Mam spory problem i kompletnie nie mam pojęcia jak go ogarnąć, bo już miu ręce opadają.
Wczoraj mi się włamali do auta - uszkodzili kawałek plastiku z klamki po stronie kierowcy i jakoś chyba dotarli do cięgna. Szyba cała, mogło być gorzej... nie ma sensu kleić tej klamki i chciałbym kupić jakąś inną. Nie wiem tego, czy szukać nówki - zamiennika (oryginał jest bardzo drogi) czy używki ale oryginału ?
Na allegro są klamki do mojego ale jest rozgraniczenie na europę i japonię. Ktoś wie czy są jakieś różnice faktycznie ? czy ma znaczenie to, czy klamka pochodzi z wersji 3d czy 5d ?
Druga sprawa: zanim zacząłem szukać nowej klamki próbowałem kleić tą, którą miałem i nawet mi to wyszło - malowanie pod kolor itp, niestety w końcu pękło. Malowałem to u ojca i pech chciał, że ojciec totalnie spierdolił za przeproszeniem sprawę bo wziął tą klamkę jak mnie nie było (schnęła przez noc) i wypadł mu jeden plastikowy zatrzask z takim klinem malutkim - ale to już jest element zamka, który jest na łączeniu cięgna, które idzie od klamki z zamkiem. Jak na złość w aso dowiedziałem się, że te plastik jest w komplecie z zamkiem całym, nawet o cenę nie pytałem.
pytam o ten plastik, który zaginął, bo jak próbowałem to złożyć w całość to w zasadzie wszystko mi wyszło, ale problem jest taki, że niezależnie od tego czy zamknę drzwi czy będą otwarte to mogę z klamki je otworzyć. Ktoś wie mniej więcej jak to poprawnie złożyć ? Sam zamek wyjmowałem w całości, odłączyłem wszystkie linki i cięgna i z tego co widziałem to nie było tam brakujących elementów czy pękniętych elementów plastikowych. Czy można ewentualnie wzorować się na zamku z sąsiedniej strony ?