Autor Wątek: Prius i zima - blokowanie grilla  (Przeczytany 44353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Prius i zima - blokowanie grilla
« dnia: 02 Listopada 2012, 23:14:53 »
Podpatrzone na Priuschacie i zalecane przez doświadczonych hodowców - blokowanie wlotów powietrza przy użyciu piankowych otulin do rur (półcalowych). Czy ktoś u nas to zastosował i z jakim skutkiem? Właśnie wybieram się jutro do OBI i mam zamiar kupić ze 2 metry tej otuliny i troszeczkę przymknąć grille. Jeszcze nie ma mrozów, ale kolesie w USA dość powszechnie do stosują, nawet w stanach, w których aż takiej srogiej zimy nie ma, np. w Arizonie. Z kolei nie chciałbym przegrzać elementów układu hybrydowego, a Scangauge ani Torque jeszcze nie posiadam, aby móc monitorować temperatury pod maską.
Na razie zamknę dolny grill w 100%, górny jeszcze zostawiam całkowicie otwarty.

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
Odp: Prius i zima - blokowanie grilla
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2012, 09:08:37 »
Czy ktoś u nas to zastosował i z jakim skutkiem?
jeżeli chodzi o szybsze nagrzewanie się silnika, to tak, co trzecie auto w zimę to stosuje... tyle że zazwyczaj używany jest do tego karton :P
jak silnik złapie odp. temp. zawsze można taki karton wyjąć i schować do bagażnika, z otulinami raczej już tak łatwo nie będzie ;)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2012, 11:08:02 »
zawsze można taki karton wyjąć i schować do bagażnika, z otulinami raczej już tak łatwo nie będzie ;)

Więc właśnie dlatego pytam - czy nie istnieje niebezpieczeństwo przegrzania przetwornicy.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2012, 11:45:37 »
zamiast kartonu polecam styropian 10mm, nie deformuje się pod wpływem wody

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2012, 12:13:21 »
zamiast kartonu polecam styropian 10mm, nie deformuje się pod wpływem wody
Wiesz, mnie nie chodzi o technikę wykonania - osobiście najbardziej do mnie przemawiają te otuliny, dobrze je można wcisnąć między kratki - wygląda to dość estetycznie i nie wymaga dodatkowego mocowania. Wygląda to mniej więcej tak (fotka z Priuschata):
http://priuschat.com/attachments/2010-prius-model-v-with-lower-grill-blocked-0218-3_2meg-2-jpg.43317/?temp_hash=a8cc04f20c28221ddf19779df48f0655

Najbardziej mnie interesuje jednak na ile można sobie pozwolić, aby nie przesadzić. Silnik i inne podzespoły (przetwornica napięcia) potrzebują chłodzenia.

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2012, 13:18:41 »
to załóż co drugą kratkę i monitoruj temperaturę pod maską

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2012, 13:24:21 »
Myślę ,że otuliny będą ok i z autem nic się nie będzie działo.Zimowe temperatury skutecznie będą chłodzić silnik i osprzęt.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopada 2012, 13:30:00 »
... monitoruj temperaturę pod maską

No właśnie, tu tkwi szkopuł ;)

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopada 2012, 13:43:36 »
moim zdaniem takie patenty to trochę na siłę..
a np. na jakim oleju będziesz jeździł zimą?

tym bym się osobiście najpierw zainteresował, a dopiero potem otulinami własnej roboty
TIIDA '09

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopada 2012, 14:17:49 »
moim zdaniem takie patenty to trochę na siłę..
a np. na jakim oleju będziesz jeździł zimą?...

Takie patenty... hmm... podczytuję od pewnego czasu różne fora, poza tym jestem kierowcą od prawie 40 lat. Skoro ogromna większość użytkowników dochodzi do podobnych wniosków, to uważam, że jest coś na rzeczy i warto słuchać tych, którzy np. są pasjonatami, a często gęsto posiadają wiedzę przekraczającą tę podstawową - na poziomie przeciętnego właściciela. Dziwi mnie też często, że konstruktorzy i projektanci samochodów chyba nie zaglądają na fora użytkowników. Szczególnie w omawianym przypadku. Zgodny chór userów z całego świata woła, że Prius lubi ciepełko, wiec dlaczego fabrycznie grille nie są dostosowane do zmniejszania przepływu powietrza?
A olej - syntetyk 5W30 Castrol Edge - w sam raz do obecnego zakresu temperatur.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopada 2012, 14:29:15 »
jak już chcesz zrobić mu dobrze to zalej mu następnym razem dobrej klasy olej 0w20
pomoże mu do zimą śmiem twierdzić bardziej niż otulina

Edge 5w30 to nie syntetyk, a olej HC (baza mineralna), grupy 3

nie chcę się wymądrzać, bo kierowcą jestem od kilku lat, natomiast zdecydowanie nie każdy mod jest na plus
bardzo często jest to efekt placebo, a czasami przynosi to odwrotne skutki
eksperymentujesz też z łatwopalnym materiałami, trzeba mieć to na uwadze

nie twierdzę, że tutaj tak jest, ale trzeba by się zastanowić
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2012, 14:34:30 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2012, 16:27:25 »
....zalej mu następnym razem dobrej klasy olej 0w20 pomoże mu do zimą śmiem twierdzić bardziej niż otulina
Celowo nie zmieniam oleju. Samochód jest nocą garażowany (w moim garażu zimą temperatura nie spada poniżej 10C), więc pierwszy poranny start nie jest tak dramatyczny. Więc pierwsze cztery fazy nagrzewania zespołu hybrydowego (umownie zdefiniowane jako So, S1a, S1b i S2) powinny przejść dość szybko. Podczas dalszej dziennej eksploatacji (głównie jazda miejska) chcę więc zawalczyć o w miarę ciągłe utrzymanie fazy S2, a nawet S3. Oprócz więc "termosu" na płyn chłodzący, takie przysłonięcie grilla znakomicie może poprawić rezultaty Czyli - zużycie paliwa i komfort w kabinie (ogrzewanie). I z tego co już zdążyłem wyczytać - poprawia :)

Edge 5w30 to nie syntetyk, a olej HC (baza mineralna), grupy 3
Czyżby?

...kierowcą jestem od kilku lat, natomiast zdecydowanie nie każdy mod jest na plus bardzo często jest to efekt placebo, a czasami przynosi to odwrotne skutki
eksperymentujesz też z łatwopalnym materiałami, trzeba mieć to na uwadze...
Ile lat się jest kierowcą to może nie mieć znaczenia, jeżeli się jest świadomym kierowcą. A skoro tu piszesz, to oznacza, że jesteś  <brawo>
Na razie jeszcze nie eksperymentuję, właśnie rozważam wszystkie za i przeciw. Co do placebo, akurat w tym konkretnym przypadku zdołałem zebrać i przeanalizować faktyczne dane i parametry zebrane przez bardzo liczne grono użytkowników tej hybrydy.
Gdybym miał wspomniane na początku urządzonka (Scangauge II lub interfejs do Torque) to bym się ani chwili nie zastanawiał - mając wyświetlane parametry pracy. Ale obecnie kupiłem zimowe kółka z oponami i troszkę muszę się opanować z inwestycjami  :grin:

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopada 2012, 16:36:14 »
nocą może jest i garażowany, ale czasami parkujesz nim pod chmurką podczas siarczystych mrozów
a nieaktywność silnika i trudny start to nie tylko start po nocy

taka interesująca tabelka

i interesujące zdjęcie na przykładzie Magnatec
http://imageshack.us/a/img138/4195/castrolhc800.jpg

generalnie, Edge to HC, grupa 3, która może być zwana w Europie olejem z "syntetyczną technologią", nie jest to jednak olej oparty o PAO czy estry
TIIDA '09

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2012, 17:38:17 »
Rzeczywiście interesująca ta tabelka. Szczerze mówiąc zalali mi tego Castrola w serwisie Toyoty, a że mam w zapasie jeszcze baniaczek tegoż (używam w innym samochodzie) to się ucieszyłem, że nie muszę się miotać pomiędzy różnymi gatunkami oleju. Zwłaszcza, że w samochodzie córki też używamy tego Edge.
Chyba mnie przekonałeś to 0W20 - tym bardziej, że instrukcja o tym prawi czarno na białym  :-)
Ale te otuliny to i tak nabędę, wydatek niewielki, a mogą się przydać do mojego starszego auta, który - biedaczek - wywalony ze swojego ciepłego garażu obecnie stoi pod chmurką  :-(

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2012, 19:03:52 »
tam Ci go wchodzi z 3-3,5q jak dobrze czytam, więc rocznie nie wychodzi to majątek

jeśli mogę coś napisać to proszę zakup to następnym razem:
http://allegro.pl/amsoil-signature-series-0w20-1qt-mokotow-gratisy-i2719821692.html
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl