witam,
Widze ze tutaj debatujecie sobie o tej Rezerwie, przygladam i czytam i oczywiście ze wszystkimi po części mogęsięzgodzić. Mozliwe jest nawet zrobienie na rezerwie ponad 100 km !!! ale jadac trasą i nie wciskając za mocno gazu.
Z własnego doświadczenia (bo też byłem cholernie ciekaw ile zrobie na rezerwie) a skończyła mi siębenzyna już 3 razy i dzwoniłem po kumpli, wskaźniek jest bardzo nie precyzyjny no i jezeli ktoś jeździ po mieście to też jest to współczynnik który wartość tęzawyża lub w tym wypadku zaniża.
1. pierwszy raz od momentu zapalenia sięrezerwy zrobiłem ok 103 km
2. drugi raz zrobiłem 78 km
3. trzeci raz zrobiłem 60 km (i uwierzcie mi że sam byłem w szoku (a zawsze w momencie zapalenia rezerwy kasuje licznik B)
Oczywiście w 80% jeżdże po mieście (wawa) i jak widać tu nie można tak naprawde określić ile zrobisz na rezerwie. Można założyć że powinno sięzrobić 50 km i wtedy trzeba już szybciutko zajechać na pierwszą stacjęjaka jest możliwa.
Jak widzicie mi skończyła sie rezerwa po 60 km, oczywiście nie jechałem w trasie tylko po mieście i nie jeździłem ekonomicznie - ale też nie jeździłem do odcięcia.
Rada dla tych którzy bardzo chcą wiedzieć ile zrobią na rezerwie itp.
1. Jak zapla sie rezerwa, szczerze radzęjechaćna stację, bo benzyny jest mało a syfu z benzyny dużo i jak sie niechybnie dostanie go zaduzo do układu paliwowego to może być problem - A PO CO PROBLEMY ? Mało tego w instrukcji nawet jest napisane ze jak już jest 1/4 baku należy tankować - i nie napisal tego z powodu bo sięmartwią że nam zabraknie benzyny, tylko po to by nie zabrudzić układu paliwowego.
Tak więc proponuje szczerze zostawić ten temat i pogodzić sięże mamy takie KIEPAWE wskaźniki paliwa i tankować przy zapaleniu sięrezerwy. Nie sprawdzajcie też częstotliwości mrygania rezerwy bo to jest jakaś bujda, no chyba że zaczniecie mierzyć jakimś stoperem to może w wynikach zauważycie różnice, Ja gołym okiem jej nie wiedzę.