Autor Wątek: Moja Starleta za dużo pali!!! Co trzeba sprawdzić?  (Przeczytany 16115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kohoshi

• Gość
Moja Starleta za du¿o pali!!! Co trzeba sprawdziæ?
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lutego 2005, 23:23:34 »
Ja bym sięzainteresował układem chłodzenia albo termostatem. W obu moich Starletach wskazówka dochodziła do połowy i stawała jak wryta, auto sięnie przegrzewało ale ZAWSZE nagrzewało siępoprawnie do połowy skali po jakiś 5 km (nie żyłowania) w mieście w zimie (tej prawdziwej). Tektura przed chłodnicą to dobry w sposób ale w jakiś starych struclach (sam tak miałem w Oplu), w Toyocie jak już wyżej napisałem wszystko zawsze było o.k. bez tektury, której mówimy zdecydowane NIE ;)  Troche więcej o nagrzewaniu sięauta znajdziesz ---> tutaj <---.
Auto schodzi ze ssania zazwyczaj jak temperatura na wskaźniku osiągnie okolice trochęprzed normalną czyli właśnie około połowy, wtedy zdecydowanie słychać różnicę"gołym" uchem. Jako że u mnie mam dość głośny wolny, wydech to ja to słyszędokładnie (bo auto przestaje buczeć jak WRC) ;)  Jak już jestesmy przy wydechu to nie polecam wynalazków pod tytułem strumienica, sam nie mam katalizatora ale mam w to miejsce przelotowy tłumik o odpowiedniej pojemności, każdy kto zajmuje sięwydechami Ci to dobierze odpowiednio. Kiedy pada katalizator to przeważnie wali zgnitym jajami czy czymś w ten deseń. Mi z rana po odpaleniu też strasznie kopci ale taki urok pustego wydechu.
A na takich gumach jak opisałeś 145/80/13 to ci powinien palić zupełnie malutko bo to łyżwy są nieomal ;)

di_Bodi

• Gość
Chyba bêdzie termostat do wymiany...(?)
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Marca 2005, 09:45:21 »
Wczoraj zakryłem chłodnice kartonem (nie całą - tak ok 2/3) a wskazówka na trasie 2 x 55km dochodzi dalej tylko do 1/3 i dalej ani drgnie... :cwhat
A ile taki termostat kosztuje? i jakiej firmy?

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Marca 2005, 13:56:16 »
sprawdzałem wczoraj i dzis rano i mimo -10stC to po mieście po kilku km od razu wskazówka doszła do połowy....

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Marca 2005, 08:45:12 »
DZIÊKI chłopaki!!! :aclap
Dzisiaj jade wymienić ten termostat i zdam jak najszybciej relacje czy pomogło, tzn czy wskazówka dochodzi do połowy. No a po pierwszych 100km sprawdze spalanie!!!

di_Bodi

• Gość
Ju¿ po wymianie termostatu...
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Marca 2005, 16:45:46 »
Wymieniłem już termostat (japońskiej firmy HKT z temp. otw. 82st - 50zł w gliwickim sklepie JC +robocizna 40zł:(    i nagrzewa sie faktycznie szybciej i do połowy choć jak dam ogrzewanie na czerwone pola to jednak znowu spada ponizej!!! :x :aangry     -powiedzieli że to przez zime....(??)  Spalanie sprawdze jak zatankuje na full i wyjeżdże ze 150km...
Przy okazji wyregulowali zawory bo ponoć sie o to aż prosiły ale wydaje mi sie że silnik teraz jeszcze głośniej chodzi i klekoce prawie jak diesel!!! nie wiem co o tym myśleć.... :chmmm

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Marca 2005, 19:14:43 »
Jestem ciekawy czy poprawiło Ci sie to spalanie, bo chyba mam podobny problemik:( wskazóweczka dochodzi do 1/3 i ani drgnie... a spalanie w trasie wychodzi mi ciut ponad 7l/100 :)

piotr77

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Marca 2005, 13:23:35 »
moja toyotka, rocznik '96 w cyklu mieszanym pali ok 6-7 l natomiast w miescie ponizej 8l nie schodzę. po miescie zazwyczaj zbyt szybko nie jezdze z zasady, choc wyjatki sie zdarzaja.

Woytek

• Gość
Re: Ju¿ po wymianie termostatu...
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Marca 2005, 13:31:14 »
Cytat: di_Bodi
silnik teraz jeszcze głośniej chodzi i klekoce prawie jak diesel!!! nie wiem co o tym myśleć.... :chmmm

To sięnazywa regulacja.. chciałes mniejszego spalania to ci przerobili silnik na diesla bo te są najbardzie ekonomiczne. ;) Oj oby nie popsuli.. ja tak kiedyś sam regulowałem swoje CB radio ( bo chciałem sobie moc podkręcić) i kręciłem wszystkimi potencjometrami ... no i potem oddałem kumplowi na części ;(

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Marca 2005, 16:12:13 »
Cytat: szfystack
Jestem ciekawy czy poprawiło Ci sie to spalanie......

Na razie zalałem na full i wyszło 8,4 w cyklu mieszanym...;-//     ...tak źle to jeszcze nie było...:(
Ale to pewnie przez to że musiała długo stać zapalona u tych mechaników co regulowali zawory...(I hope!!)
Jak tylko będęmiał jakis wiarygodny pomiar to napisze

yogz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Marca 2005, 07:52:12 »
jedyna możliwa odpowiedź ( jak w serwisie fiata  :-DD ) - ten model tak ma. Starletka jest głośna i w mieście sporo pali. Moja spalała 8,5 i żadko udawało mi sięzejść poniżej. Dla porówniania, prawie 300 kg cięższa Carina 1,6 spala mi w mieście około 8 l .... i też jest głośna.

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Marca 2005, 19:44:19 »
dzisiaj zmierzyłem zużycie paliwa w swojej gwiazdeczce  :!:

1,3 V12 katalizator

koła 165/70 13"

:D  7,8l/100 km  :D  po mieście przy ostrej jeżdzie

no extra miałem zakładac gaz, ale 2500 to za dużo jak auto tak mało pali

:D

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Marca 2005, 22:49:13 »
Cytat: wojber
1,3 V12 katalizator
koła 165/70 13"
7,8l/100 km  :D  po mieście przy ostrej jeżdzie
no extra miałem zakładac gaz, ale 2500 to za dużo jak auto tak mało pali

No to gratulacje, ja w mojej P8 i P9 w dyszce sięnie mieściłem przy ostrej jeździe  :adiabelek
a z tym V12 to chyba przesadziłeś ;)

dEF

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Marca 2005, 22:57:46 »
Cytat: Kohoshi
No to gratulacje, ja w mojej P8 i P9 w dyszce sięnie mieściłem przy ostrej jeździe
a z tym V12 to chyba przesadziłeś ;)

hyhyhy... oj nie wiem, nie wiem... teraz to juz wszystko w tych starletach montuja ;)

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Kwietnia 2005, 06:54:39 »
:lol:

No chyba....

ale ze spoalnia jestem zadowolony

wczoraj z tego powodu zostawiłam troche gumy pod blokiem  :twisted:

CZADERSKO !!!!!!!!!!!!

ale paliwo /95/ na szelu 3,98zł :(
ale za to extra jakość

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Kwietnia 2005, 10:20:17 »
Cytat: wojber
ale paliwo /95/ na szelu 3,98zł Sad
ale za to extra jakość

Nalej V-power99 , to dopiero bedziesz miał extra jakość. Różnica wg. mnie jest kolosalna. Starleta dużo lepiej sięzbiera.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl