Autor Wątek: Podłączenie kamery parkowania z przodu  (Przeczytany 55451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Podłączenie kamery parkowania z przodu
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Października 2012, 10:16:35 »
dzięki za info, podejrzewam że coś źle podłączyłem, bo skoro wcześniej na wstecznej zawsze działało to chyba teraz (pomimo że dwie kamery) równiez powinno.

A jak sądzisz, czy złe podłącznie kamer może być przyczyną źle działającej nawigacji?
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2012, 10:46:39 wysłana przez Jeziorko »

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Października 2012, 08:10:43 »
to, że navi gubi sygnał może być spowodowane:
-błędem oprogramowania - jeżeli robiłeś ostatnio aktualizację
-uszkodzoną anteną gps
-uszkodzonym przewodem antenowym gps - może się odłączył lub przyciął czymś - w końcu grzebałeś przy kabelkach - może jakiś lewy kabelek styka się z połączeniem anteny gps do odbiornika
-może poprostu antena się przesunęła i "nie widzi" satelity

-najmniej prawdopodobny powód to zakłócenia celowe bądź infrastrukturalne - jakiś pajac gdzieś blisko bawi się czymś pracującym w okolicy 1220MHz lub 1550MHz, czasami przy bardzo sprzyjających warunkach w otoczeniu 1220MHz odkładają się harmoniczne WiFi - musiał byś mieć blisko maszt nadawczy dostawcy internetu no i naprawde sprzyjające warunki by to się odłożyło jako harmoniczna. No ale wtedy po wyjechaniu z danej strefy wszystko wróciło by do normy dlatego wykluczam takie zakłócenia.

Na początku skup się na antenie  :-)
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Października 2012, 19:23:59 »
Dziś wszystko jeszcze raz podlaczylem i o dziwo na przekaznika jest masa pomimo nie podlaczenia do masy,ręce mi opadły i odpuszczam

--EDIT--

mam pytanko, na schemacie jest podłączenie tylnej kamery (schemat autorska kingcin), dziś dla kolejnych prób odciąłem od radia ten czerwony (uważany przeze mnie jako wsteczny) i kamera cofania dalej działa jak włączę wsteczny.
czy to oznacza , że to nie jest kabel do czujnika cofania???

Muszę również dodać, że w miejsce gdzie wchodził czerwony w nawigacji wpiąłem przednią i jak dam na nią prąd to działa?
Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co kaman? Może dlatego nawigacja wariuje...

--EDIT--

dziś dla kolejnych prób odciąłem od radia ten czerwony (uważany przeze mnie jako wsteczny) i kamera cofania dalej działa jak włączę wsteczny.

i jeszcze taki numer, że jak do odciętego ale nie w radiu a wiszącego dałem 12v do na każdym biegu działa cofania kamera.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2012, 12:38:25 wysłana przez kingcin »

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Października 2012, 08:43:45 »
Zależy gdzie uciąłeś, no i co za druciarnia ci tam już wyszłą, bo jak czytam to chaos widzę.

Wniosek jeden
Na spota z nią! Jak nie pomoże spot to pozostaje szkodnik - fachowiec elektryk samochodowy.
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Października 2012, 11:04:35 »
Okazuje sie,ze to kabel od nawigacji. Po polaczeniu navi smiga,wiec musze jeszcze raz poszukac czujnik wsteczny

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Października 2012, 19:18:31 »
Jak poszukiwania? Rozplątełeś się?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Października 2012, 23:00:09 »
Dzis niestety caly dzien w trasie ale może jutro,bo cały czas niedaje mi spokju fakt,że do kabla zwiazanego z prawidlowym dzualaniem navi wpialem kamerke i odziwo dziala - fakt,ze sie wyłączała.
Jeśli w kostce pod kierą wiem jaki kolor ma kabel od wstecznego to czy taki sam bedzie wchodził do navi?

--EDIT--
a zastanawia mnie jednak rzecz, aktualnie kamere przednią mam spiętą z tylna ale ona nie jest podłączona do zasilania. Jak wrzuce wsteczny to tylko się włącza ale obraz jest nieczytelny. Czy może być tak, że skoro są złączone to przednia pomimo zasilania coś zakłóca?
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2012, 12:38:54 wysłana przez kingcin »

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Października 2012, 11:13:40 »
Jeżeli masz diody jak w schemacie to nie powinna działać. Jak masz coś skopane, to możesz mieć za duże spadki napięcia, bo działają dwie zamiast jednej, no i sygnał się nakłada. Tak, to może być przyczyną zakłóceń.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 30 Października 2012, 11:31:19 »
uRo
ale pomimo, że przednia nie jest podłączona do napięcia aani do masy to może zakłócać?
Bo obecnie tylną mam odłączoną od wszystkiego oprócz tego , że są podłączone wspólnie do sygnału i razem do nawi (oczywiście chodzi o odłączoną przednią od wszystkiego by tylna cały czas działa, ale albo kiepsko widać (jakby straszne światło na nią świceciło) albo zakłócenia)

--EDIT--

dziś posiedziałem i szukałem czujnika wstecznego. Niestety tylko w jednym pinie pojawia się 12v po wrzuceniu wstecznego, tam gdzie wcześniej miałem podłączone. Niestety ten kabel który idzie do tego pinu po odłączeniu go nie działa poprawnie gps.
Czy ktoś wie jak to można rozwiązać?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2012, 12:40:31 wysłana przez kingcin »

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Listopada 2012, 10:04:19 »
Ja odpadam. Jakoś szukanie w ciemno przyczyny bazując na opisie nie przynosi rezultatu. Pozostaje opcja na spocie. Może za tydzień uda mi się podjechać na spocik. (oby nie jak co tydzień)

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Listopada 2012, 15:10:28 »
szukałem i znalazłem tylko jedno miejsce gdzie pojawia się 12v przy wstecznym.
Zastanawia mnie tylko co to za kabel, który po odłączeniu nie działa gps prawidłowo - gps łapie pozycje ale nie dokońca wyświetla prawidłowo.
Na wcześniejszych stronach ktoś opisywał, że miał podłączoną zarówno przednią jak i tylną do modelu 9002. Ja posiadam 9013 i chyba? brak takiej mozliwości. Szkoda, że starszy model miał taką możliwość a nowszy nie, chyba, że nie umiem podłączyć.
POmocą mógłby być opis pinów w moim modelu, ale w necie brak.

--EDIT--

interesuje mnie pierwsza wtyczka z lewej strony.
Zdjęcie jest z modelu b9010 ja mam b9013 i tak, na rysunku są trzy kabelki a u mnie juz są dwa. Widocznie u mnie gdzieś (podejrzewał) połączono kabel od czujnika cofania z czymś co daje prawidłową pozycję gps.
Może ktoś wpadnie na jakiś pomysł.
W opisach w necie znalzłem oznaczenie tych kabli,
Parking Brake, Generated from the Speedometer , Reverse Signal.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2012, 12:39:25 wysłana przez kingcin »

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Listopada 2012, 09:21:05 »
Czy ja dobrze widzę? Wpinasz kamery do TEGO czerwonego i TEGO żółtego? Jest to fabryczna kostka toyoty?

mała kostka

Czerwony    (+) do prawego tylnego głośnika
Czarny        (+) do lewego tylnego głośnika
Żółty           (-) do lewego tylnego głośnika
Biały           (-) do tylnego prawego głośnika

teraz duża kostka

zielony                                (+) do prawego głośnika przód
różowy                                (+) do lewego głośnika przód
szary                                   +12V pojawia się z zapłonem (przekręconym kluczykiem)
niebieski z żółtym paskiem    +12V akumulator (napięcie powinno być zawsze)
niebieski                              (-) do prawego głośnika przód
fioloetowy                            (-) do lewego głośnika przód
brązowy                                masa

To jest opis fabrycznych kolorów w fabrycznych kostkach toyoty, a sądząc po zdjęciach właśnie takie masz... Przeanalizuj teraz swoje połączenia kamer, czas i ilość postów zanim wpadłeś na pomysł by wrzucić zdjęcie tej druciarni. Zastanów się też ile razy olałeś pytania moje i innych o to czy poprawnie wszystko podłączyłeś. Szukamy problemu niewiadomo gdzie i wymyślamy rozwiązania widmo.

Wyjaśniło się dlaczego kamery gasną i skąd zakłócenia.

Ręce opadają

A mówiłem "na spota z nią" wyjaśniło by się wcześniej... No chyba będzie widać światełko w tunelu, bo myślałem, że nigdy nie znajdziemy rozwiązania.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2012, 09:27:08 wysłana przez uRo »

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Listopada 2012, 10:23:51 »
Pierwsza z lewej (to nie moje zdjecie) i u mnie sa 2 kable a na zdjeciu 3 o Uwaga
Kamery dzialaja i gps tez przynajmniej do teraz. Musze jeszcze pomyslec aby jak tylna wlaczoma aby masa od przedniej byla wylaczona bo lekko zakloca
Dzięki wszystkim za cierpliwość

mam takie jeszcze pytanko: bo aktualnie mase od przedniej mam wpiętą bezpośrednio pod aku, co niestety wywołuje lekkie zakłócenia tylnej, czy jeśli gdzies indziej podepnę masę może być lepiej? oraz czy zastosuję przekaźnik ze strony 9 do podłączenia wszystkiego może mieć wpływ na tę masę?
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2012, 12:40:54 wysłana przez kingcin »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Listopada 2012, 13:01:57 »
Masę możesz wziąć z dowolnego miejsca.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Listopada 2012, 13:10:42 »
czyli będę musiał masę chyba na przełącznik jakoś, bo niestety z aku daje lekkie zakłócenia tylnej. Obecnie masa jest na stałe na przedniej kamerze a napięcie na przycisku.
Czyli przekaźnik o którym wspomniałem też pewnie nic nie poprawi ?
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2012, 13:14:22 wysłana przez Jeziorko »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl