....zalej mu następnym razem dobrej klasy olej 0w20 pomoże mu do zimą śmiem twierdzić bardziej niż otulina
Celowo nie zmieniam oleju. Samochód jest nocą garażowany (w moim garażu zimą temperatura nie spada poniżej 10C), więc pierwszy poranny start nie jest tak dramatyczny. Więc pierwsze cztery fazy nagrzewania zespołu hybrydowego (umownie zdefiniowane jako So, S1a, S1b i S2) powinny przejść dość szybko. Podczas dalszej dziennej eksploatacji (głównie jazda miejska) chcę więc zawalczyć o w miarę ciągłe utrzymanie fazy S2, a nawet S3. Oprócz więc "termosu" na płyn chłodzący, takie przysłonięcie grilla znakomicie może poprawić rezultaty Czyli - zużycie paliwa i komfort w kabinie (ogrzewanie). I z tego co już zdążyłem wyczytać - poprawia

Edge 5w30 to nie syntetyk, a olej HC (baza mineralna), grupy 3
Czyżby?
...kierowcą jestem od kilku lat, natomiast zdecydowanie nie każdy mod jest na plus bardzo często jest to efekt placebo, a czasami przynosi to odwrotne skutki
eksperymentujesz też z łatwopalnym materiałami, trzeba mieć to na uwadze...
Ile lat się jest kierowcą to może nie mieć znaczenia, jeżeli się jest
świadomym kierowcą. A skoro tu piszesz, to oznacza, że jesteś

Na razie jeszcze nie eksperymentuję, właśnie rozważam wszystkie za i przeciw. Co do placebo, akurat w tym konkretnym przypadku zdołałem zebrać i przeanalizować
faktyczne dane i parametry zebrane przez bardzo liczne grono użytkowników tej hybrydy.
Gdybym miał wspomniane na początku urządzonka (Scangauge II lub interfejs do Torque) to bym się ani chwili nie zastanawiał - mając wyświetlane parametry pracy. Ale obecnie kupiłem zimowe kółka z oponami i troszkę muszę się opanować z inwestycjami