich jeździ, to dużo się tutaj pojawiło głosów rozczarowania, że one pękają czy jest to raczej marginalny problem? Bo jak tak, to biorę mimo wszystko. Ale dziwi mnie, że taka firma jak Nokian nie ogarnęła problemu z nimi, nawet po tylu latach od startu produkcji tego modelu. Chyba że problemu nie ma już, tylko nikt jeszcze nie ma tej wiedzy, bo dotyczy to roczników opon np. 2020 wzwyż...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #445 dnia: 27 Stycznia 2022, 00:02:48 »
Pokaż mi jednego z ostatnich 3 lat, który  miał taki problem? Tylko z postów do tej pory napisanych :)
To nie są jakieś "wspaniałe" opony (choć na śniegu rewelacja) ale to baedzo solidna opona.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #446 dnia: 27 Stycznia 2022, 00:10:44 »
Moje WRD4 spękały po 4 latach, w czasie leżakowania letniego, ale i tak już szły w śmieci. Zawsze byłem z nich zadowolony. Na śniegu rewelacja, lepsze od nowych Good Yearów UG9+, ale gorsze na mokrym od Good Yeara.

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #447 dnia: 27 Stycznia 2022, 01:06:37 »
Pokaż mi jednego z ostatnich 3 lat, który  miał taki problem? Tylko z postów do tej pory napisanych :)
To nie są jakieś "wspaniałe" opony (choć na śniegu rewelacja) ale to baedzo solidna opona.

Z tego forum tylko czy z polskiego internetu chociażby?

Moje WRD4 spękały po 4 latach, w czasie leżakowania letniego, ale i tak już szły w śmieci. Zawsze byłem z nich zadowolony. Na śniegu rewelacja, lepsze od nowych Good Yearów UG9+, ale gorsze na mokrym od Good Yeara.

No to słabo, chociaż ja słyszałem o przypadkach już po pierwszym sezonie. U mnie ta Toyota będzie robiła małe przebiegi, więc nawet te 4 sezony to na pewno za mało, by przez bieżnik kwalifikowały się na wyrzucenie, jedynie właśnie wspomniane pękanie/parcenie, czego chciałbym uniknąć
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2022, 01:11:35 wysłana przez PierwszaToyota »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #448 dnia: 27 Stycznia 2022, 07:41:36 »

Mi się przewinęło ileśdziesiat nokianów i sporo z nich miało problem pękania i braku możliwości wyważenia. Oczywiście też były takie którym nic się nie działo. Jak ktoś ma ochotę na testowanie to czemu nie.
Mam w garażu komplet nokianow produkcji fińskiej mających pewnie około 15lat i w stosunku do nowych rosyjskich jest przepaść jakościowa.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2022, 08:12:38 wysłana przez ledziu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #449 dnia: 27 Stycznia 2022, 20:49:45 »
4/5 lat temu była wadliwa seria a nawet dwie.  Jedne ząbkowały, drugie pękały na bokach. Bez problemu je można było wymienić na nowe bez wad.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl