Autor Wątek: Prius i zima - blokowanie grilla  (Przeczytany 44394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Prius i zima - blokowanie grilla
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Stycznia 2014, 15:34:25 »
...gdzieś czytałem że OBD na BT ma problemy ze smartfonami Sony - są jakieś łatki w sieci, żeby rozwiązać problem parowania urządzeń.
Też mi coś mignęło na ten temat. Jednak podejrzewam sam interfejs, bo próbowałem na tablecie córki (Samsung Galaxy) i smartfonie małżonki (też Samsung) i po początkowych sukcesach znowu czarna dziura   :|

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Stycznia 2014, 15:36:48 »
mi na Samsung ACE II śmiga ładnie
OBD II - używałem takiego samego jak masz ty (w którymś wątku już o tym pisaliśmy)
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Stycznia 2014, 16:15:31 »
...(w którymś wątku już o tym pisaliśmy)
no właśnie, zaczynam się kręcić w kółko.

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Stycznia 2014, 21:51:18 »
Panowie doceniam Wasz zapał i chęci. Powiem nawet więcej jestem pod dużym wrażeniem chęci posiadania większej wiedzy z OBD . Mam tylko jedno prowokujące pytanie. Po co ?
Czy ktoś zamierza pisać nowy soft pod sterowniki zawiadujące zespołem napędowym lub układami komfortu jazdy w TP ? Co innego analiza w konkretnym celu ,np. żeby po skutku określić przyczynę i eliminować  "zło" wszelakie.
W/w treścią nie mam zamiaru nikogo krytykować ale mój pragmatyzm postanowił dać sobie wolne w tej wypowiedzi.

Pozdrowienia

www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Stycznia 2014, 23:38:17 »
...Co innego analiza w konkretnym celu ,np. żeby po skutku określić przyczynę i eliminować  "zło" wszelakie....

No i sobie sam odpowiedziałeś. Poza tym - sam piszesz w stopce, że "motoryzacja to Twoja praca i pasja". Racz też zauważyć, że na takim forum jak to (i wiele innych) gromadzą się właśnie pasjonaci swoich czterech kółek. Nasze samochody nie są dla nas li-tylko narzędziami do przemieszczania się z "A" do "B", ale dzięki nim realizujemy swoje zainteresowania, czasem marzenia, a w wielu przypadkach głód WIEDZY. "A kto ma wiedze, ten ma waadze!" ;)
Będąc świadomym użytkownikiem czy to samochodu, czy choćby ekspresu do kawy jesteśmy w stanie wydobyć ze sprzętu więcej niż przeciętny użytkownik, wcześniej jesteśmy w stanie stwierdzić, że coś z nim nie tak, a na pewnym etapie wiedzy potrafimy co najmniej zdiagnozować problem, o ile go nie usunąć we własnym zakresie - co ma jak najbardziej przyziemną zaletę - oszczędność pieniędzy (i czasem nerwów).
Można inaczej - siedzieć z browarem przed TV i mieć wszystko w d...
Jest jeszcze jeden aspekt - mając odpowiednią wiedzę jesteśmy w stanie brać udział w dyskusjach i odpierac ataki mniej zorientowanych w danym temacie. A - jak pewnie sam tego doświadczyłeś - jako właściciel hybrydy - ataków na tę technologię nie brakuje. Wystarczy poczytać te wszystkie komenty i wypowiedzi dotyczących Priusa przez "znawców" na portalach. "Ciężki, wolny, mało zrywny, baterie co 3 lata do wymiany za 10kPLN, gdzie ta ekologia..." i tym podobne dyrdymały. Przy moim obecnym stanie wiedzy wzbogaconej w ciągu ostatniego roku jestem w stanie odeprzeć większość argumentów gawiedzi.
Cały mój powyższy wywód nie zmienia faktu, że moja Żona po prostu wsiada do tego samochodu, wciska przycisk i sobie jedzie - też osiągając niezłe rezultaty (o tym już pisałem).
Uff, aż mi w gardle zaschło, idę po ten browar do nocnego...

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Stycznia 2014, 10:50:43 »

1.  Nasze samochody nie są dla nas li-tylko narzędziami do przemieszczania się z "A" do "B", ale dzięki nim realizujemy swoje zainteresowania,

2. czasem marzenia, a w wielu przypadkach

3. głód WIEDZY.

4. brać udział w dyskusjach i odpierac ataki mniej zorientowanych w danym temacie.

5. Przy moim obecnym stanie wiedzy wzbogaconej w ciągu ostatniego roku jestem w stanie odeprzeć większość argumentów gawiedzi.

A więc po kolei :

ad 1
sorry ale nie sądzę żeby większość tu obecnych podzielała Twoją opinię. Ja na pewno jej nie podzielam. Samochód codziennego użytku to przede wszystkim przedmiot , narzędzie. Inaczej rzecz się ma w przypadku oldtimerów ale o tym może innym razem

ad2
To już szybciej

ad3
No proszę Cię ... . Nie wydawałem kilkadziesiąt tys złotych żeby wspierać Pana Toyodę i jego fundusz emerytalny. Wydałem je  tylko dlatego ,że chciałem zejść przede wszystkim z wysokich kosztów eksploatacji skuszony marketingiem Toy.

ad4
do dyskutowania trzeba mieć osoby o porównywalnym stanie świadomości technicznej. A co tu dużo pisać jeżeli nawet handlowiec salonowy Toy nie bardzo ma pojęcie o zasadach działania TP i innych hybryd. Poza tym miejscem trudno doszukać się w PL gremium mającego znaczącą wiedzę. Kaganek oświaty ? Owszem ale nie tym kierowałem się kupując ten samochód   

ad 5
Tego nie neguję  :)
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Stycznia 2014, 14:14:28 »
Panie kolego kacmil, nie byłeś przypadkiem kiedyś przedstawicielem Zeptera czy innych Clatroników?

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Stycznia 2014, 16:31:06 »
Panie kolego kacmil, nie byłeś przypadkiem kiedyś przedstawicielem Zeptera czy innych Clatroników?

Kolega potrzebuje opinii ?  :song:
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline Fidox

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Stycznia 2016, 09:45:13 »
Czy ktoś z was testował zasłanianie grila?
z tabeli:
http://priuschat.com/threads/2010-prius-grill-blocking-strategy.62556/
wynika że poniżej 5 stopni C  nalezy zasłonić praktycznie wszystko
u nas zimą jest zawsze poniżej 5 stC

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Stycznia 2016, 13:28:45 »
Tak, ja mam zasłoniętego grilla u dołu. Jest parę filmów na ten temat. Np tu https://www.youtube.com/watch?v=-TgrCVMBJDc góra i dół grilla.
Albo tu bardziej "zaawansowana" osłona https://www.youtube.com/watch?v=jjGXSZsfyHk
Generalnie pytaj kolegę Priusmana

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Stycznia 2016, 14:45:02 »
Wiec bazujac na swoim doswiadczeniu moge powiedziec, ze warto.
Dlaczego? Ano dlatego:

1. Silnik ICE jako w miare nowoczesna konstrukcja wywodzaca sie z lat przedwojennych ;) posiada magiczny wynalazek zwany termostatem oraz drugi magiczny wynalazek zwany wentylatorem chlodnicy. Jak zasloni sie grill w nasza zimowa pogode, to w najgorszym wypadku wlaczy sie ten wentylator i zapobiegnie przegrzaniu silnika, trzeba pamietac, ze samochod powinien sobie radzic dobrze w temperaturach powyzej +40 stopni celsjusza z odslonietym grillem, a odleglosc chlodnicy od grilla pozwala na dobry wymuszony przeplyw powietrza przez chlodnice mimo jego zasloniecia.
2. Mimo tego termostatu nie tylko obieg cieczy powoduje odprowadzanie ciepla z silnika - jest jeszcze proste przewodnictwo - ciecz w przewodze sie rozgrzewa mimo zamknietego zaworu, silnik sam odprowadza cieplo przez blok/glowice do atmosfery jak i np do skrzyni biegow. Z tego powodu ograniczenie przeplywu powietrza przez komore silnika pozwala ograniczyc straty ciepla i poprostu szybciej nagrzac/dluzej utrzymac temp silnika.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Stycznia 2016, 18:04:43 »
Też mam zasłonięty grill u dołu i powiem, że trochę to daje. Szybciej się rozgrzewa i rzadziej włącza spalinowy. Na pewno nie ma się co bać, że się przegrzeje. Moim zdaniem nadal jest raczej niedogrzany. Przy obecnych kilkunastostopniowych mrozach nawet jeżdżąc 3 godziny maska mi się nie rozgrzała i płyn w spryskiwaczach zamarznięty a spalanie niestety do 6,5l  :-(
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2016, 18:06:33 wysłana przez Timestudio »

Trix

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Stycznia 2016, 09:03:31 »
Ja już też założyłem.. Po tygodniu jazdy po mieście na krótkich odcinkach >10km, przy przy ostatnich mrozach też spalił 6.5l/100km:(

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Stycznia 2016, 18:57:24 »
według mnie nie warto się bawić, każde auto w zimie spala trochę więcej, moje pokazuje po ostatnich mrozach średnio 5,5/100km, jazda po mieście, tragedii nie ma, a i takich mrozów już nie będzie, idzie wiosna  :-)

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Stycznia 2016, 20:21:44 »
Wez pod uwagę że to nie tylko chodzi o spalanie Ale też o zużycie silnika - silnik niedogrzany zużywa się szybciej i na mniejszą sprawność. Nie wspomnę o tym że ja się lepiej czuję jak mi ciepłe powietrze na silniku elektrycznym leci

сделано в сарае

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl