Autor Wątek: Rezerwa  (Przeczytany 78665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Smok

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Lutego 2005, 09:15:24 »
no oczywiście- tym bardzie, że rezerwa raz siępali a przy następnym odpaleniu juz potrafi zgasnąc. Nigdy nie odmierzysz co do ml. Ale lepiej mierzyć tankowaniem niż przejechanymi km

busvald

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Lutego 2005, 17:33:41 »
witam,

Widze ze tutaj debatujecie sobie o tej Rezerwie, przygladam i czytam i oczywiście ze wszystkimi po części mogęsięzgodzić. Mozliwe jest nawet zrobienie na rezerwie ponad 100 km !!! ale jadac trasą i nie wciskając za mocno gazu.

Z własnego doświadczenia (bo też byłem cholernie ciekaw ile zrobie na rezerwie) a skończyła mi siębenzyna już 3 razy i dzwoniłem po kumpli, wskaźniek jest bardzo nie precyzyjny no i jezeli ktoś jeździ po mieście to też jest to współczynnik który wartość tęzawyża lub w tym wypadku zaniża.

1. pierwszy raz od momentu zapalenia sięrezerwy zrobiłem ok 103 km
2. drugi raz zrobiłem 78 km
3. trzeci raz zrobiłem 60 km (i uwierzcie mi że sam byłem w szoku (a zawsze w momencie  zapalenia rezerwy kasuje licznik B)

Oczywiście w 80% jeżdże po mieście (wawa) i jak widać tu nie można tak naprawde określić ile zrobisz na rezerwie. Można założyć że powinno sięzrobić 50 km i wtedy trzeba już szybciutko zajechać na pierwszą stacjęjaka jest możliwa.
Jak widzicie mi skończyła sie rezerwa po 60 km, oczywiście nie jechałem w trasie tylko po mieście i nie jeździłem ekonomicznie - ale też nie jeździłem do odcięcia.

Rada dla tych którzy bardzo chcą wiedzieć ile zrobią na rezerwie itp.
1. Jak zapla sie rezerwa, szczerze radzęjechaćna stację, bo benzyny jest mało a syfu z benzyny dużo i jak sie niechybnie dostanie go zaduzo do układu paliwowego to może być problem - A PO CO PROBLEMY ?  Mało tego w instrukcji nawet jest napisane ze jak już jest 1/4 baku należy tankować - i nie napisal tego z powodu bo sięmartwią że nam zabraknie benzyny, tylko po to by nie zabrudzić układu paliwowego.

Tak więc proponuje szczerze zostawić ten temat i pogodzić sięże mamy takie KIEPAWE wskaźniki paliwa i tankować przy zapaleniu sięrezerwy. Nie sprawdzajcie też częstotliwości mrygania rezerwy bo to jest jakaś bujda, no chyba że zaczniecie mierzyć jakimś stoperem to może w wynikach zauważycie różnice, Ja gołym okiem jej nie wiedzę.

adi

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Lutego 2005, 18:01:33 »
mi w zimie wysiadl samochod przy 60 km na rezerwei....po wlaniu 5 l z kanistra odpalil bez problemu ale za niedlugo zaczely sie problemy z katalizatorem albo sonda :?

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Rezerwa
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Lutego 2005, 20:14:33 »
Cytat: busvald
witam,

Rada dla tych którzy bardzo chcą wiedzieć ile zrobią na rezerwie itp.
1. Jak zapla sie rezerwa, szczerze radzęjechaćna stację, bo benzyny jest mało a syfu z benzyny dużo i jak sie niechybnie dostanie go zaduzo do układu paliwowego to może być problem - A PO CO PROBLEMY ?  Mało tego w instrukcji nawet jest napisane ze jak już jest 1/4 baku należy tankować - i nie napisal tego z powodu bo sięmartwią że nam zabraknie benzyny, tylko po to by nie zabrudzić układu paliwowego.

Dlaczego pompa ma zaciagac "syf" jak jest malo paliwa a nie jak jest wiecej.?
Przeciez pobiera paliwo zawsze z tego samego poziomu w baku i jak na poziomie wlotu do pompy sa smieci to czy jest pelny czy pusty bak chyba nie ma znaczenia ?

Raczej chodzi o to ,ze niebezpiecznie jest wyjechac benzyne do konca bo wtedy pompa pracuje "na sucho" - nie jest smarowana i chlodzona paliwem.
Tak samo zassanie powietrza moze spowodowac zapalenie sie.To jest silnik ze szczotkami i jak jest zanuzony w benzynie nie zapali sie z powodu braku tlenu.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Rezerwa
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lutego 2005, 20:36:48 »
Cytat: etom
Dlaczego pompa ma zaciagac "syf" jak jest malo paliwa a nie jak jest wiecej.?

Chyba większość z tego syfu jest lżejsza od paliwa i pływa po powierzchni :) Przypuszczam że po paru latach jazdy może siętego troche zebrać. Wszyscy o tym ostrzegają więc raczej coś w tym jest.
Seat Leon Cupra :D

busvald

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Marca 2005, 01:47:02 »
No i Sober ma racje, te syfki pływają po powieżchni i w momencie kiedy zassana zostanie resztka paliwa to razem z syfem i to wtedy leci do ukladu. Oczywiście nie twierdze że odrazu sięcoś stanie, może nic sie nie stanie i bedzie dobrze ale istnieje takie ryzyko, A PO CO RYZYKOWAÆ ? PO CO PROBLEM ?

Smok

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Marca 2005, 07:08:21 »
dużo zależy jeszcze od tego jakie paliwo sięnam trafi- na jednym na tej samej pojemności ( w baku) przejedziemy 60 km a na 2 ponad 100 km

busvald

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Marca 2005, 09:24:55 »
Cytat: Smok
dużo zależy jeszcze od tego jakie paliwo sięnam trafi- na jednym na tej samej pojemności ( w baku) przejedziemy 60 km a na 2 ponad 100 km

Oczywiście tutaj Smok wspomniał o bardzo ważnej rzeczy o której chyba wcześniej nie było mowy. I to jest kolejny argument by zaprzestać sprawdzania i testowania REZERWY.

Jak widać jest tyle czynników które mogą wpłynąć na błąd pomiarów, że chyba samej TOYOCIE nie chciało siętego pisać i nie sprawdziła tego i nie napisała w instrukcji.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Rezerwa
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Marca 2005, 11:27:43 »
Jak widać jest tyle czynników które mogą wpłynąć na błąd pomiarów, że chyba samej TOYOCIE nie chciało siętego pisać i nie sprawdziła tego i nie napisała w instrukcji.

Co innego zmierzyc ile sie przejedzie na rezerwie  (zalezy to przeciez od spalania)a co innego ile litrow ma rezerwa.
Chyba nie sadzisz ,ze nie wiedza na jakim poziomie sami ustawili rezerwe  :shock:

busvald

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Marca 2005, 11:40:59 »
Cytat: etom

Co innego zmierzyc ile sie przejedzie na rezerwie  (zalezy to przeciez od spalania)a co innego ile litrow ma rezerwa.
Chyba nie sadzisz ,ze nie wiedza na jakim poziomie sami ustawili rezerwe  :shock:

Oczywiscie masz racje  :wink:

Puffy

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Kwietnia 2005, 20:45:47 »
Z tą rezerwą faktycznie jakoś dziwnie jest: przejechałem na mrugającej 1 "belce" 100km. Zatankowałem za 50zł i pojawiły sie na 10min 3 "belki", po 10 min jazdy były już 2. A komputer pokładowy zeruje sięteż różnie. Raz kiedy tylko zapali sięlampka rezerwy "RANGE" jest 0, innym razem dopiero po paru kilometrach. W ogóle jakoś do tego pseudo komputera nie mam pełnego zaufania...

Vel

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Kwietnia 2005, 23:17:11 »
w sumie u mnie dziala bez zarzutu wszystko. fakt ze ostatnia kreskajest dluga spokojnie przejezdam na niej 100KM ale to dobrze przydaje sie gdy do stacji masz kawalek w trasie.

u mnie zerowanie licznika, komputer i wskaznik paliwa dzialaj bez zarzutu, wiec moze warto spradzic ten prooblem u ciebie w serwisie jesli masz gwarke

absolon

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Kwietnia 2005, 10:20:30 »
nie chce robic OT ale czy opcja komputerka pt. RANGE jest w kazdym Yarisie?
moze nie przygladnalem sie nalezycie opcją w moim Y ale ja mam:

1. chwilowe spalanie
click --->
2. srednia prędkość (mierzona od ostatniego ręcznego zerowania)
click ---->
3. srednie zuzycie paliwa (mierzone od ostatniego ręcznego zerowania)
click ---->
powrót do chwilowego spalania

powinienem zajerzec do instrukcji?  :bojjjjjjjjjj

Puffy

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Kwietnia 2005, 12:28:40 »
Byłem z tym komputerkiem w serwisie. Posprawdzali , pojeździli i stwierdzili, że jest ok. Ale, czy do końca to ja wiem, że nie... bo jest niedokładny i tyle. Akurat w tym wypadku japońska technika zawodzi, np. w Focusie TDCi, którym czasem jeździłem, działa o niebo lepiej komputerek. Ale orientacyjnie na pewno daje rozeznanie, co dzieje sięz paliwkiem.

Puffy

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Kwietnia 2005, 12:31:48 »
A co do funkcji kompauterka u mnie jest
1. Chwilowe spalanie
2. Średnie spalanie
3. Średnia prędkość
4. Range-dystans
Wiem, że w dieslach jest inaczej, czegoś brakuje, ale nie wiem dokładnie czego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl