Autor Wątek: Olej do ASB  (Przeczytany 62139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
Odp: Olej do ASB
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Grudnia 2014, 00:35:34 »
Mam takie pytanko. Będę wymieniał olej w skrzyni A541e. Chcę to zrobić dynamicznie i chciałbym upewnić się do pewnych kwestii. Dla jasności już raz robiłem taką wymianę w innej Toyocie ale tam nie zdejmowałem miski bo był problem z dostępnością filtra i uszczelki.
Chcę to zrobić tak:
1. Zlewam olej przez korek spustowy skrzyni
2. Wymieniam filtr i uszczelkę+inne czynności serwisowe przy zdjętej misce
3. Wlewam nowy olej w ilości spuszczonego starego
4. Odpinam linię olejową od chłodnicy (przedmuchuję powietrzem chłodnicę aby pozbyć się z niej resztek starego oleju)
5. Dokonuje wymiany dynamicznej reszty starego oleju.

I teraz moje wątpliwości. Jak wygląda sprawa z mechanizmem różnicowym? Tzn. czy on ma w miarę dobry przepływ oleju do skrzyni czy trzeba bawić się w osobną wymianę? Czy dobrze myślę, że mając nowy olej w misce będzie on z niej zasysany w miejsce starego, który ładnie nam wyleci linią olejową bez jakiegoś większego mieszania się? Jaka jest pojemność suchej a541e? Widziałem już kilka pojemności i nie wiem ile powinienem tego oleju kupić a tani nie jest.  Jaki olej wybrać? Waham się między Mobil1 ATF320 oraz ValvolineMaxLife 1L FULL SYNTHETIC. Pierwszy jest tańszy i chyba ok, drugi sporo droższy ale w specyfikacji ma wymienione spełnione wymagania Toyoty.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #76 dnia: 07 Grudnia 2014, 01:07:00 »
Jak wygląda sprawa z mechanizmem różnicowym?

Spuszczasz z dyfra i nalewasz do niego 0,8.

Suchej skrzyni nie pamiętam, poza tym nigdy sucha nie będzie. Na dynamiczną w granicach 10 litrów wystarczy, acz ja bym wolał podjechać do kogoś, kto ma do tego sprzęt.

Odnośnie oleju, to ja od lat leję Motula Multi ATF.
3VZ.pl

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 07 Grudnia 2014, 13:33:57 »
To, że skrzynia sucha nie będzie wiem. Pojemność całkowita daje pogląd ile tego oleju powinno się kupić do wymiany dynamicznej.

Znalazłem jeszcze taką ofertę http://allegro.pl/ravenol-t-iv-fluid-10l-toyota-jws-3309-08886-81016-i4817643090.html

Ravenol mimo, że mało znany to patrząc po opiniach jest dobrą marką (z tego co widziałem to szczególnie posiadacze BMW sobie go cenią), spełnia wymagania Toyoty (T-IV Fluid może zastąpić T, T-II i T-III Fluid), jest w opakowaniu 10l, cena bardzo przystępna a to wszystko mam bardzo blisko domu więc same plusy? Ktoś to zalewał lub ma jakieś doświadczenia/przemyślenia? Co o tym sądzisz Marcin?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 07 Grudnia 2014, 14:04:12 »
Ravenol jest znaną marką, tyle, że w DE
można swobodnie nalewać jeśli aprobata jest, jakość jest w porządku - używałem ich olejów silnikowych
TIIDA '09

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Grudnia 2014, 14:22:41 »
Lubie czytac Wasze posty.Troche informacji uzupelniajacej;
Firma  http://www.ravenol-shop.de/epages/61107442.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61107442/Categories/TranssmisionFluid/automat
Jest znana i nalezaca do czlowki europejskiej produkujaca wysokiej klasy (wszystkie oleje).
To co opisujecie sa autoatyczne skrzynie biegow starego typu.One musza uzywac olejow ATF tych tradycyjnych Dexron II Dexron III itp.
Dzisiejsze nowoczesne skrzynie musza uzywac oleji tylko syntetycznych i do nic nalezy ATF Dexron VI.ten olej sie wymienia po 180kkm.Wymiana taka jak w tradycyjnej skrzyni manualnej.Zadnych filtrow te skrzynie nie posiadaja.Wymieniony  w ten sposob olej na ogol w ilosci 4 ltr starcza na okolo 80kkm.Mozna po miesiacu jeszcze raz wymienic i tedy uzyskujem juz nowe 180kkm.Zawsze 4 litry zostaje w turbinie.
Podobnie jest dzisiaj z olejami.Te ostatnie ktore   sie nazywaja Dexos sa to o duzym poslizgu oleje ale pod wplywem temeratury wygladaj jak woda i nie zostawiaja tlustyh plam, wysycha i nie brudzi moj naprzyklad o lepkosci 5W-40 Platinium.te oleje sprawiaja ze silnik jezdzacy na nich, zauwazylem szybkie spadanie zuzycia pliwa,lepiej przyspieszaja i w zimie sa cholernie oszczedne.Spelniaja wymogi norm Euro 4-5-6.Silnik pracuje cicho. Z tylu nie wydziela zadnego zapachu.Dla mnie ktory jezdzil na zwyklych syntetykach cale zycie to w pierwszej chili ten olej wzbudzil strach.Niema tuszczu to cholera na czym sie bedzie slizgala.Okazuje sie ze te zawarosci molibdenu platyny powoduja o wiele lepszy poslizg niz tuszcz.Kazda instrukcja samochodowa mowi jaki typ oleju uzywac i sie tego trzymac.Dexos stosuje sie dopiero od paru lat.Takze napewno do Starej kochanej Camerki nie bedzie sie nadawal.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Grudnia 2014, 20:08:14 »
Camry 2.2 nikt nie chce lać Dexrona VI do clamerki  :-P  Ravenol oferuje go jako oddzielny produkt. Ja chcę wlać olej, który spełnia wymagania Dexrona II, III i IV, i tym podobne. Coś jak ten Motul o którym pisał Marcin, który tak samo można lać zamiast Dexronów różnych generacji.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Grudnia 2014, 20:52:53 »
Dzisiaj powstaje nowa przekladnia automatyczna i zaraz do niej jest wymyslany olej taki jaki nakazal producent i stad takie kombinacje.Nowe skrzynie automatyczne Hydro Matic to wymysl GMC.Pare firm opanowalo te oleje a inni po prostu sie nie bawia.Wola starsze konstrukcje i stare oleje produkopwane masowo.Niestety te niuanse co maja nowe skrzynie to nawet pomazyc nie mozna przy starych.Maly wymiar,przenosza niewyobrazalna ilosc Niutonmetrow co starym sie niesnilo.kultura pracy wiekszosc zmienia biegi nie wyczowalnie. Oleje Dexron VI znosza wielokrotnie wieksze przeciazenai.Skrzynie biegow hydromatic nie maja opilkow w srodku po 500kkm.Nie nawalaja.Olej niema mozliwosci wyciekniecia.Sa zawsze suche.Zuzycie paliwa takie same jak posiadaj silniki  manualne skrzynie biegow.No i wielobiegowosc.Stare skrzynie maja po 6biegow a te ostanie po 8 i 10 biegow.samo sie obsluguje a auto zapyla jak szalone to jets wlasnie to.To jeszcze tej produkcji do 20 roku.Pozniej koniec.Zobaczymy.
W europie to szaleje audi z nowymi skrzyniami ale wedlug starejzasady.psuja ciekna.Puki nowe to cacko ale pozniej to rozpacz w kosztach naprawy.Volvo poszlo za GMC ale wszystkie automaty posiadaja skrzynie z roku 2002 czyli stara  droga technika.Skrzynia pada ale ma problemy to jak sie nieznajdzie na zlomie takiej samej to taniej jest oddac na zlom niz reperowac.

Pzdr.Camry 2,2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Grudnia 2014, 00:04:47 »
To, że skrzynia sucha nie będzie wiem. Pojemność całkowita daje pogląd ile tego oleju powinno się kupić do wymiany dynamicznej. Znalazłem jeszcze taką ofertę http://allegro.pl/ravenol-t-iv-fluid-10l-toyota-jws-3309-08886-81016-i4817643090.html Ravenol mimo, że mało znany to patrząc po opiniach jest dobrą marką (z tego co widziałem to szczególnie posiadacze BMW sobie go cenią), spełnia wymagania Toyoty (T-IV Fluid może zastąpić T, T-II i T-III Fluid), jest w opakowaniu 10l, cena bardzo przystępna a to wszystko mam bardzo blisko domu więc same plusy? Ktoś to zalewał lub ma jakieś doświadczenia/przemyślenia? Co o tym sądzisz Marcin?

T-IV wychodzi tanio nawet w ASO, acz jak dla mnie to ten olej jest ściemą i nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby zalać skrzynię np. Dexronem III. A wnoszę po tym, że serwisówki dla tej samej skrzyni, w tym samym aucie, z dwóch różnych roczników przewidują dwa różne oleje (jedna Dexrona III a druga T-IV). Nawet gdzieś miałem toyotową tabelę, z której wynikało, że nie ma co kombinować, bo płyny są zamienne.

Co do takiego, czy innego oleju: polej jakiegokolwiek syntetycznego ATFa i masz spokój. W przypadku klasycznych konstrukcji większość tych olejowych fanaberii to wymysł chorego na głowę człowieka, bo tarcie jest takie samo od zarania dziejów, i dopiero od niedawna zaczęli robić skrzynie tak, żeby padły jeśli nie użyjesz zalecanego oleju.
3VZ.pl

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Grudnia 2014, 09:23:19 »
Mnie nie chodzi o to żeby koniecznie zalać T-IV tylko akurat taki mam dostępny w pobliżu. Mam też jakiś starszy manual do skrzyni gdzie jeszcze zalecają DexronII. Podane pojemności to: 6,75litra skrzynia+0,85l dyferencjał.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Grudnia 2014, 19:12:47 »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Grudnia 2014, 19:14:43 »
co ma Oplowska norma Dexos 2 do Toyoty, a już w ogóle co ma ta norma do skrzyni automatycznej, czyli meritum wątku?
TIIDA '09

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Grudnia 2014, 22:18:28 »
Nie ma nic,wstawilem tylko strone po to aby zorientowac ludzi o  caly czas idacym postepie.Norma jest nie Oplowska a GMC a Opel wchodzi w sklad tej grupy.
Tak samo jest z olejami do automatycznych skrzyn biegow.Euopa juz nie rozwija tych dziedzin zatrzymala sie na poczatku lat 2004 i koniec.Byc moze czekaja na elektryczniaki.
Pzdr.camry 2.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl