Autor Wątek: Tajemnicze przyciski... Pomocy!!!  (Przeczytany 35812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
Odp: Tajemnicze przyciski... Pomocy!!!
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Lipca 2015, 23:38:01 »
ja tam sie nie znam, ale wrzucam N na światłach , i wyłączam czasem O/D przy wyprzedzaniu (trasa, TIRy), cos a'la redukcja, niekiedy po mieście , ale rzadko, bo miasto duże i na wielu drogach 80 mozna jechać.
PWR fajnie, ale nie wszyscy pasażerowie lubia jazdę z ogniem, a do tego wir w baku sie robi , (jak mam zatankować dwie fałki przez 50 kkm razem to robi mi różnicę, czy zaleje 10000 litrów paliwa, czy 6000 litrów, nawet jeśli litr jest tylko po 2 pln), a tak to w 11 l. LPGu potrafie się zmieścić  :grin:

Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Lipca 2015, 00:15:56 »
[.......]
Jak to jest z tym O/D po mieście, wyłączać, czy jeździć normalnie? A do wyprzedzania wyłączacie nadbieg przykładowo?

Zaleceniem ludzi którzy na automatach się znają nie z przypadku jest odłączanie O/D w mieście. Jest to logiczne ponieważ przy dzisiejszych 50km/h w zabudowanym nikt ze skrzynię manualną w zasadzie 5 czy 6 nie zapnie. Mając automat należy po prostu nadbieg wyłączyć żeby skrzynia niepotrzebnie go nie wrzucała. Przy normalnej jeździe np autostrada nie wyłączamy O/D przy dużej prędkości, bo grozi to uszkodzeniem skrzyni. a konkretnie selenoidu który musi się zamknąć przy bardzo wysokim ciśnieniu oleju, oraz przypalenie tarczek i przekładek 3-go biegu. Wyłączenie O/D nie można traktować jak redukcji, od tego jest kickdown.
PWR- w skrzyni A140E czyli takiej jak przy 5S-FE to jak dla mnie przynajmniej, nic nadzwyczajnego. Działa przy redukcjach, a różnice są bardzo znikome w położeniu lewarka w pozycji D. Przyciskiem można się bawić do woli, niezależnie od prędkości i biegu.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Lipca 2015, 06:33:47 »

"Wyjaśnij dlaczego."
Instrukcja tak mówi.Jeśli nie wierzysz, mogę zrobić foto strony i wkleić.(Parę razy mi się zdarzyło i skrzynia żyje,lecz pewnie Toyota głupot w instrukcji nie pisała)
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2015, 07:17:46 wysłana przez MAREK100 »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Lipca 2015, 06:47:10 »
PWR- w skrzyni A140E czyli takiej jak przy 5S-FE to jak dla mnie przynajmniej, nic nadzwyczajnego. Działa przy redukcjach, a różnice są bardzo znikome w położeniu lewarka w pozycji D
Czego nie można powiedzieć o A540.Tu różnice są bardzo odczuwalne.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Lipca 2015, 12:53:05 »

"Wyjaśnij dlaczego."
Instrukcja tak mówi.Jeśli nie wierzysz, mogę zrobić foto strony i wkleić.[.....]

Przyznam szczerze, że również chętnie przeczytam.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Lipca 2015, 13:24:16 »
[.......]
Jak to jest z tym O/D po mieście, wyłączać, czy jeździć normalnie? A do wyprzedzania wyłączacie nadbieg przykładowo?

Zaleceniem ludzi którzy na automatach się znają nie z przypadku jest odłączanie O/D w mieście. Jest to logiczne ponieważ przy dzisiejszych 50km/h w zabudowanym nikt ze skrzynię manualną w zasadzie 5 czy 6 nie zapnie. Mając automat należy po prostu nadbieg wyłączyć żeby skrzynia niepotrzebnie go nie wrzucała. Przy normalnej jeździe np autostrada nie wyłączamy O/D przy dużej prędkości, bo grozi to uszkodzeniem skrzyni. a konkretnie selenoidu który musi się zamknąć przy bardzo wysokim ciśnieniu oleju, oraz przypalenie tarczek i przekładek 3-go biegu. Wyłączenie O/D nie można traktować jak redukcji, od tego jest kickdown.
PWR- w skrzyni A140E czyli takiej jak przy 5S-FE to jak dla mnie przynajmniej, nic nadzwyczajnego. Działa przy redukcjach, a różnice są bardzo znikome w położeniu lewarka w pozycji D. Przyciskiem można się bawić do woli, niezależnie od prędkości i biegu.

w A541e nadbieg jest włączany ok. 80km/h więc nie ma sensu go wyłączać podczas jazdy po mieście z prędkoscią 50-60km/h bo i tak nie będzie załączany
Podczas wyprzedzania z kickdown to różnie bywa bo sposób redukcji jest kontrolowany przez ECU w zależnosci od aktualnego rpm, predkosci itp. Jak jadę całkiem załadowanym autem to odłączam O/D, żeby mieć pewność że będzie szybka redukcja.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Lipca 2015, 13:30:07 »
I będzie problem.Przypuszczałem że ktoś tam będzie chciał "Czarno na białym" Przetrzepałem więc całą chatę w poszukiwaniu instrukcji.Dopiero moja połowinka uświadomiła mi że instrukcje szlak trafił w czasie pożaru garażu. Pozostaje więc, uwierzyć mi na słowo.W temacie:Dosłownie nie przytoczę,ale chodziło oto że :Jednoczesny tryb PWR I O/D grozi awarią skrzyni biegów"Parę razy zdarzyło mi się w łaciatej tak pomykać,nic się nie stało,poza tym że deko się wystraszyłem,i później pilnowałem tego.(Ciężko mi było przekonać moją do PWR,bo twierdziła że w tym trybie to "Głupi samochód"Nie wiem jak jest w 2,2,ale w fałce PWR daje się odczuć.Tak jak pisze kolega Tjerdal-Ogień.Myślę że koledzy którzy użytkują fałki wiedzą w czym rzecz.(Instrukcja była spolszczeniem do Camry XLE Z 1993 roku.)Nie wiem czy koledzy uwierzą czy nie,w każdym razie ja pilnuje tego, by nie załączać tych trybów jednocześnie.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Lipca 2015, 13:41:29 »

w A541e nadbieg jest włączany ok. 80km/h więc nie ma sensu go wyłączać podczas jazdy po mieście z prędkoscią 50-60km/h bo i tak nie będzie załączany
Podczas wyprzedzania z kickdown to różnie bywa bo sposób redukcji jest kontrolowany przez ECU w zależnosci od aktualnego rpm, predkosci itp. Jak jadę całkiem załadowanym autem to odłączam O/D, żeby mieć pewność że będzie szybka redukcja.

Skrzynie A541E znam tylko z dokumentacji i opierając się na tym co jest napisane, to wygląda to inaczej. Polecam http://www.turboninjas.com/camry/ax2.pdf  strona 67

Marku- może to była informacja o mrygającej kontrolce O/D w czasie włączonego PWR?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Lipca 2015, 13:47:32 »
Marku- może to była informacja o mrygającej kontrolce O/D w czasie włączonego PWR?
PWR I jednoczesne O/D.Nic nie mrugało.Po prostu świeciły 2 tryby(Pulsowanie O/D informuje o awarii skrzyni)Agi,pies drapał,teraz po prostu pilnuje tych spraw.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Lipca 2015, 13:55:11 »
Skrzynie A541E znam tylko z dokumentacji i opierając się na tym co jest napisane, to wygląda to inaczej. Polecam http://www.turboninjas.com/camry/ax2.pdf  strona 67

Znam tą dokumentację ale problem z nią jest taki że nie ma stanów przejściowych dla przepustnicy. Podczas 'standardowej' jazdy przepustnica jest częściowo otwarta i dlatego granice dla prędkości są przesunięte.

Tak jak napisałem przy mojej jeździe po mieście zmianę mam ok. 80 km/h więc nic nie grzebię z O/D. Oczywiście każdy inaczej 'ciśnie gaz' więc trzeba samemu wyczuć auto i dobrać konfigurację.

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Lipca 2015, 16:51:22 »
Sorry Marek ale dla mnie to totalna głupota to co napisałeś Ty... no i oczywiście tojota skoro tak, myślisz że firma zrobiła coś nie tak podczas konstrukcji samochodu i skrzyni biegów i próbowała zwalić to na urzytkownika? a bo nie przeczytal tego w instrukcji obsługi i jak coś to będzie na niego? Toć to strzał w kolano dla toyoty, a nawet na przestrzał ze stopą. Bo kto by kupował taki samochód i nie chcąco uszkodził skrzynię biegów bo powciskał wszystkie guziki gdzie wyraźnie w instrukcji było napisane aby tych 2 nie używać - bez sensu. Skoro wymyślili abeesy sterowane kompem zapewne i jakieś tryby power co zmieniają kąty otwarcia przepustnicy i inne takie ustrojstwa to nie pomyśleliby o takim zabezpieczeniu skrzyni które po wciśnięciu guzika pwr blokowałoby o/d aby nic w niej nie uszkodzić, czy to by było dla nich za trudne? Przecież to tylko elektronika a w tym japończycy chyba są dobzi nie prawdaż?
wydaje mi się że coś pokręciłeś podczas czytania ze zrozumieniem...

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Lipca 2015, 17:41:01 »
Sorry Marek ale dla mnie to totalna głupota to co napisałeś Ty... no i oczywiście tojota skoro tak, myślisz że firma zrobiła coś nie tak podczas konstrukcji samochodu i skrzyni biegów
Kurna wiedziałem że będzie zgrzyt.To nie ja napisałem. To w instrukcji ostrzegano by nie uruchamiać jednocześnie PWR I O/D.Z palca sobie tego nie wyssałem.Przez pieprzony pożar nie mam tego jak udowodnić.Toyota,jeśli oto chodzi, to już nie raz strzelała sobie w piętę.Nie raz i nie dwa, wzywano auta do serwisu.
Bonio,kolego, czytać ze zrozumieniem,to ja jeszcze potrafię.(Może tłumacz z ichniego na nasze cosik pokręcił)W każdym razie staram się pamiętać, by nie uruchamiać jednocześnie dwóch trybów pracy. Nic mnie to nie kosztuje.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lipca 2015, 18:21:52 »
Jednoczesny tryb PWR I O/D grozi awarią skrzyni biegów

Nic takiego nie ma miejsca i w żadnej instrukcji tak nie jest napisane. Pewnie znowu tłumaczyłeś google'm i Ci przetłumaczyło, że "O/D musieć nie mieć ziarno używany".
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Lipca 2015, 18:28:24 »
Marcin,przyjacielu.Miałem drukowaną instrukcje. Kniga gruba jak wół.No kurna,nie mam jak wam udowodnić.Dobra,nikt nic nie traci,niech będzie że dmucham na zimne,czytam bez zrozumienia,tudzież tłumacz dał plamę. <diabel>

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Lipca 2015, 18:29:18 »
Mam tylko jednego przyjaciela, więc daruj sobie.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl