Autor Wątek: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?  (Przeczytany 40843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Października 2013, 12:55:32 »
Pewnie, że warte :)
Aut z polskiego salonu i udokumentowaną historią na allegro nie brakuje. Z uwagi na kiepskie rozeznanie w temacie weź auto na przedzakupową inspekcję do ASO Toyoty i tam ' wydadzą wyrok ' - przedstawią Ci co jest do zrobienia, mogą w jakiś tam sposób zweryfikować czy auto miało jakieś przygody blacharskie..
Wtedy łatwiej, pod okiem specjalistów, podjąć trafna decyzję :)

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Października 2013, 16:00:54 »
Auris z dieslem 1.4 D4-D  :good: 

Że zacytuję subiektywną opinię pewnego zawodowego sprzedawcy samochodów, z którym rozmawiałem parę dni temu: "...najlepszy silnik Toyoty, gdybym miał kupić Aurisa, to tylko z tym motorem..." - więc jeśli nie potrzeba komuś osiągów, to brać... :)
"With Oden on our side..."

volti

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Listopada 2013, 22:40:20 »
Ciężko w tym kraju o aurisa "niekombinowanego". Jeździłem 2 tyg. za aurisem i przez ten czas obejrzałem ok. 30 sztuk i tylko jeden nie był malowany, reszta szpachlowana, malowana i po korekcie licznika. Może to ja miałem takiego pecha...

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Listopada 2013, 22:44:02 »
Może to ja miałem takiego pecha...

ja w maju swojego kupowałem przez 5 dni ... fakt, że była by niezła wtopa w trójmieście, ale radom okazał się zbawienny  <taniec>

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Listopada 2013, 22:54:50 »
Chyba nie ma reguły. Ja oglądałam jednego i to był ten. Jestem bardzo zadowolona i jakoś nigdy nie myślałam, że sprowadzany to od razu mina :). Jak będę sprzedawała swojego, to ktoś będzie zadowolony :)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Listopada 2013, 23:30:30 »
Cytuj (zaznaczone)
obejrzałem ok. 30 sztuk i tylko jeden nie był malowany, reszta szpachlowana, malowana

Ja po prostu przy każdej naprawie robię foto story. Sam auta w życiu jeszcze (odpukać!) nie uszkodziłem w taki sposób bym musiał coś malować itd. Co jednak zrobić gdy ktoś przywali w Ciebie (vide Bułgar wjeżdżający mi w tylny błotnik i zderzak w zeszłym tygodniu)?

Sprzedawałem dzisiaj domowego Focusa. Auto nie było walone, miało jednak przerysowany cały bok (tak więc malowany) i już rodziły się domysły jak to on pewnie nie był rozbity..  :cheesy:

Zawsze robię zdjęcia by pokazać co było powodem przeprowadzanych napraw.  :)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Listopada 2013, 09:02:18 »
Wyjechać z salonu bez ww. podejrzeń i bez szukania "dobrej sztuki" - bezcenne. Mam nadzieję, że kiedyś tam znowu sobie na taką ekstrawagancję (w moim przypadku) pozwolę. następny pewnie będzie używany. Na razie o tym nie myślę bo mój Toyot po trzech latach eksploatacji (bezawaryjnej) wygląda jak nóweczka z salonu.

volti

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Listopada 2013, 10:24:07 »
Sprzedawałem dzisiaj domowego Focusa. Auto nie było walone, miało jednak przerysowany cały bok (tak więc malowany) i już rodziły się domysły jak to on pewnie nie był rozbity..  :cheesy:

Co innego malowane a co innego szpachlowane i malowane. Ciężko tłumaczyć 700 mikronów szpachli tym, że bok był przerysowany :D ile ja się nasłuchałem że maska była porysowana albo drzwi i stąd ta szpachla... dobrze że zawsze miałem miernik lakieru.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 04 Listopada 2013, 10:26:30 »
Cytuj (zaznaczone)
Ciężko tłumaczyć 700 mikronów szpachli tym, że bok był przerysowany :D

Z tym się zgodzę  :) 

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Listopada 2013, 11:18:34 »
(vide Bułgar wjeżdżający mi w tylny błotnik i zderzak w zeszłym tygodniu)
I do malowania? Duże szkody?

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Listopada 2013, 12:27:11 »
Wpis przeniesiony do Nowy Auris 2013
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2013, 12:36:53 wysłana przez Marekw2 »

Offline Kramag

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Listopada 2013, 19:10:09 »
Od roku mam Auriska 1,6 Dual VVTi z 2008r, na dodatek zagazowanego, poleasingowego z pełną dokumentacją i z pewnych znajomych rąk, miałem pełną informację o historii auta (malowany przedni błotnik ale lampa i kierunek oryginalny, widać małą 1 cm ryskę na lampie i paruje kierunek), przejechałem nim już 30 tys kmów (łącznie ma już 150 tys) i powiem Wam, że to były naprawdę przyjemne kilometry.
Najbardziej odpowiada mi jazda z prędkościami ok 90-120km/h przy wyłączonym radiu, szum opon i powietrza wokół auta i nie potrzeba muzyki, jak zatrzymuję się na światłach zastanawiam się czy silnik pracuje bo tak równo i cicho, fakt przy wyprzedzaniu trzeba kręcić ale to 16 zaworów więc norma, że nie będzie mocne przy 2 tys obrotów jak diesel.
Spalanie ok 7,8 l gazu po mieście 6,4 na trasie.
Jedyna wada ? przymały bagażnik, ale coś za coś jak mam sporo bagażu lub przyczepę biorę Rzepa jak chcę tylko klaptoka to Tojtojka wystarcza, a różnica w spalaniu  :o po 3 latach zwróci mi się całe auto, a nie tylko instalacja.
Naprawy w Toyocie ? a co to takiego  ???
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2013, 19:16:28 wysłana przez Kramag »
Nobla temu co wymyślił łózko ale niech ja dorwę wynalazcę roboty

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Listopada 2013, 19:33:33 »
Rzadko się spotykam z instalacją LPG w tych silnikach. Jaki dokładnie rodzaj instalacji?

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Listopada 2013, 19:39:06 »
z pełną dokumentacją i z pewnych znajomych rąk, miałem pełną informację o historii auta
Możesz powiedzieć coś więcej o tej instalacji gazowej?
mam Auriska 1,6 Dual VVTi z 2008r, na dodatek zagazowanego, poleasingowego z pełną dokumentacją
I jak się sprawował silnik pod gazem?

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Listopada 2013, 19:52:46 »
Cytuj (zaznaczone)
"...najlepszy silnik Toyoty, gdybym miał kupić Aurisa, to tylko z tym motorem..." - więc jeśli nie potrzeba komuś osiągów, to brać...

Pomijając wadę fabryczna skrzyni biegów (synchron drugiego biegu) po wymianie, można cieszyć się dalszą jazdą.  :cheesy:

Osobiście 3 lata bez awaryjnie (1.4 D4D), po przekroczeniu magicznych 150 000km, wymienione sprzęgło, synchronizator drugiego biegu, czujnik ciśnienia paliwa, pasek klinowy, koło napędzające co jest na wale i to wszystko  :)  (ok 5000zł)

Ogólnie średnio polecam.
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl