Autor Wątek: jak jezdzic dynamicznie  (Przeczytany 41641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jackal

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Kwietnia 2005, 16:31:20 »
Tylko że należy jeszcze pamiętać o frajdzie z jazdy.

Jednemu micha sięcieszy kiedy zmienia biegi w zakresie obrotów pomiędzy max momentem i max mocą (od ~4500 do ~5800), a inny woli żeby było dość dynamicznie ale cicho w środku, czyli nie przekracza ~4500 obrotów.

Te wielkie wozy jakie opisujecie z konfrontacji z Yarkami, raczej IMO nie były ciągane do max obrotów.

Bartosz81

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Kwietnia 2005, 17:33:07 »
Nie zgodze sie z przedmówcą, nie wydaje mi sie aby gosc jadacy 1.6 1.8 widzac w lusterku albo majac juz na zdezaku powiedzmy Yarisa czy inne małe autko, oszczedzał samochod i zmieniał biegi juz przy 4000 czy 4500 obr. (chyba ze sie nie chce scigac :-) )

Jezdze czesto a to z jednym a to z drugim kumplem na trasie Kraków - Radom i oni jak widza posadzone Clio czy 206 to nie bawia sie w oszczedzanie silnika tylko obaj chca udowodnic jak duzo szybszy jest ich samochód i cisną ile wlezie. Bo nie oto chodzi by nie dac sie wyprzedzic ale oto by klienta zostawic daleko w tyle. :aangry  A ich samochody to Vectra 2,0 oraz Passat 1.8T.

:athunbsup

bigman

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Kwietnia 2005, 02:01:30 »
Cytat: Bartosz81
Nie zgodze sie z przedmówcą, nie wydaje mi sie aby gosc jadacy 1.6 1.8 widzac w lusterku albo majac juz na zdezaku powiedzmy Yarisa czy inne małe autko, oszczedzał samochod i zmieniał biegi juz przy 4000 czy 4500 obr. (chyba ze sie nie chce scigac :-) )
a jakie ma to znaczenie? skoro zdążył dojechać do zderzaka to znaczy, że jedzie szybciej niż my i wszelkie próby (skuteczne lub nie) ucieczki są po prostu śmieszne

gdy coś do mnie dojeżdża to niezależnie od tego czy to maluch czy S klasa ustępuje mu pola - robiętak nawet gdy mam ponad 200km pod maską

bigman

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Kwietnia 2005, 02:04:34 »
Cytat: Jackal
Te wielkie wozy jakie opisujecie z konfrontacji z Yarkami, raczej IMO nie były ciągane do max obrotów.
też tak uważam - na trasie nie każdemu zależy aby udowdnić , że wydanie xxk pln więcej na auto było uzasadnione - ja wierzętylko w wyniki z ustawianych kresek pod warunkiem, że kierowcy reprezentują podobny poziom umiejętności

bigman

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Kwietnia 2005, 02:06:58 »
Cytat: Janooop
ja ganiałem sięz 1.3 z vektra 1.8 ktora nie dala rady tak samo laguna II 1.8 tez nie dała rady nie wiem jak szybciej ale i tak uważam że nie będzie im tak łatwo mnie dojść do 160 raczej nie będą zyskiwać może ponad kiedy to Y traci mocy  :wink:
wiem, że dobrze mieszasz wajchą ale ... chciałbym to zobaczyć - nie sądzęaby 1.3 schodził do 10s na 0-100km/h

Puffy

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Kwietnia 2005, 13:31:03 »
Nikt nie mówi o piractwie, ale czasem popisać walorami Yarisa jest naprawdęprzyjemnie. Czemu są niedowiarki, którzy twierdzą, że 100 konny kompakt wciągnie Yarisa 1.3??? Wystaczy policzyć, że mają 13 KM więciej (tylko) przy większej masie (czasem sporo, np. Bora 1360kg).  A propo Passata 1.8 T-jeździłem i powiem, że na II tez potrafi ładnie zapiszczeć, a w lżejszym A4 poprzedniej generacji do 100 bujał sięw 8,9 s! Ale to tylko taka mała dygresja maniaka motoryzac :wink: ji

bigman

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Kwietnia 2005, 16:53:45 »
Cytat: Puffy
Czemu są niedowiarki, którzy twierdzą, że 100 konny kompakt wciągnie Yarisa 1.3???
bo te niedowiarki wypaliły różnymi samochodami już trochęgumek na kreskach ...

prawdopodobnie w połowie maja będęw okolicach poznania - compactem z silnikiem 1.6 jeżeli chcesz możemy rozwiać wątpliwości

Cytat: Puffy
Wystaczy policzyć, że mają 13 KM więciej (tylko) przy większej masie (czasem sporo, np. Bora 1360kg).  
między 100km z 1.3 i z 1.6 jest spora różnica i nie zawsze wystarczy różnica mas, żeby to przezwyciężyć

MaLy_RaDeK

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Kwietnia 2005, 17:36:58 »
bigman, wcześniej pisałeś o Yarku 1.0.
"dopiero 100 konne auta są lepsze od 1.0"...
Gratulujęwiary w swoją furę ;)

bigman

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Kwietnia 2005, 22:57:30 »
Cytat: MaLy_RaDeK
bigman, wcześniej pisałeś o Yarku 1.0.
"dopiero 100 konne auta są lepsze od 1.0"...
Gratulujęwiary w swoją furę ;)
to nie wiara tylko praktyka - do 75-80km nie ma mocnych na yarisa 1.0 a skoro następny przedział powyżej 80km to dopiero ok. 100km stąd skrót myślowy, że potrzeba 100km - faktycznie z pozoru wydaje sie to śmieszne :-)

alan03

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Kwietnia 2005, 18:23:47 »
czegoś tu chyba nie rozumiem...
Bigman możesz w jednym zdaniu napisac to co myślisz o Yarisku 1.3 i o tym z jakimi autami on ma szanse wygrać? Bo strasznie mieszasz w swoich postach
Cytuj (zaznaczone)
bigman Wysłany: 2005-04-20, 02:01    Temat postu:  
-------------------------------------------------
Bartosz81 napisał/a:
Nie zgodze sie z przedmówcą, nie wydaje mi sie aby gosc jadacy 1.6 1.8 widzac w lusterku albo majac juz na zdezaku powiedzmy Yarisa czy inne małe autko, oszczedzał samochod i zmieniał biegi juz przy 4000 czy 4500 obr. (chyba ze sie nie chce scigac  )
a jakie ma to znaczenie? skoro zdążył dojechać do zderzaka to znaczy, że jedzie szybciej niż my i wszelkie próby (skuteczne lub nie) ucieczki są po prostu śmieszne

jeśli widzimy gościa w lusterku i jest powiedzmy 50 m od nas to można spokojnie uciec nawet Yariskiem 1.0 ale jeśli już go mamy na zderzaku to wiadomo że nie uciekniemy
Cytuj (zaznaczone)
bigman Wysłany: 2005-04-20, 16:53    Temat postu:  
-------------------------------------------------
Puffy napisał/a:
Czemu są niedowiarki, którzy twierdzą, że 100 konny kompakt wciągnie Yarisa 1.3???  
bo te niedowiarki wypaliły różnymi samochodami już trochęgumek na kreskach ...

prawdopodobnie w połowie maja będęw okolicach poznania - compactem z silnikiem 1.6 jeżeli chcesz możemy rozwiać wątpliwości

może coś więcej napiszesz o tym samochodzie bo compakt 1.6 i compakt 1.6 też nie są sobie równe...

ps: Bigman skorzystaj czasem z opcji "edytuj" - to działa :-DD

bigman

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Kwietnia 2005, 21:34:12 »
Cytat: alan03
czegoś tu chyba nie rozumiem...
Bigman możesz w jednym zdaniu napisac to co myślisz o Yarisku 1.3 i o tym z jakimi autami on ma szanse wygrać? Bo strasznie mieszasz w swoich postach
to dynamiczne auto ale nie odstaje tak znacząco (jak 1.0) od średniej w tym segmencie dla silników o tej pojemności i mocy - po 1.0 czuć nawet niedosyt bo od yarisa 1.3 oczekiwałem  dużo więcej ...

Cytuj (zaznaczone)
jeśli widzimy gościa w lusterku i jest powiedzmy 50 m od nas to można spokojnie uciec nawet Yariskiem 1.0 ale jeśli już go mamy na zderzaku to wiadomo że nie uciekniemy
a jaki sens ma to uciekanie? skoro ktoś jedzie szybciej to puścić go niech jedzie ...

Cytuj (zaznaczone)
może coś więcej napiszesz o tym samochodzie bo compakt 1.6 i compakt 1.6 też nie są sobie równe...
a co mam jeszcze napisać? wydaje mi się, że wyraziłem sie dość jasno - zaproponowałem nawet empiryczne stwierdzenie tezy postawionej przez kolegęale na razie bez odzewu

Cytuj (zaznaczone)
ps: Bigman skorzystaj czasem z opcji "edytuj" - to działa :-DD
nie mam zamiaru - staram sięprzemyśleć co mam zamiar napisać zanim wcisnęklawisz wyślij

Pedro

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Kwietnia 2005, 09:02:19 »
Panowie, LUZIK kompakt z silnikiem 1,6 nie odpowida innemu z silnikiem 1,6.
Ojciec miał civic'a 1,4 i czasami nawet 1,6 odłeżdzałem (np Boręalętą po zmianie z silnikiem 105 KM, który był gorszy o wiele od poprzedniego i każdy z VW Ci to powie).
A wracając do Yarisa, to moim 1,0 golfa IV 1,4 biorędo 100 bez problemu, clio 1,2 16V 75 KM - łęb w łeb.

tomek_paseo

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Kwietnia 2005, 10:43:48 »
Hmm... to ja moze chwilke o D-4D ;)

Bo widzie, ze wszyscy zapomnieli o jednym małym fakcie :)

Liczy sie nie tylko maksymalna moc i moment, ale takze ich przebieg i zestopniowania skrzyni biegow. Przy podobnej mocy maksymalnej, jak Yaris 1.3, nie dawałem mu najmniejszych szans. (Oczywiscie biore pod uwage dieselka "na lekkim wspomaganiu" ;-) )

CarinaGTI

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Kwietnia 2005, 15:14:53 »
no i naturalnie kg, ale o tym każdy zdaje sobei sprawę, ja mając te 17-18 latejk pmaietam jak mając audi 80 1.8S startowałem z podobnym no ale u mnie 3 osoby na pokładzie i mowie no ąłdnie mi odeszła ta sama audi 1.8 , hehe

wojti

• Gość
jak jezdzic dynamicznie
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Kwietnia 2005, 01:15:37 »
Dzisiaj napatoczyła mi sięHonda Civic, jak siępotem okazało 1.8 VTi 170KM i goniłem ją swoim Y. O dziwo wcale nie odchodziła daleko! (1wszy raz w życiu jechałem na trasie "Ł" 195km\h Yarisem!) W końcu na jakiś światłach zagadałem z typem i nie krył ździwienia, że Y tak sięzbiera! Kilka tygodni temu ścigałem sięz Mondeo 2.5 V6 i typ był niedowiarek że mój Y to seryjne 1.3 i poprosił, żebym mu pokazał silnik :) Ja zmieniam biegi zawsze tuż przed odcinką, nie puszczam gazu a cała zmiana trwa b krótko. Najlepsze przyspieszenie jakie udalo mi sięzmierzyć (a mierzęzawszędo odc na dwójce, kiedy to prędkościomierz pokazuje 104km\h) to 8.7s Bylo to przy temp -15c z połową baku. Jeśli chodzi o dynamiczną jazdęto cala zabawa mieści sięw wąskich ramach między 4000 a 6000rpm. pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl