Autor Wątek: Instrukcja montażu podgrzewanych lusterek w Yarisie  (Przeczytany 49154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Smok

• Gość
Odp: Instrukcja montażu podgrzewanych lusterek w Yarisie
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lutego 2005, 13:48:34 »
SUPER  :aclap

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lutego 2005, 14:24:02 »
A te 2x12 ohm na dodatkowe maty ?  :)
Mniejsza, zakładając, że dołączycie to równolegle to wyjdzie ~ 9,5 A.
1 mm2 na to wystarczy.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lutego 2005, 18:47:21 »
Cytat: Hicks
A te 2x12 ohm na dodatkowe maty ?  :)
Mniejsza, zakładając, że dołączycie to równolegle to wyjdzie ~ 9,5 A.
1 mm2 na to wystarczy.

Dodatkowe maty to właśnie te 2*15W.
1mm2 wystarczy spokojnie. Popłynie nimi przecież tylko po 1A na lusterko.
"I love the smell of flames early in the morning..."

busvald

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Marca 2005, 10:03:51 »
witam,

No właśnie zabrałem sięwczoraj do wymiany i pękło mi lusterko !!!! ;(

Niestety chyba było za zimno i jak wyciągałem wkład z lusterkiem i podwarzałem od dołu to pękło lustro bo plastiki były za zimne i nie chciały za lekko puścić.
Jeżeli ktoś będzie siędo tego zabierał niech nie wsadza zagłęboko śrubokręta, max na 3 cm bo dalej jest juz szkło. No i jak trzymaliście samochód na dworzy i wjechaliście do garażu to proponuje suszarka do włosów powiać z 10 minut w lusterko, tam do środka by ogrzać plastiki bo łatwiej zejdzie lusterko.
Reszta jest już prosta i bez problemów.

Lusterko zamówiłem nowe tzn. sam wkład szklany za 35 pln (w tym 10 pln przesyłka) z przesyłką oczywiście nie oryginalne ale dzwoniłem do człowieka i wszystko mi wyjaśnił że będzie pasować itd. Zresztą przy zamówieniu podajecie model i rok produkcji.

Jak by ktoś potrzebował na miary na koleszkęktory sprzedaje wkłady do lusterek (czy może te płytki do podgrzewanych lusterek bo też je sprzedaje) to podaje kontakt http://www.lusterka.e-pasaz.pl/

mugger

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Marca 2005, 18:08:36 »
proponuje poprostu wykręcić całe lusterko - tak jak w opisie corolli i wkład wyciągnąc na spokojnie w domku
Co do czyszczenia szkieł lusterkaz kleju:
Trzeba to robić NAPRAWDE delikatnie!!!!!
Ja musiałem szyścić za ostro... na początku było wszystko ok...
...dopiero po kilku dniach pokazały sięmiejsca z których odeszła warstwa odblaskowa.
Specjalnie to nieprzeszczadza...ale będe kupował nowe lusterka

jmodrzewski

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marca 2005, 07:51:58 »
wszystko super panowie tylko jezeli mugger pisze w pierwszym poscie ze konczymy z dwoma przewodami to nie jestem pewien czy dobrym rozwiazaniem jest mocowanie masy do karoserii przy pradzie 10 A, ale moge sie mylic...w koncu nie jestem profesjonalnym elektrykiem samochodowym :)

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marca 2005, 08:59:43 »
Jeżeli połączenie jest solidne nie ma problemu. W większości aut właśnie tak dołącza sięogrzewanie tylnej szyby.
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Grudnia 2011, 10:44:35 »
Jak zdjąć szkło lusterka zewnętrznego w Yarisie I tak by nic nie pourywać, gdzie są zaczepy szkła ? Muszę to porozbierać bo się nie chcą składać, chyba coś zardzewiało :-o
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Grudnia 2011, 11:15:15 »
Krok po kroku  :-)

P.S.
A na pewno poprawnie je składasz ?
Najpierw trzeba unieść do góry a dopiero potem składać ;-)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2011, 11:16:52 wysłana przez Filu »

www.FotoSzopa.pl

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Grudnia 2011, 11:27:35 »
Dzięki Filu, okazuje się że dawno nie były składane te lusterka i faktycznie trzeba było je lekko podnieść do góry,  <zalamka> teraz składają się tak jak powinny. Dopiero co kupiłem żonie Yariska i nawet bym na to nie wpadł by je najpierw unieść, teraz rozbieranie nie będzie potrzebne. Dziękuję
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Offline Zielik86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Listopada 2018, 15:13:18 »
Witam,
Dziś wziąłem się za montaż ogrzewanych lusterek. Po zdjęciu boczków znalazłem  kostki dwużyłowe. Od kierowcy żyły różowa i fioletowa a od pasażera niebieski i zielony. Ktoś wie do czego służą? Liczyłem na to że to są wiązki właśnie do podgrzewanych szkieł ale napięcia na nich brak... Myślałem żeby nimi podciągnąć napięcie do ogrzewania...

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Listopada 2018, 02:33:50 »
Witam,
Dziś wziąłem się za montaż ogrzewanych lusterek. Po zdjęciu boczków znalazłem  kostki dwużyłowe. Od kierowcy żyły różowa i fioletowa a od pasażera niebieski i zielony. Ktoś wie do czego służą? Liczyłem na to że to są wiązki właśnie do podgrzewanych szkieł ale napięcia na nich brak...
Może nie ma przekaźnika dlatego brak napięcia...???Z halogenami przednimi  było podobnie...
Masz kolego oryginalne lusterka czy będziesz montował maty?
Po halogenach przyszedł czas na lusterka i chciałbym zrobić to plug&play jak w oryginale>> jeśli się da w dobrej cenie:)

Offline Zielik86

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Listopada 2018, 10:33:28 »
Zakładałem same maty. Doczytałem się, że w Yarisach nie było pod boczkiem kostki do ogrzewania lusterek. A na innym forum przeczytałem, że te kostki (różowy i fiolet oraz niebieski i zielony) to są kostki do głośników... Czyli pozostaje przeciągnięcie kabla przez drzwi do kabiny... i pod przewód od ogrzewania tylnej szyby. Chyba, że ktoś rozwiązał to inaczej?

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Stycznia 2019, 21:33:52 »
Koledzy, co jest potrzebne zeby w pilifcie 2004 zamontowac oryginalne elektryczne i pidgrzewane lusterka. Chce wykorzystac oryginalna instalacje elektryczna jeslu jest taka mozliwosc. Zaklafam ze przewody sa chociazby przywolujac przyklad halogenow. Przyznam ze jeszcze pis boczki nie zagladalem i samym lusterkom tez nie przygladalem sie  od podszewki. Dzieku za wskazowki! Pozdrawiam

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Stycznia 2019, 22:17:15 »
Zaklafam ze przewody sa
Niekoniecznie , u mnie z 2006 roku nie było. Trzeba było ciągnąć wiązkę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl