Autor Wątek: wskaźnik paliwa (F)  (Przeczytany 17675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lackyluk

• Gość
Odp: wskaźnik paliwa (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Kwietnia 2006, 10:04:03 »
Wskaźnik został naprawiony. Okazało się że sie zablokował w położeniu minimum. Wd i delikatnie ryszyłem wskazówkę. Problem ustawienia minimum wskazówki wyeliminowałem delikatnie ręcznie ustawiając wskazówkę bez prądu. Bardzo ciężko ale dało sie poruszać więc ustawiłem zero na pustym zbiorniku. Teraz wskazania są przybliżone do rzeczywistego stanu beny w zbiorniku.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Kwietnia 2008, 19:09:10 »
Odnawiam temat gdyż mam pewnien problem ze wskaźnikiem paliwa.
Jak szybko u Was działa wskaźnik poziomu paliwa, tzn. w jakim czasie po zatankowaniu wskazówka osiąga właściwy poziom?
U mnie dotychczas było tak (wydaje mi się, że poprawnie), że po zatankowaniu wskazówka osiągała właściwy poziom dopiero po przejechaniu kilku kilometrów. Po osiągnięciu tego poziomu, wskazówka już tylko spadała w miarę zużycia paliwa :).
Wczoraj zauważyłem, że po zatankowaniu wskazówka podniosła się zdecydowanie szybciej (tylko pod sam koniec, dochodząc do właściwego poziomu, zwolniła).
Dziś podczas jazdy zauważyłem, że wskazówka wahała się delikatnie (mniej więcej ok +/- 0,5 mm) i bardzo powoli zarówno w górę jak i w dół, czego to dej pory nie zauważyłem (dotychczas, tak jak wspomniałem wyżej, widziałem wskazówkę tylko opadającą :) ). Potem stojąc dosłownie kilkadziesiąt sekund z włączonym silnikiem, na parkingu z lekko przechylonym autem wskazówka zdążyła zmienić swoją pozycję o dobre 2 mm.
W związku z tym moje pytanie. Jak u Was zachowuje się wskaźnik poziomu paliwa? Może wiecie jaki element odpowiada za szybkość reakcji tego wskaźnika? Odnoszę wrażenie, że znacznie zmalała skuteczność elementu tłumiącego, który ma za zadanie tłumić "pływający" sygnał z czujnika znajdującego się w zbiorniku. Tylko nie wiem co to za element i gdzie go szukać?
Za wszelką pomoc, sugestie i podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam

EDIT: Przeglądam teraz schemat elektryczny (str. 243 z książki WKŁ o Carinie) i nie widzę tam żadnego elementu tłumiącego, co by wskazywało, że albo wskaźnik, albo czujnik, powinny mieć w sobie coś takiego.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2008, 19:43:40 wysłana przez FUTURISTA »

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Kwietnia 2008, 20:05:12 »
Jak szybko - czasu nie mierzyłem -  jak dla mnie to powoli reaguje.
Jeśli doleję paliwa (mam LPG więc o tankowaniu pod korek zapomniałem) to chyba po kilkudziesięciu sekundach się zatrzymuje.
Co do jej ,,pływania" - nie zauważyłem.

Tobie radzę na razie nigdzie nie grzebać (bo może to tylko wrażenie, że coś nie gra) chyba, że wskaźnik przestanie prawidłowo wskazywać.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Kwietnia 2008, 22:05:25 »
Wskaźnik zdaje się wskazywać prawidłowo. I pewnie przynajmniej narazie nie będę przy tym grzebał. Tylko trochę mnie denerwuje, że raz spoglądam na wskazówkę, a ona pokazuje full, a niedługo potem już opuszcza się o np. 0,5mm, żeby po krótkim czasie znowu "wskoczyć" na full. Byłem przyzwyczajony do tego, że po zatankowaniu wskazówka bedzie tylko spadać. Zawsze jak tankowałem do pełna, to pierwsze ruchy (minimalne) wskazówki można było zauważyć dopiero po przejechaniu 100 km w trasie, a teraz, jeszcze nie sprawdzałem, ale czuję, że to się zmieni i wskazówka będzie sobie pływać raz trochę w górę, raz trochę w dół.
Pozdrawiam

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Kwietnia 2008, 00:05:15 »
u mnie tez występują takie lekkie falowania.ale nie przeszkadza mi to w niczym :)
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Kwietnia 2008, 23:07:06 »
U mnie jest tak, że mam grubo poniżej ostatniej kreski, a rezerwa jak się jej podoba, to się zapala lub nie. Także nie wiem ile tam jeszcze jest. Ale też jeżdżę na LPG, więc kiedy spada poniżej ostatniej krechy, to tankuje za 30zł i starcza na jakiejś 4 pełne zbiorniki LPG. Zawsze jadę kawałek na PB i wjeżdżam do garażu na noc również.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Kwietnia 2008, 08:01:10 »
u mnie tez występują takie lekkie falowania.ale nie przeszkadza mi to w niczym :)

No może jestem za bardzo wymagający ;). Mnie to delikatnie wkurza, że nawet na parkingu samochód postoi trochę pochylony z uruchomionym silnikiem i wskazówka pokazuje już trochę inaczej. Do tej pory tego nie było.

Offline Piniop4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Lipca 2009, 08:32:41 »
Czy u Was tez po wyjeciu kluczyka ze stacyjki - polozenie wskażnika paliwa jest bez zmian- tzn pokazuje stan w baku?

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Lipca 2009, 08:38:40 »
Tak.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Lipca 2009, 10:58:27 »
Tak i tak powinno być. Hondy mają tak samo  <diabel>

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lipca 2009, 23:03:21 »
Mam problem - nie działa wskaźnik oraz lampka rezerwy:(

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Lipca 2009, 05:10:46 »
Czy u Was tez po wyjeciu kluczyka ze stacyjki - polozenie wskażnika paliwa jest bez zmian- tzn pokazuje stan w baku?
   U mnie dokładnie tak samo.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Lipca 2009, 11:42:27 »
Zasilanie wskaźnika jest niezależne od zasilania ze stacyjki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl