Autor Wątek: Olej do ASB  (Przeczytany 62192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Olej do ASB
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Marca 2009, 12:57:45 »
Z "manualnych" tematów to, może fotostory, jak wymienić synchronizatory 2 i 3 biegu raz na 300-500kkm  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

pawelpppp

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Marca 2009, 15:07:02 »
AUTOMATY PONAD WSZYSTKO, JAK KTOŚ RAZ SPRÓBUJE, NIGDY NIE KUPI MANUALA. MANUAL JEST DO NAUKI DZIECI JAK DZIAŁA SKRZYNIA, EWENTUALNIE JAK KTOŚ NIE WIE CO ZROBIĆ Z RĘKAMI PODCZAS JAZDY.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Marca 2009, 15:35:33 »
AUTOMATY PONAD WSZYSTKO, JAK KTOŚ RAZ SPRÓBUJE, NIGDY NIE KUPI MANUALA. MANUAL JEST DO NAUKI DZIECI JAK DZIAŁA SKRZYNIA, EWENTUALNIE JAK KTOŚ NIE WIE CO ZROBIĆ Z RĘKAMI PODCZAS JAZDY.

To raczej automat jest do nauki dzieci :-P prawdziwy samochód musi mieć trzy pedały, silnik benzynowy i pochodzić z Japonii <diabel>

I nie krzycz tu na nikogo bo nikt się tutaj Twojego krzyku nie boi:| (chodzi o pisanie z włączonym caps lockim)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Marca 2009, 16:29:24 »

Oo, następny mądrala, ledwo się zarejestrował, Camry pewnie od 3 dni, a wszystkie rozumy zjedzone. Podasz może, jaki masz silnik pod maską, i jaką skrzynię ? Tak testowo ;)

Piszesz, jakbyś conajmniej z malucha ( bez obrazy dla maluchów ) się przesiadł i zalety Camry powaliły Cię na kolana. To zwykły dupowóz, wyluzuj trochę.

Owszem, doceniam zalety skrzyni automatycznej... póki działa.

Myślę, że gdybyś wsiadł do tego, co przydarzyło mi się kupić na części, to inaczej byś dyskutował ( chociażby, jakby przyszło Ci pchać auto do tyłu, bo wsteczny raz zapina, raz nie, a jak się rozgrzeje to już w ogóle nie ma jazdy ).

Automat do miasta, i dla leniwych. Nie będę prowadził, kolejnej już, polemiki - jest to kwestia gustu, a skrzynia manualna jest mniej zawodna od automatu. Amen.

A jeśli już jesteś taki obeznany, to może napisz łaskawie, jak działa skrzynia manualna, bo mimo rozebrania jednej na części, jeszcze nie do końca ogarnąłem zasadę jej funkcjonowania.

Aaa, "rzadki" piszemy przez RZ  :-)

pzdr

« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2009, 16:34:40 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

pawelpppp

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Marca 2009, 16:39:02 »
i jak zwykle pisze ktoś kto ma duze pojęcie o jednym i drugim.............oczywiście

pawelpppp

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Marca 2009, 16:43:44 »
jeździłem 10lat manualem a potem przesiadłem się na volvo s 80 bi turbo na automacie i jeździłem nim 8 lat. tylko sytuacja wjakiej jestem obecnie zmusiła mnie do odzyskania pieniązków z samochodu, tak nawiasam mówiąc......

pawelpppp

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Marca 2009, 16:46:04 »
a co do malucha to mam egzemplaz w garazu zarejestrowany jako zabytek którego nigdy się nie pozbędę.......

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Marca 2009, 16:50:49 »
Pozwolę sobie nie skomentować Twoich wypowiedzi, zwłaszcza tej o "kimś, kto ma pojęcie". Nikogo tu nie obchodzi, czym jeździłeś, i przez ile.  Może to być nawet W16 z 4 dmuchawami.  <zolta>

Forum dotyczy Camry, a wątek oleju do skrzyń automatycznych, a nie wyższości E53 nad A540e, i na odwrót.

Poza tym, jeśli masz takie pojęcie, którego ja niestety, nie posiadam,  to odpowiedz na moje powyższe pytania, a nie zmieniaj tematu. I używaj opcji "modyfikuj", zamiast pisać jeden post pod drugim.

Szymona proszę o posprzątanie tu conieco, i przeniesienie postów odbiegających od tematu do jakiegoś innego/nowego wątku.

pzdr

3VZ.pl

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Marca 2009, 05:26:11 »
pogadam dzis z mistrzuniem co nieco o automatach bo ma taki wynazalek z swojej camry, full wypas kanadyjska .
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pawelpppp

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Marca 2009, 11:04:48 »
pogadam dzis z mistrzuniem co nieco o automatach bo ma taki wynazalek z swojej camry, full wypas kanadyjska .
[/quote
no to pytaj

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Marca 2009, 16:37:48 »

AUTOMATY PONAD WSZYSTKO.......

Normalnie jak przeczytałem te zdanie to aż chciałem ostrzec kolegę pawelpppp przed ripostą marcinam. Spodziewałem się takiego tonu wypowiedzi......

Co do oleju.
Kolega luzu napisał że wchodzi 6,5 L oleju do ASB. Pamiętać jednak trzeba, że nie spuszczasz go całego marcin. Wiec odkręcenia korka, ewentualnie zdjęcie "dekla" powoduje spuszczenie powiedzmy 3 L oleju. Wydaje mi się jednak, że doskonale o tym wiesz....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Marca 2009, 17:38:52 »
Witamy nowego kolegę!

Spokojnie i bez nerw, z tego co widzę to kolega pawelpppp zakupił sztukę Camry, która od jakiś 1,5 - 2 lat byla wystawiana na aleaukcji, mam rację?

PS. Sam się nad nią zastanawiałem, choć maszyny na żywo nie oglądałem.
Przepraszam za OT.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

Offline luzu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Marca 2009, 17:44:45 »

Kolega luzu napisał że wchodzi 6,5 L oleju do ASB...

dokładnie to napisałem, za instrukcją, że pojemność tego modelu ASB wynosi 6,5l.

Pamiętać jednak trzeba, że nie spuszczasz go całego..

chyba, że przy naprawie :-P

BTW: Kolego tabak mógłbyś zerknąć na uchwyt na napoje w swoim wozie przy okazji (i na wątek o nim poniżej)...

pzdr

pawelpppp

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Marca 2009, 00:48:10 »
WITAM, właśnie to ta. Pamietam jak ją sprowadził pierwszy właściciel zam. w Koszalinie, byłem wtedy na studiach i podziwałem ją prawie codziennie bo się nią woził po całym mieście. Mażyłem o takim samochodzie. I po latach spotakałem ją w Bydgoszczy. Facet ją odkupił od niego w 2001. Powiem tak: silnik cacy , żadnych wycieków, chodzi równo 160tys. km, skrzynia idealna, zawieszenie super. jedyny mankamęt to pompa abs trchę stuka pod sam koniec hamowania. miała lekkiego lodzika alewszystko jest w pryginale, nawet lampy nie zmienione.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Marca 2009, 08:14:22 »
pytalem mojego góru:-) i wyszlo ze najlepszy jest ATF III
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl