Autor Wątek: Filtry - co i jak do Auris  (Przeczytany 44117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
Odp: Filtry - co i jak do Auris
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Lutego 2022, 08:22:47 »
Tak czy siak wymieniaj sam, bo wymiana oleju i filtrów w aso to strata czasu i pieniędzy. W poprzednim roku gdy miałem jeszcze gwarancje, pojechałem na wymianę do aso. Nawet filtra oleju nie wykręcali a na bagnecie kolor oleju był ciemny brąz. Gdy wymieniłem sam (olej oryginał 0w-20 Toyota) to na bagnecie ledwo widziałem ślad bo kolor był przeźroczysty.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Lutego 2022, 08:42:10 »
Dobrze opisał tu kolega, lepiej wyjdziesz na tym jak sam zmienisz lub u normalnego mechanika.

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Lutego 2022, 09:12:46 »
Tak czy siak wymieniaj sam, bo wymiana oleju i filtrów w aso to strata czasu i pieniędzy. W poprzednim roku gdy miałem jeszcze gwarancje, pojechałem na wymianę do aso. Nawet filtra oleju nie wykręcali a na bagnecie kolor oleju był ciemny brąz. Gdy wymieniłem sam (olej oryginał 0w-20 Toyota) to na bagnecie ledwo widziałem ślad bo kolor był przeźroczysty.
No tak a ja mogę napisać o domorosłych mechanikach po których miałem zalany plac olejem bo zapomnieli dokręcić korek spustowy albo klucz się omskną i coś tam ...  :laugh:

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Lutego 2022, 10:24:45 »
A myslisz ze w ASO sie nie zdarza? teraz każdy leci z nich za kasą i wiecej zrobi tym wiecej zarobi, i przestali zwracac uwagę. Ci którzy dbaja o wlasne dobre imie i firmę to masz kolejki na kilka,kilkanascie tygodni do przodu, jak do lekarza :shock:

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Lutego 2022, 10:43:19 »
A myslisz ze w ASO sie nie zdarza? teraz każdy leci z nich za kasą i wiecej zrobi tym wiecej zarobi, i przestali zwracac uwagę. Ci którzy dbaja o wlasne dobre imie i firmę to masz kolejki na kilka,kilkanascie tygodni do przodu, jak do lekarza :shock:
Zdarza się tylko chodzi mi o uogólnienia które mają być wyznacznikiem jakiejś racji.

Ogólnie po gwarancji do ASO raczej bym nie jechał.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Lutego 2022, 15:28:32 »
W poprzednim roku gdy miałem jeszcze gwarancje, pojechałem na wymianę do aso. Nawet filtra oleju nie wykręcali a na bagnecie kolor oleju był ciemny brąz. Gdy wymieniłem sam (olej oryginał 0w-20 Toyota) to na bagnecie ledwo widziałem ślad bo kolor był przeźroczysty.

Grubo przesadzasz, coś tu trochę zmyśliłeś. Ja nie miałem problemów z kolorem oleju po wymianach w ASO. Toyota nie pozwoli sobie na takie wpadki. Masz pojęcie, jaka afera by z tego wyszła?

lepiej wyjdziesz na tym jak sam zmienisz lub u normalnego mechanika.

Czyli ASO to nie są normalni mechanicy?

ja mogę napisać o domorosłych mechanikach po których miałem zalany plac olejem bo zapomnieli dokręcić korek spustowy albo klucz się omskną i coś tam ...

Tak też bywa. Nieraz biorą się za takie roboty ludzie, którzy mają blade pojęcie o mechanice, byle tylko parę groszy oszczędzić.

A myslisz ze w ASO sie nie zdarza?

W ASO normalnie, standardowo się nie zdarza, nie licząc jakichś nieprzewidzianych wypadków przy pracy, jak wszędzie.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Lutego 2022, 19:30:57 »
Grubo przesadzasz, coś tu trochę zmyśliłeś. Ja nie miałem problemów z kolorem oleju po wymianach w ASO. Toyota nie pozwoli sobie na takie wpadki. Masz pojęcie, jaka afera by z tego wyszła?
Nie przesadzam i nie zmyślam, jak nie wierzysz to Twoja sprawa nie zamierzam Ci tego udowadniać. Nie twierdzę też, że wszystkie serwisy kantują, napisałem o swoim przypadku.

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Lutego 2022, 19:50:23 »
Nie przesadzam i nie zmyślam, jak nie wierzysz to Twoja sprawa nie zamierzam Ci tego udowadniać. Nie twierdzę też, że wszystkie serwisy kantują, napisałem o swoim przypadku.
Ale napisałeś że zmiana oleju w ASO to strata czasu motywując przypadkiem z ciemnym olejem w Twoim samochodzie więc co ma piernik do wiatraka przy ogólnym dylemacie gdzie serwisować auto ?

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Lutego 2022, 20:00:19 »
Ale napisałeś że zmiana oleju w ASO to strata czasu motywując przypadkiem z ciemnym olejem w Twoim samochodzie więc co ma piernik do wiatraka przy ogólnym dylemacie gdzie serwisować auto ?
Bo według mnie to strata czasu i pieniędzy..tak napisałem i to podtrzymuje i wszystko w tym temacie. Nie zamierzam się wdawać tutaj w polemiki i dyskusję. Kto chce niech wymienia w aso a kto chce niech to robi sam.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 06 Lutego 2022, 21:43:11 »
W tym silniku wymiana oleju to wręcz sprawa fajnej zabawy i odprężenia się. Korek spustu i pokrywa filtra potem wlanie stanu i satysfakcja z własnej dobrej i pewnej roboty.

Offline techalive

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris HSD TS FL
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Lutego 2022, 23:54:04 »
Sęk jest w tym, że do każdej czynności należy podejść z namaszczeniem i im checklista danej czynności bogatsza, tym lepiej dla nas, klientów. Teraz w dobie pieniądza zapomina się o wszystkim i mechanicy (bo o nich mowa) mają klapki na oczach i robią wszystko szybko i "na pałę", bo widzą tylko pieniądz. Dlatego rację mają wszyscy, co wypowiadali się zarówno o ASO jak i mechaników z podwórka. Nie są to odosobnione przypadki, że mechanicy - nawet Ci z ASO - nie wymieniali w ogóle oleju, tylko brali za nią kasę. Najlepszym dowodem może być kanał M4K na YT np. jeden z filmików: https://www.youtube.com/watch?v=rtnttKjwLp4 Oczywiście nie wszystkich należy tak kategoryzować, ale znając skalę problemu rzeczywiście lepiej "patrzeć mechanikowi na ręce" i być przy wymianie niż zaufać innym.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Maja 2022, 18:42:17 »
Koledzy czy jest sens przeplacac kupujac filtry Manna??Jakis czas temu kupilem filtrona powietrza i pylkowy i ponad polowe mniej zaplacilem.Czy kupując filtry manna odczuje roznice??

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2022, 22:04:10 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Maja 2022, 20:24:10 »
A musi być mann? Ja do poprzedniego Aurisa 1,6 kupowałem pyłkowy taki, świetnie pasuje.

https://www.mroauto.pl/pl/katalog/tecdoc/osobowe/toyota/auris-e18/1-6-zre181-zre185/filtr-powietrza-kabinowy/filtr-wentylacja-przestrzeni-pasazerskiej/hengst-filter/e2945lc/111/10460/57457/100005~100263/37912014/161858

oraz powietrza taki, model, budowa, jak toyotowski oryginał, bo te inne z gumową uszczelką nie bardzo pasują, nie można domknąć pokrywy filtra.

https://www.mroauto.pl/pl/katalog/tecdoc/osobowe/toyota/auris-e18/1-6-zre181-zre185/filtr-powietrza/filtr-powietrza/purflux/a1262/111/10460/57457/100005~100260/19388446/1093403

albo jeszcze tańszy powietrza, ale tego nie miałem.

https://www.mroauto.pl/pl/katalog/tecdoc/osobowe/toyota/auris-e18/1-6-zre181-zre185/filtr-powietrza/filtr-powietrza/denckermann/a140817/111/10460/57457/100005~100260/485496571/277914
Oczywiscie nie musi byc Mann.Na forum wyczytalem ze po orginalnych filtrach najbardziej zblizone do orginałow to wlasnie mann.Wczesniej mialem filtrona i z pylkowym nie bylo problemow ale z powietrza to rzeczywiscie gumowa uszczelka blokowala obudowe filtra powietrza.Dlatego chce kupic cos innego.Nie wiedzialem ze te biale tez do nas bedą pasowac.Dziekuje za odpowiedz.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Maja 2022, 10:07:47 »
Wczesniej mialem filtrona i z pylkowym nie bylo problemow ale z powietrza to rzeczywiscie gumowa uszczelka blokowala obudowe filtra powietrza.
Dziwne, dopiero wymieniłem filtr kabinowy z węglem, antyalergiczny i powietrza, oba od Filtrona i nic nie blokuje obudowy filtra powietrza.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl