Autor Wątek: Dzienne montaż + wyłączenie automatu w ASO  (Przeczytany 50679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Dzienne montaż + wyłączenie automatu w ASO
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Stycznia 2015, 09:20:41 »
Chodzi o to ze jasnosc strumienia na wprost aut jest taka sama dla 9 i 4.

Jeśli tak jest, to LEDy są słabsze. Dziwne. :shock:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Marca 2015, 17:24:03 »
Witam.
Podczas przeglądu 45 tys, wymieniono mi w ASO ponownie reflektory na gwarancji. Znów wypalał mi się odbłyśnik, choć tym razem średnica wypalenia nie była tak duża jak poprzednio, a i kolor był bardziej niebieski. Tym bardziej szacunek dla ASO Radom za wymianę. Postanowiłem jednak "szanować" nowe lampy i zleciłem ASO zamontowanie świateł do jazdy dziennej Osram DRL FOG - montowane w miejsce przeciwmgielnych. Za usługę stacja zaśpiewała 369 zł. Przy odbiorze auta, cena jednak uległa zmianie na 405 zł. Podobno było sporo roboty. Ja jednak umówiony byłem na cenę 369 zł i człowiek w serwisie (pozdrawiam Pana Artura) musiał mi zejść z... ceny przeglądu, bym sumarycznie zapłacił tyle, ile było uzgodnione przed robotą. :-) Co do samych ledów. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Świecą naprawdę mocno, czego chyba nie widać na zdjęciu robionym w dzień. W rzeczywistości światło jest bardziej wyraźne, o jasnej barwie. To nie jest  produkt typu "ozdoba na choinkę". Na zdjęciu w garażu widać chyba moc tych ledów. I przyznam, że potrafią nawet oślepić, jak patrzy się na nie z bliska. ASO oczywiście wyłączyło mi z komputera światła mijania. Teraz po zapłonie mam ledy. Przeciwmgielne też są  :good: Świecą dobrze i tyle. Mam w nich na razie funkcję doświetlania zakrętów przy załączonym kierunku, ale biję się z myślami, czy tego nie odłączyć. Na przeglądzie zamontowałem jeszcze komplet chalapaczy i kupiłem nowe dywaniki welurowe. I teraz czuję jakbym miał... nowe auto  :grin:
Zdjęcia ledów:
Pablo 1.jpg
Pablo 2.jpg

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Marca 2015, 19:54:26 »
Piękne! :good: :cool:
A czy możesz zrobić zdjęcie z dalszej odległości np. z 30 metrów? Bo tak powinno wyjść najładniej i najobiektywniej?

Doświetlanie włącza się TYLKO na kierunkowskaz? Bo jak tak, to... dziwnie: na parkingu Ci się nie włączy przy nawracaniu, a jak ciupiesz 140 km/h i zmieniasz pas, to... się włączy. :cheesy:
Jednakowoż: a co się dzieje jak włączysz... awaryjne?  :cheesy:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Marca 2015, 20:09:06 »
Fajnie, że Ci się podoba Sancho. Mnie też. Bardzo. :grin: Przy awaryjnych świecą... dzienne (mrugają) , jeśli mam włączone mijania. No faktycznie doświetlanie włącza się również na trasie przy 140km/h.  :| Jest za to taki plus, że jak dam kierunek, to już np. przed skrętem widzę doswietlony zakręt (przed ruchem kierownicy). No ale na parkingu bez kierunku nic więcej nie zobaczę.. Minus więc jednak większy i nie wiem, czy nie odetnę tego bajeru. Chyba, że się przyzwyczaję. Zdjęcie zrobię jutro z dalszej perspektywy. Może jutro. Ale ogólnie jestem BARDZO zadowolony. Nawet wyłączone ledy dodają młodości i świeżości Verso. Przyznała to nawet moją żona.  :cool:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Marca 2015, 20:11:43 »
Jakiej firmy te zarombiste ledy?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Marca 2015, 20:15:42 »
Jest za to taki plus, że jak dam kierunek, to już np. przed skrętem widzę doswietlony zakręt

To nie mów mgenkowi, bo on Ci powie, że "to taki zbędny bajer, który nic nie daje" - jak mi :cheesy: :-P
Generalnie doświetlanie jest fajne :) Przy 140 km/h oczywiście niepotrzebne, ale na ciemnym parkingu czy wjeździe w zakręt w ciemną uliczkę jest naprawdę super  :good: :good: :good:
A jak długo Ci się to doświetlanie świeci: wyłącza od razu z migaczem czy z opóźnieniem? I czy nagle gaśnie czy powoli się ściemnia?

P.S. Jak już tak inwestujesz i chcesz mieć doświetlanie takie konkretniejsze, to dołóż jakieś ok. dwie i pół stówki i zamontuj ten moduł co ja mam od Quasara - i jednocześnie podłączysz do istniejących świateł, bo raczej nie powinno być przeciwskazań.  :-) :cool:
Nie będzie migało przy 140 km/h i będzie to NIEZALEŻNE od migaczy.  :cool:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Marca 2015, 20:20:00 »
Ten moduł jest niestety niedopracowany przy jeździe do tyłu.
p.s. o niehomologowanych lampach nie będę wspominał. ;)

Pablo, to powiesz w końcu jakiej produkcji te led'y?
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2015, 20:38:54 wysłana przez felicjator »

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Marca 2015, 21:44:08 »
Felicjator. Napisałem w poście, że OSRAM. Model Ledriving FOG. Kosztują niemało, bo z adapterem do Verso ponad 1 tys.  :cry: Więc trochę kaski poszło, plus 369 za montaż w ASO. Ale nawet tam powiedzieli, że jeszcze tak fajnych ledów nie montowali. One na żywo prezentują się dużo lepiej, niż na zdjęciach. Sancho, czytałem już o tym Twoim module w innych postach. Na razie zostawiam to co jest. Za dużo miałbym pod maską tej elektroniki...    :cheesy: Doświetlanie załącza się od razu wraz z włączeniem kierunku. Po wyłączeniu kierunkowskazu najpierw lekko przygasa ok. 2 sekund, by zgasnąć nagle... Nie przygasa do końca.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2015, 22:17:50 wysłana przez Pablowski »

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Marca 2015, 06:42:22 »
Faktycznie było.przepraszam jakoś wwcześniej nie zauważyłem.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Marca 2015, 06:48:49 »
Spoko, spoko... Nic się nie stało.  :cheesy: Ja swoje kupiłem na Allegro za 975zł. 5 lat gwarancji. Ale mam nadzieję, że nie będę musiał z tej gwarancji korzystać  :embarrassed:  Z adapterem do Toyoty ledy pasują w 100% i pięknie komponują się z autem. Wyglądają jak fabryczne, a dodatkowe, srebrne kontury dodają nowoczesny wygląd.  :good:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Marca 2015, 08:54:57 »
Ten moduł jest niestety niedopracowany przy jeździe do tyłu.
p.s. o niehomologowanych lampach nie będę wspominał. ;)
Pablo, to powiesz w końcu jakiej produkcji te led'y?

To jedyna i mało istotna wada - co przy doświetlaniu z kierunku jest w ogóle nieistotne. I tak cofamy DO TYŁU a lampy świecą do przodu. :-P :-P
A gdzie to wyczytałeś te "homologacje na doświetlanie", bo o homologacji na inne typy wiem i słyszałem, ale nijak w przepisach nie widać homologacji specjalnie i stricte na "doświetlanie"? To jakiś wymysł jest w naprędce czy podeprzesz się jakimiś przepisami? :cool:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Marca 2015, 09:31:42 »
Są na to przepisy. Poszukaaj z łaski swojej. Ja to kiedyś już szukałem i znalazłem w Interncie.
Światłą przeciwmgłowe i "doświetlające" czyli śwoatłą zakrętowe mają inne konty świecenia, choć oczywiście w pewnym zakresie one się pokrywają.
Nie musze mówić, że homologacja jest wybita na lampach. Zobacz co masz u siebie na kloszach a co ma np. coż z grupy VW.

Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej
Światło zakrętowe (regulamin nr 119)
Przednie światło przeciwmgłowe (regulamin nr 19)
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2015, 09:50:30 wysłana przez felicjator »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Marca 2015, 21:07:23 »
To jeszcze z przydatnych rzeczy - prócz doświetlania - przydaje się blinker toyotowski do migaczy.  :cool: Szczególnie przy: zmianie pasa lub zjeździe z ronda (nie dotyczy "nuwocieśnych kielofffcufff", którzy uwierzyli w bzdurne artykuły niektórych pismaków-dziennikarzy, zalecające włączenie migacza albo PRZED wjazdem na rondo albo co gorsza sygnalizowanie nieistniejącego skrętu w lewo na rondzie lewym migaczem). :laugh:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Maja 2015, 13:07:56 »
Miałem jakiś czas temu wrzucić fotkę moich ledów z dalszej odległości, ale zawsze czasu brakowało Majówka dała mu temu okazję...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Maja 2015, 13:16:05 »
Pięęękne, Proszę Pana! Mnie się bardzo podobają - i pasują do tego auta!  :good: :good: :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl