Autor Wątek: Toyota Auris - duży przebieg. Kupić?  (Przeczytany 52400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Toyota Auris - duży przebieg. Kupić?
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Maja 2018, 11:52:44 »
gdzie to jest napisane ? Jest mowa o blokadzie kół, a to daje pole do dywagacji
Nie bardzo, skoro wiadomo że chodzi o auto z manualną skrzynią biegów.  A już na pewno nie do jechania po kimś jak po burej suce.

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Maja 2018, 22:40:25 »
Aż boję się cokolwiek więcej napisać ;). Wydawało mi się, że forum jest po to, żeby doświadczeni userzy pomagali takim zielonym ludkom jak ja.
Nie jestem znawcą samochodów. Nie znam terminologii samochodowej. Zanim napisałam pytanie przegrzebałam net i odpowiedzi nie znalazłam. Może wpisałam nieodpowiednia pytania, nie wiem.

Przeczytałam jeszcze raz, to co napisałam wcześniej i dla mnie pytanie jest jasne, ale być może dla niektórych zbyt użyłam zbyt dużego skrótu myślowego.

W samochodzie, który uruchamiam tradycyjnym kluczykiem, po włożeniu do stacyjki i ustawieniu w odpowiedniej pozycji (bez uruchomienia silnika) mogę kręcić kierownicą, koła się nie blokują. Mogę więc na lince pociągnąć go do warsztatu bez problemu skręcając w obie strony.
Tutaj nie mam gdzie włożyć kluczyka. Po skręceniu kierownicy (bez względu na to, czy auto jest na biegu, czy na luzie (tak, tak umiem wrzucić na luz ;)) kierownica się blokuje i koła zostają zablokowane w skręcie w prawo lub lewo, czyli mogę sobie kręcić kółeczka w jedna stronę.
Mam nadzieję, że teraz napisałam jaśniej.

W każdym razie akumulator wydaje się być ok. (zmierzone napięcie), auto kręci, ale nie odpala, radio gra, światła działają, czyli prąd jest. Pozostaje znaleźć warsztat blisko domu, żeby udało się zaholować do niego toykę zanim się akumulator rozładuje.

Dziękuję tym, co jednak starali się zrozumieć i pomóc, a nie tylko wyśmiewać.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Maja 2018, 02:21:43 »
Blokada kol a blokada skretu kol to dwie rozne sprawy i stad zapewne nieporozumienia. Poczatkowo tez myslalem, ze chodzi o blokade kol czyli ze kola nie moga sie obracac (automatycznia skrzynia w polozeniu P lub wylaczona hybryda ew. auto zostawione na biegu choc tu akurat mozna kolami obracac razem z silnikiem).

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Maja 2018, 08:22:37 »
Blokada kol a blokada skretu kol to dwie rozne sprawy i stad zapewne nieporozumienia.

Oczywiście masz rację. Człowiek uczy się przez całe życie.  :)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Maja 2018, 11:32:24 »
W samochodzie, który uruchamiam tradycyjnym kluczykiem, po włożeniu do stacyjki i ustawieniu w odpowiedniej pozycji (bez uruchomienia silnika) mogę kręcić kierownicą, koła się nie blokują. Mogę więc na lince pociągnąć go do warsztatu bez problemu skręcając w obie strony.
Pod warunkiem że masz sprawny akumulator.

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Maja 2018, 12:10:24 »
Pod warunkiem że masz sprawny akumulator.
Wygląda na sprawny, jeszcze go doładuję przez holowaniem.
Warsztat dopiero na 24.05.2018 r.  :(

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 31 Lipca 2019, 11:51:09 »
Dla ciekawych historii ciąg dalszy :)

Auto pojechało na lawecie i przeszło generalny remont silnika. Z racji poniesionych kosztów uznałam, że zostaje u nas na dożywociu, więc w 08.2018 r. został założony gaz.
Na razie śmiga bezproblemowo i mam nadzieje, że tak pozostanie. :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Sierpnia 2019, 13:33:48 »
Brak kasy spowodował, że Toyka została odstawiona na parking.
Wczoraj próbowałam ją odpalić, ale nic z tego. Nie wiem, czy to akumulator się znów wyładował, czy przyczyna jest inna :(.
Czeka nas warsztat.
Czy jest jakaś opcja, żeby ją zaholować na lince (żeby się koła nie zablokowały), czy muszę zamawiać lawetę?
Niestety nie jest na kluczyk, tylko na czip i odpalam ją naciskając guzik.
Mam taki guzik (stop/start) jak na poniższym zdjęciu. Zdjęcie poglądowe z netu z innego modelu auta.

Jak będziesz kupował OC to zapytaj o Assistance lub Pomoc Drogową, koszt to około 30 zł. W takiej sytuacji jak teraz zadzwonisz, podjedzie pomoc drogowa i odpali auto lub odholuje je do warsztatu - za darmo. Jeśli masz AC to całkiem możliwe że masz też Assistance.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Sierpnia 2019, 13:39:05 »
A jak nie masz to sobie domów, zapłacisz te 30zl i za dwa dni zamówisz lawete za free. U mnie to było 50xl do 500km

pireus

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Sierpnia 2019, 20:42:16 »
A jak nie masz to sobie domów, zapłacisz te 30zl i za dwa dni zamówisz lawete za free
Myślisz, że jeszcze czeka od maja 2018 :o :o

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Sierpnia 2019, 06:30:32 »
Będzie dla innych.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Maja 2020, 14:05:41 »
Czesc. Chcialbym sie z Wami przywitac, obecnie eksploatuje auto innego koncernu ale za przyczyna kolegi i jego Aurisa przed liftem, przepadlem i chcialbym hybryde. Dopiero robie pierwsze kroki w tym srodowisku, stad zarejestrowalem sie na Waszym forum. Wybaczcie, ze odkopuje temat ale mam pytanie.

Czy warto zwracac uwage na Aurisa TS Hybrid FL z poczatku produkcji (2015, 2016) z przebiegiem w okolicach 180 000 km ? Sa jakies problemy z napedem hybrydowym, bateriami ? Przebiegu sie nie boje, moje aktualne auto mialo 312 tysiecy, jak je kupilem, jest calkowicie bezawaryjne (caly przebieg nabity w trasie ale to diesel).

Pozdrowienia :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Maja 2020, 20:26:05 »
Test baterii można by zrobić, albo sprawdzić czy ma ważną gwarancję, sprawdzić stan zawieszenia. Z tego co mnie wiadomo Aurisy Hybrid robią bez problemów 300-400 tys. na taxi.  Hybrydzie w zasadzie wszystko jedno czy jeździ w korkach czy po trasie.  Nie ma turbo, dpf ani dwumasy, silnik niewysilony.  Przy tym przebiegu raczej nie jeździła na krótkich odcinkach.  Powinna mieć udokumentowaną historię serwisową z wymianą 0w20 co 15 tys. km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl