Autor Wątek: Czy warto Good year ultra grip 7+ za 300zł ?  (Przeczytany 7746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
Czy warto Good year ultra grip 7+ za 300zł ?
« dnia: 23 Stycznia 2013, 16:38:32 »
Witam , pokrótce z racji tego iż toyotka ostatnio trochę przestała w garażu postanowiłem trochę ją przepalić a co za tym idzie jestem zmuszony z racji sytuacji pogodowej do zmiany na zimówki, do tej pory od początku zimy stała w garażu i znalazłem pewną okazję na allegro a mianowicie komplet good year ultra grip 7+ 195/65/15 dot końcówka 2007 za kmpl 300zł gość zszedł z 350, bieżnik ok 6-7mm z tym że na foto widać oponę która według gościa jest lekko ścieta jedna twierdzi że auto miało ze zbieżnością coś (opony zdjęte z vectry b) gość handlarzem aut jest. I pytanie czy jeżeli opona tak wygląda jak na fotkach ta jedna która jest lekko ścięta nie będzie to zbytnio warzyło na jeździe autem jak wrzucę ją na tył ? I czy za 300zł faktycznie warto ? z tego co widzę to tak tym bardziej iż opony mają ślady oryginalnych pasków kolorowych nie wyglądają na zbytnio zużyte. Oto fotki : (na tych 2 jest ta jedna opona lekko przytarta)
http://zapodaj.net/eeb5b068e8561.jpg.html
http://zapodaj.net/9c2e2346af165.jpg.html

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Czy warto Good year ultra grip 7+ za 300zł ?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2013, 16:46:40 »
Po pierwsze : w którym miejscu ta opona ma 6-7mm ? Ja tam więcej niż 4 nie widzę.

Po drugie : rozmiar do Camry III i IVgen to 205/65/15, więc może przestańmy już kupować opony z Golfa/Octavii tylko dlatego, że są tańsze.

Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz. Ostatnio za 3,5 stówy (z wysyłkami) kupiłem 4 Micheliny PA2 do samochodu, który nie wyjeżdża z miasta. 205/65/15 94T. Dwie z 2004, dwie z 2006, wszystkie mają 6mm.

« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2013, 16:48:41 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2013, 16:55:15 »
Tak jak napisał Marcin te opony nie mają 6mm bieżnika ale 3mm w porywach 4mm więc są raczej już do wyrzucenia. Zastanawia mnie tylko jeden fakt. W Roverze miałem Good Year ultra grip z identycznym bieżnikiem z tym wyjątkiem, że były to opony letnie i dziwi mnie to, że taki sam jest w zimowych.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2013, 16:59:42 »
Rob, nie ma letnich Ultra Grip, bo odkąd weszła seria UG, to zawsze były i są to opony zimowe.
3VZ.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2013, 17:02:24 »
Zaraz poszukam jakiś zdjęć bo zgłupiałem już  <zalamka>

Edit:
Bieżnik ten sam ale to faktycznie nie Ultra grip  <zalamka>
Nie zmienia to faktu takiego samego bieżnika.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2013, 17:11:28 wysłana przez Robsajson »

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2013, 17:09:44 »
http://allegro.pl/opony-zimowe-r15-195-65-i2960899795.html na innych fotkach bieżnik trochę lepiej wygląda....zbyt długo nie chcę na nich jeździć właściwie to tą zimę przejeździć...i sam nie wiem czy jest sens.  Chyba że lepiej http://allegro.pl/4-opony-michelin-alpin-a-2-195-65r15-i2943529300.html michelin trochę dalej mam ale bez tragedii ;) z góry dziękuję za doradę wiem że i tak z fotek to trochę wróżenie z fusów ale widać mniej więcej.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2013, 17:13:38 wysłana przez piotr1989pl »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2013, 17:14:01 »
Jak dla mnie to szkoda kasy na to  :thumbdown:

Edit.
Michelin-y są lepsze i masz gwarancję  :good:
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2013, 17:15:43 wysłana przez Robsajson »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2013, 17:24:24 »
I tak co roku będziesz kupował "żeby tylko tą zimę przejeździć" ?

Nie lepiej kupić raz, a powiedzmy na 3 zimy, a do tego rozmiar, który do samochodu pasuje ?

Jedne i drugie, które przedstawiłeś nie pasują do V6 niczym.

195/65/15 - o rozmiar za małe, ale o tym już było
91 - o 3 klasy nośności za mało ( ma być 94 )
T - o 2 klasy prędkości za nisko (ma być V, dopuszczalnie H).

O ile prędkością nie ma się zbytnio co przejmować, bo nikt rozsądny nie będzie jeździł 240 mając opony do 190, o tyle nie bardzo widzę dyskusję z grawitacją i tłumaczenie oponom, że "mają wytrzymać" cięższe auto.
3VZ.pl

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2013, 17:28:12 »
Jak najbardziej zgodzę się z Tobą z tym że po pierwsze teraz dopieszczam auto mechanicznie bo wiadomo 22 lata to zawsze coś tam jest do zrobienia, więc kasę w co innego teraz wkładam a moje wyjazdy są naprawdę ograniczone i nie będę na tych oponach zbyt dużo jeździł wręcz będą to trasy max 100km raz na tydzień 1,5 tygodnia. Dzwoniłem do gościa i wezmę chyba micheliny widać co jest a i mówi że daje gwarancję, a na przyszły rok trzeba będzie o nowych pomyśleć. Więc z dwojga złego na wyjechanie gdziekolwiek te micheliny będą chyba lepsze. Teraz mam na aucie Brigestone Turanza er300 prawie nowe po 1 sezonie i jak nie było zimy byłem bardzo zadowolony z nich ale cóż zaspy i śnieg swoje robią :/
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2013, 17:30:29 wysłana przez piotr1989pl »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2013, 18:36:46 »
Osobiście wyleczyłem się z opon używanych, bo z nałogów powodu są sprzedawane. Najczęściej poza tym, że maja bieżnik, to guma jest już tak stara, że elastyczność się już skończyła. Napiszę, że szczerze nie żałuję zakupu bieżnikowanych. Po przejechanych ok. 4kkm spisują się świetnie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2013, 19:22:30 »
Napiszę, że szczerze nie żałuję zakupu bieżnikowanych. Po przejechanych ok. 4kkm spisują się świetnie.

To też jest pomysł, tylko on ma sedana z fałką w manualu. Jeśli zechce sprawdzać, czy auto rzeczywiście się rozpędza, to wolałbym, żeby miał pięcio-, czy siedmioletnie markowe opony, niż nowe nalewki ;)
3VZ.pl

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2013, 19:52:57 »
Na szczęście powiem szczerze że mimo v-ki manuala i benzyny ciężkawej nogi ale w lecie w dobrych warunkach;) nie będę raczej zamierzał próbować eksperymentów związanych z prędkością ;) co do "nalewek" niby znajomi z tego korzystają wszem i wobec ale ja wychodzę z założenia że skoro brak teraz funduszy na coś nowego to wolę starsze firmówki na ten sezon a w przyszłym się uzbiera na coś konkretnego i tu się zgodzę z Marcinem. Choć dobra znajoma ma w e34 2.0 jakieś hang hung i nawet trzymają fakt więcej jak 80-100km/h nie jechałem. ;)

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2013, 19:59:07 »
Kiedyś,dawno temu,jakieś 100 lat a może i więcej,miałem ci ja Passata na gażniku jeszcze(Szczupakiem go zwali).No i nalewajki mu zapodałem. Nic się nie stało,lecz przez okres używania(Krótki) nigdy nie depnąłem do podłogi, z obawy by się opony nie rozleciały. Ba,mało tego że po, to i przed jazdą podejrzliwie im się przyglądałem.Więc i moim skromnym zdaniem:Jeśli brak mamony na nówki, to używki w przyzwoitym stanie,dobrej marki, załatwią sprawę.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2013, 21:14:35 »
W takim razie zapraszam osobę chętną do siebie. Mam na drugiej Camry komplet zimowych z bieżnikiem ok 5-6 mm , i jeśli ktoś ma dużego dola finansowego (rozumiem to żeby nie było niedomówień) mogę zamienić się na jakikolwiek komplet kapci. Przy obecnej aurze wypuszczam z domu z błogosławieństwem.

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2013, 23:09:32 »
Nowe opony....jeśli mogę się wypowiedzieć...jeśli komuś zależy na niezawodności (bynajmniej przez jakiś czas oraz pewności o walory którymi dysponują guma - zalecam!

Używane - sprzedawane z kilku względów...zbyteczne (rzadkość) bądź dlatego że coś w nich nie grało.

Autopsja - kupiłem oponki do swojej 195/70/14 bo tak zaleca fabryka, zdjęte z mercedesa powystawowego...(wielosezon) jezdze jedno zeszłe lato plus zima tegoroczna...nie jest zle...bieznik na wszystkich 6mm (Good Year Vector II) ale jedna zaczela przed spadnięciem śniegu mieć bicie (prawy przod) a to dlatego że mam amor na złom(opona została przeze mnie wyschodkowana). Oponki są leciwe (nie znalazłem DOT określającego jednoznaczność roku i daty produkcji) kupiłem je za 400zł z uwagi na cieńki portfel w owym czasie...nie spodziewałem się cudów.

Chwilę później kupiłem 5szt oryg felg alu do camry 3.0 wraz z oponami GY Hydra Grip każda 08r. są zjechane (letnie deszczowe 5mm) ale powiedzmy że to gratis do felg, z pewnością jeszcze sezon przelatam na nich.

Wg. mnie jeśli opony w samochodzie są użytkowane sowicie...czyli jakiś deseń dynamicznej jazdy w pełni wykorzystujący dyspozycyjność gum to warto spojrzeć na rocznik stan bieżnika i zaopatrzyć się w gwarancję rozruchu (używane) jeśli takowe mają być nowe to rozumiem że kwestia finansowa to mniejsza rola...nie ma sensu szukać jakiegoś "chińczyka" tylko renomowaną markę wraz z gwarancją oraz konkretnym rodzajem opon do których ma być dostosowany tryb jazdy.

Bieżniki to wg mnie na nasze fury (Camry) to chyba nienajlepszy wybór (ogólnikowo mówiąc) - może i budżetowo tak...ale jakim kosztem (?)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl