Autor Wątek: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?  (Przeczytany 40847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niven

• Gość
Odp: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Marca 2013, 20:23:05 »
Oj chyba się mylisz.
1.6 valvematic przy odcince na 6 biegu ma jakieś 18-19 l/100km, a na 5 biegu (prędkość maksymalną osiąga na piątce) nawet 23 litry. Myślę, że 1.33 nie pali tyle przy Vmax.

Przy okazji zagadka: ile czasu potrzeba, by jadąc z maksymalną prędkością opróżnić pełny bak paliwa (55L.) ? Dla zwycięzcy browar  :-)

tylko że 1.33 nie ma takiej vmax..... mnie chodziło że np jadąc po warszawie od swiatel do swiatel z gazem w podlodze, bedziesz mial srednie spalanie wyzsze w 1.33 niz w 1.6

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Marca 2013, 21:58:07 »
1.6 valvematic przy odcince na 6 biegu ma jakieś 18-19 l/100km,
A powiedz gdzie jest taka prosta z górki, że na 6 biegu rozpędzisz się do odcinki?  :-o

Offline Carlo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Marca 2013, 07:14:48 »
Masz rację, nie do odcinki tylko do oporu.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Marca 2013, 07:35:02 »
A ktoś z Was Panowie sprawdzał jakie jest spalanie 1.6 valvematic przy stałej prędkości 160 i 170 km/h ? Bo prawdę mówiąc nigdy nie badałem tego, dlatego że przy tych prędkościach nie patrzę raczej na zegary.

niven

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Marca 2013, 08:19:35 »
stary na prawdę gratuluję ci że jesteś tak podjarany swoim aurisem, ale wierz mi nikt nie sprawdza jakie ma spalanie przy 170km/h- to nie jest samochód do jazdy z takimi prędkościami...... wiem co zaraz powiesz - yarisem też się da rozpędzić nawet do ponad 180km/h - ale to nie znaczy że jest to auto do jazdy z takimi prędkościami

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Marca 2013, 08:25:44 »
Masz rację niven. Lubię swoje auto. A tak nawiasem co jest do jazdy z tymi prędkościami ? 2.0 D4D już się nada ? Czyli Ty nie sprawdzałeś spalania. Czy jest ktoś inny który to badał ?

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Marca 2013, 08:30:48 »
Aha. A wytłumacz mi skąd to stwierdzenie że nie nadaje się do jazdy tymi prędkościami ? Chodzi Ci że spalanie wtedy może być za duże, czy że auto nie daje rady ? Nie wiem jak Twój Auris (nie wiem jaki motor tam masz), ale ja do 160 km/h rozpędzam się bez problemu i nie widzę żadnych przeciw aby stale jechać z tą prędkością.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Marca 2013, 09:00:08 »
Nie rozumiem w ogóle toku tej dyskusji. Auris nie jest sportowym autem i przekomarzanie się czy osiągnie setkę o pół sekundy wcześniej czy później jest bez sensu. Chcesz mieć super osiągi to sobie kup V8 czy inny silnik z 500 KM.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Marca 2013, 09:39:11 »
OK. Do zadającego pytanie, czy warto kupić Aurisa. A więc nie warto. Nie jedzie to wcale chyba że tylko do 110 km/h. Potem się już nie nadaje bo się nie jeżdzi tym autem z takimi zawrotnymi predkościami. Nie idzie się również sprawnie nim włączyć do ruchu. Najlepiej kupić 1.4 D4D bo jest oszczędny.
Suchajcie no Panowie. Czasem nawet na podstawie takich jałowych dyskusji, zainteresowany może sobie wyciągnąć jakieś wnioski, które skłonią go do zakupu lub zniechęcą. I moim zdaniem o to właśnie chodzi. Może kolega pytający jak się dowie z tego "przekomarzania" że 1.4 D4D to muł to go lub innego benzyniaka nie kupi tylko skieruje się w stronę VW 1.4 TSi. Byle był zadowolony i nie żałował wyboru.

niven

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Marca 2013, 09:44:17 »
Aha. A wytłumacz mi skąd to stwierdzenie że nie nadaje się do jazdy tymi prędkościami ? Chodzi Ci że spalanie wtedy może być za duże, czy że auto nie daje rady ? Nie wiem jak Twój Auris (nie wiem jaki motor tam masz), ale ja do 160 km/h rozpędzam się bez problemu i nie widzę żadnych przeciw aby stale jechać z tą prędkością.

widzisz nie rozumiesz mnie nadal - to że się rozpędza do 200km/h nie znaczy że się do tego nadaje. przykład audi s8 które pojedzie 290 (ogranicznik do 250) pojedziesz bezpiecznie 220-250. aurisem bezpiecznie jest jechać 130-140 (stała prędkość) - to nie jest auto sportowe - to nie jest auto do wyścigów - to wolne, pospolite auto dla ludu a nie demon szybkości i luxusu
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2013, 14:21:16 wysłana przez eddie »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Marca 2013, 14:22:57 »
Panowie, bez osobistych wycieczek i OT. Następnym razem będą przyznawane nagrody
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Marca 2013, 18:57:37 »
A powiedzcie jeszcze, czy Auris w końcu ma filtr DFP czy nie? Jeśli tak - to czy jest się czym martwić?

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Marca 2013, 22:14:47 »
To zależny od daty produkcji. Ja mam 2.0 D4-D z końca 2008 i mam DPF. Jak na razie 160 tys km i wszystko ok.

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Marca 2013, 22:34:26 »
Jako nowy uzytkownik forum, witam wszystkich. A co do pytania - ja mam krajowe 1.4 D4D z polowy 2008 roku, skrzynia 5  i DPFu brak.
"Take it easy driving; the life you save may be mine." James Dean

Offline akaraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Marca 2013, 07:32:10 »
Witam.
Mam Aurisa 2.0 d4d wersja Premium z polskiego salonu z sierpnia 2008 - bez DPF'u. Kiedy szukałem auta, chciałem wyłącznie bez DPF' i dowiedziałem się że do 2010 (przed liftem), jeżeli auto z  polskiego salonu to duża szansa że go niema (informacja z ASO).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl