To, że skrzynia sucha nie będzie wiem. Pojemność całkowita daje pogląd ile tego oleju powinno się kupić do wymiany dynamicznej. Znalazłem jeszcze taką ofertę http://allegro.pl/ravenol-t-iv-fluid-10l-toyota-jws-3309-08886-81016-i4817643090.html Ravenol mimo, że mało znany to patrząc po opiniach jest dobrą marką (z tego co widziałem to szczególnie posiadacze BMW sobie go cenią), spełnia wymagania Toyoty (T-IV Fluid może zastąpić T, T-II i T-III Fluid), jest w opakowaniu 10l, cena bardzo przystępna a to wszystko mam bardzo blisko domu więc same plusy? Ktoś to zalewał lub ma jakieś doświadczenia/przemyślenia? Co o tym sądzisz Marcin?
T-IV wychodzi tanio nawet w ASO, acz jak dla mnie to ten olej jest ściemą i nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby zalać skrzynię np. Dexronem III. A wnoszę po tym, że serwisówki dla tej samej skrzyni, w tym samym aucie, z dwóch różnych roczników przewidują dwa różne oleje (jedna Dexrona III a druga T-IV). Nawet gdzieś miałem toyotową tabelę, z której wynikało, że nie ma co kombinować, bo płyny są zamienne.
Co do takiego, czy innego oleju: polej jakiegokolwiek syntetycznego ATFa i masz spokój. W przypadku klasycznych konstrukcji większość tych olejowych fanaberii to wymysł chorego na głowę człowieka, bo tarcie jest takie samo od zarania dziejów, i dopiero od niedawna zaczęli robić skrzynie tak, żeby padły jeśli nie użyjesz zalecanego oleju.