Autor Wątek: Wyskakująca 2 sprzęgło czy skrzynia ?  (Przeczytany 16478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wyskakująca 2 sprzęgło czy skrzynia ?
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Stycznia 2013, 12:19:36 »
No i jest póki co pierwsza diagnoza z pierwszego serwisu- skrzynia do wymiany (za samo rozmontowanie i sprawdzenie skrzyni chcieli 500zł)
Po telefonie do ajc czyli tu http://www.ajc.waw.pl/page.php?pid=1 powiedzieli mi że mają 20 takich skrzyń miesięcznie robionych i wycenili na 1200zł jeśli się da zrobić a jęsli nie to chyba 400zł + koszt skrzyni
Powołując się na forum dostanę jakieś zniżki ?

Offline Chrusteks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Stycznia 2013, 18:15:42 »
Mi właśnie w Aurisie skończyła się 5 i podobno na wykończeniu jest 6. Wiecie może czy skrzynia z 2.0 D4d pasuje do 2.2 D-CAT?

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Stycznia 2013, 00:56:55 »
PAsuje to jest praktycznie ta sama skrzynia...tak samo jak kolo dwumasowe jak i sprzeglo jest takie same.

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Stycznia 2013, 17:37:11 »
No i autko zostało u mechanika, zobaczymy co z tego będzie...

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Stycznia 2013, 22:47:06 »
Czekamy na sprawozdanie :)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Stycznia 2013, 23:34:02 »
A mnie bardzo zastanawiają te Wasze padające skrzynie, ale nie pod względem ich marnej jakości (acz i tego nie wykluczam), ale pod względem nawyków użytkownika i stylu jazdy.

Każdy się tylko chwali, jak to jego dieselek mało pali i jaki to nie jest elastyczny.

Zatem niech żyje eko-driving, wiwat wyprzedzanie z 1500 RPM "bo diesel ciągnie od dołu", i jazda 90 na 6 biegu... hip hip... hurra  :cheesy:
3VZ.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2013, 23:41:26 »
A mnie bardzo zastanawiają te Wasze padające skrzynie, ale nie pod względem ich marnej jakości (acz i tego nie wykluczam), ale pod względem nawyków użytkownika i stylu jazdy.

Każdy się tylko chwali, jak to jego dieselek mało pali i jaki to nie jest elastyczny.

Zatem niech żyje eko-driving, wiwat wyprzedzanie z 1500 RPM "bo diesel ciągnie od dołu", i jazda 90 na 6 biegu... hip hip... hurra  :cheesy:
Aż szok, że nikomu jeszcze panewki nie strzeliły. Auto ma palić tyle ile musi a nie tyle ile by się chciało  :good:

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Stycznia 2013, 23:57:17 »
Rob, od tego są właśnie dwumasy. Nie wykańczają tak szybko skrzyni ani panewek, za to producenci "przyzwyczaili" już kierowców, że dwumasa umiera. Ale to już temat na inny wątek.
3VZ.pl

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Stycznia 2013, 22:31:16 »
No niestety z tą 90 na 6 biegu to troszkę chybione ponieważ go nie posiadam  :cheesy:
Biegi zmieniam zawsze około 2300 obrotów, a 5 przy 90 na trasie bez wyprzedzania to chyba nic złego ,prawda ?
Tak gdzieś słyszałem że na stan skrzyni biegów ma wpływ ciągłe trzymania ręki na gałce zmiany biegów - a tego niestety nie mogę się pozbyć z powodu braku podłokietnika -  hmmm ?

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Stycznia 2013, 23:03:18 »
No niestety z tą 90 na 6 biegu to troszkę chybione ponieważ go nie posiadam  :cheesy:
Biegi zmieniam zawsze około 2300 obrotów, a 5 przy 90 na trasie bez wyprzedzania to chyba nic złego ,prawda ?
Tak gdzieś słyszałem że na stan skrzyni biegów ma wpływ ciągłe trzymania ręki na gałce zmiany biegów - a tego niestety nie mogę się pozbyć z powodu braku podłokietnika -  hmmm ?
1- prawda
2- Gdzie to wyczytałeś? Nic tylko musisz kupić sobie podłokietnik uniwersalny, albo zacząć jeździć z dziewczyną i rękę trzymać na jej kolanie - a skrzynia będzie bez awaryjna  <zalamka> :cheesy: , a na poważnie jak na siłe, bez użycia sprzęgła, nie próbujesz zmieniać biegów, to nie ma prawa się nic stać od samego trzymania ręki.

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Stycznia 2013, 10:57:00 »
No to mnie uspokoiłeś,a swoją drogą też wydawało mi się to dziwne ;p
Sądzę że wzrosła by drastycznie sprzedaż nowych samochodów gdyby zamiast podłokietników dodawali dziewczyny (lub same ich kolana) do wyposażenia podstawowego samochodów :D

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Stycznia 2013, 12:32:35 »
http://allegro.pl/lalka-dmuchana-gumowa-cycki-3d-mala-na-18-stke-itp-i2921634751.html     Zawsze masz wybor biala albo czarna wybor nalezy do Ciebie :)

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Stycznia 2013, 13:36:01 »
Myślałem że te uniwersalne podłokietniki trochę droższe są
Nie dość że tani to jeszcze wielofunkcyjny, może np za dodatkową poduszkę powietrzną robić  :grin:

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Stycznia 2013, 13:39:23 »

Ale ja nie powiedziałem, że jeździsz 90 na 6 biegu, tylko przekazałem to, co widzę w codziennej eksploatacji samochodów przez ludzi, którzy ślepo wierzą w zalecenia różnych speców od eko-drivingu.

Około 2300, czyli ile masz na "kolejnym" biegu ? 1400 ? 1600 ? Wybacz, ale silnik czterocylindrowy, zwłaszcza wysokoprężny przy przyspieszaniu z takich obrotów zabija właśnie panewki, dwumasę i zęby na kole danego biegu+wraz z zębami na przesuwce, zwłaszcza jeśli chodzi o biegi "wyższe", czyli 4,5,6.

Jeśli ktoś chce, to mogę wrzucić zdjęcia 5 biegu o przełożeniu 0,73 ze skrzyni z dyfrem 3,93 właśnie z dieselka, który często był jeżdżony "z dołu". Po pewnym czasie bieg zaczął "wyskakiwać", a zamówienie koła, przesuwki i łożyska wyniosło nieco ponad 1500zł. Skończyło się wymianą skrzyni, ponieważ regularnie przeciążane łożysko wyżłobiło wałek wejściowy. Założyliśmy więc nowe graty do zamówionej skrzyni i kierowca ma zakaz przyspieszania na V biegu poniżej 100km/h.

A ludziom bez pojęcia technicznego proponuję wziąć rower wyposażony w przerzutki (przednią i tylną), założyć dużą tarczę z przodu i małą z tyłu, po czym podjechać pod górkę, bądź kilkanaście razy pod rząd przyspieszyć, a następnego dnia sprawdzić, który element kończyn dolnych boli najbardziej.

3VZ.pl

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Stycznia 2013, 13:44:58 »
No zmieniam przy 2300-2500, robiąc przegazówkę przed wrzuceniem następnego biegu więc na następnym mam już coś koło 2tyś

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl