Autor Wątek: Verso 2.0 diesel czy 1.6 benzyna?  (Przeczytany 43291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Verso 2.0 diesel czy 1.6 benzyna?
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Czerwca 2013, 11:04:02 »
Bo zaraz zacznę podejrzewać, że mnie sprzedawca oszukał i wcisnął mi 1,6 zamiast 1,8  :-) Jeśli jednak mnie nie oszukał to wpraszam Ci się sanchopan na korepetycje.

:) Po prostu pociśnij - nic się nie stanie, byle nie na zimnym silniku na mrozie zaraz po odpaleniu :)
Zobaczysz jak idzie :)

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Czerwca 2013, 15:15:26 »

Ja się nie boję wysokich obrotów tylko braku efektów "pociskania" zwłaszcza na 5 i 6 biegu gdy z naprzeciwka jedzie tir i jest coraz bliżej a ja wyyyyyprzedzzzam.

To teraz już rozumiem dlaczego uważasz takie auto za muła :P
Gdzie tam wyprzedzanie na 5 czy o zgrozo na 6 biegu?! To nie jest auto z turbiną które zbiera się od 3,5k obr/min.
Wyprzedzanie w Twoim stylu to jak igranie ze śmiercią :P jeździłem już mocniejszymi wozami zarówno benzyniaki jak i "traktorki" i zawsze redukcja przynajmniej o jeden stopień i but. Wyprzedzając tira masz hmm 90/100 km/h bez wahania wrzucać wtedy 4 bieg i nie martwić się spalaniem, hałasem czy silnikiem nic mu nie będzie, a kopa to wtedy ma i od razu jazda więcej frajdy sprawia :)
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2013, 15:18:33 wysłana przez TeRmiT »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Czerwca 2013, 23:12:00 »
Nie no bez jaj, przecież CV 1.8 VVT-i  129 KM ma około 10 sekund do paki co przy takim aucie jest spoko..  :roll:

Jak się zmienia w benzynie biegu przy 2-2,5k rpm to nie dziwota, że muł :) A przy wyprzedzaniu redukcja i ogień ;)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Czerwca 2013, 23:21:29 »
Nie no bez jaj, przecież CV 1.8 VVT-i  129 KM ma około 10 sekund do paki

...ma PONAD 10 sekund, a CVT trochę więcej. Bo CVT traci na starcie zatrzymanym, ale za to zyskuje na starcie lotnym.
A poza tym - co to te: CV i 129 KM?
CVT?
A mocy jest 147 KM - na pewno o Verso rozmawiamy a nie o np. Corolli Verso?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwca 2013, 23:33:18 »
Niech któryś mod przeniesie ;)

Oczywiście rozmawiamy o Corolli Verso, nikt nie sprawdzał linków w pierwszym poście? :)

Offline dan-tom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Czerwca 2013, 06:51:45 »
Witam ponownie. Nie pisałem, bo obowiązki wzywały.

Czytając powyższe posty, wynika jednak że benzyniak jest mniej awaryjny od diesla.
A jeżeli już zdarzyła się awaria, to co najczęściej boli verso?

I kolejne pytanie, kupując verso, na co w szczególności zwrócić uwagę żeby nie kupić bubla którym za długo nie pojeżdżę.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Czerwca 2013, 08:51:22 »
dan-tom

przede wszystkim uściślij ile jeździsz i gdzie jeździsz, i pod tym kątem rozważ zakup

jeśli masz miasto i krótkie odcinki + czasami trasa to nawet nie zastanawiaj się kupuj PB, diesel po samym mieście, często na zimno nie spali ci mniej jak 7 litrów a koszty w przypadku awarii, zakupu wyeksploatowanego egzemplarza są znacznie większe

jeśli robisz trasy i jedziesz powyżej 20 tyś rocznie to wypadało by pomyśleć o dieslu...  a to głównie dlatego że na trasie dieslem się lepiej jeździ (większy moment), ciszej w środku, nie trzeba tak często redukować...

sam mam avensis verso 116 km (1600 kg na pusto) i przy tym spalaniu, tym przyśpieszeniu (wyjątkowo mizerne) tym mieszaniem biegami w przypadku miasta finansowo wychodzi dokładnie tyle co rx330 (lpg) z 235 konikami na pokładzie (1865kg na pusto)  w automacie a jeśli chodzi o trasy autostradowe... lexus miażdży verso różnicą finansową przy 140 km/h spala 13 litrów lpg a verso powyżej 8 litrów ON ... jazda krajówkami wypadają podobnie

Corolla Verso + dobry i dobrze założony LPG się Ci odwdzięczy...
najczęściej te silniki nie znoszą gazu u tych którzy zaoszczędzili przy montażu instalacji lpg, a u tych którzy wydali na początku lpg nie kuleje, nie mówiąc o silniku

PS. sprawdź na dzień dobry blacharsko i nie wnikaj w powłokę ale elementy konstrukcyjne bo jest dużo aut malowanych nawet prawie po całości ale niepowypadkowych tylko po delikatnych przygodach... za to konstrukcyjnie nieruszonych.. ale też są takie które mają malowane 4 elementy z przestawionym przodem i wywalonymi jaśkami... więc jeśli auto miało coś malowane to nie odpuszczaj na dzień dobry tylko sprawdź co gdzie i dokąd doszło

w przypadku diesla diagnostyka w testerem obowiązkowa + test drogowy aby sprawdzić kondycję układu wtryskowego, turbo itd
w przypadku benzyny też oczywiście ale... ewentualne naprawy to pikuś w stosunku do trafienia diesla w złej kondycji...

w dieslu masz na dzień dobry koszt rozrządu (porządnie jak przystało to koszt 1500 pln )
... potem z często dokuczliwych rzeczy masz dwumase, wtryski używki po około 500 pln sztuka nowe okolice x 4 używka, turbawkę z kierownicami, które lubią się zapiekać szczególnie w mieście....itd itd
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2013, 09:03:03 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Czerwca 2013, 09:01:58 »
sam mam avensis verso 116 km (1600 kg na pusto)

Uuu.... :song: Czyli dzisiejsze Verso waży (moje) dokładnie tyle samo, co poprzednie większe Avensis Verso.
Takie czasy...
I potem się dziwić, że nawet 1,8 rakietą nie jest :-)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Czerwca 2013, 09:09:16 »
bo w avensis verso zapomnieli o wygłuszeniu... i to nie to, że jest mało, cienkie czy okrojone... tam nie ma ,brak sama blacha ...

...a wykładzina podłogowa ma grubość srajtaśmy z Kauflanda z promocji  :|
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Czerwca 2013, 09:34:23 »
bo w avensis verso zapomnieli o wygłuszeniu... i to nie to, że jest mało, cienkie czy okrojone... tam nie ma ,brak sama blacha ...

...a wykładzina podłogowa ma grubość srajtaśmy z Kauflanda z promocji  :|

Ale w Verso też jakoś super grubej warstwy wygłuszeń nie ma - myślę, że to kwestia dodatkowych jakichś zapewne wzmocnień czy coś w tym stylu: takie czasy, że zwykle auta są coraz cięższe  :-)
Ja swoją ważyłem, to wyszło zdaje się dokładnie jakieś ok. 1600 kg (automat cvt, 1,8, szklany dach).

Offline strongsurvie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Czerwca 2013, 09:58:48 »
Osobiście uważam że miedzy Verso 1,6 (132 KM) a 1,8 (147 KM) różnica jest znikoma w mocy jak i w spalaniu mamy w rodzinie już 2 takie autka rok 2011 1,6 i 2013 1,8 w nowej budzie.
Tak jak wspomniano wcześniej żeby wykorzystać potencjał mocy trzeba umieć odpowiednio wchodzić na obroty i redukować biegi 5 i 6 w przypadku tych dwóch silników to jazda typowo ekonomiczna na dłuższych odcinkach moje odczucie przyśpieszenia w tych 2 silnikach kończy się na biegu nr. 4.

Co do spalania (2 osoby w sumie ok. 120kg) jeżdżąc 1,6 i 1,8 głównie w 80% miasto /Warszawa głównie w 60% korki i starty od świateł do świateł/ 20% niedalekie wypady do 100km poza Wawę spalanie średnio po przejechaniu całego bidonu:
1,6 miedzy 8,2l - 8,6l
1,8 miedzy 9,0 - 9,3l

Jak dla mnie jest to super rodzinne auto do jazdy a nie ścigania się zresztą gdzie to robić na pewno nie w Wawie gdyż jazda głównie po zakorkowanych i dziurawych jak ser ulicach od świateł do świateł /szkoda zawieszenia/. Na trasach jazda po autostradach w Europie maks 140km chyba że ktoś ma sporo eurasów na mandaty to może cisnąć w opór. Mocy przy odpowiedniej redukcji biegów nie brakuje rozpędzać się do setki na czas tym samochodem to trzeba mieć fantazję a drogi w Europie w szczególności autostrady to 2-3 pasmowe wiec spokojnie można się relaksować jadąc a nie cisnąć w pedał.

Zmiany miedzy rokiem 2011 w nową budą niewielkie głównie wizualne w środku te same tandetne i trzeszczące plastiki - jakość i spasowanie wnętrza odeszło w roku 2001 do tej pory z sentymentem patrzę na stare corolle /osy/ gdzie deska miękka i miła w dotyku a w środku cisza jak makiem zasiał.
W starej jak i w nowej budzie odczuwalny brak schowków przy kierowcy podłokietnik moim zdaniem nie spełnia tej roli, brak dodatkowego nawiewu z tyłu ze środkowego tunelu dla pasażerów to w aucie tej klasy duże przeoczenie to autko rodzinne wiec dużo się dzieje zawsze z tyłu hehehe....
 nie zmieniło się to już od tylu lat a nawiew w stopy nie zawsze jest miły.
Ciekawostka nawet w avenach nie ma nawiewu z tylu dla pasażerów.

To tak na szybko moje indywidualne odczucia pomimo wielu mankamentów które wychodzą w czasie użytkowania polecam.
Bezawaryjne auto jak nowe albo z pewnych rąk śmiało można brać co do silników jak pisałem wyżej wszystko zależy kto jak i gdzie użytkuje.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Czerwca 2013, 13:47:49 »
Różnica w spalaniu rzeczywiście jest znikoma, albo po prostu więcej pali (jak się ciśnie) ten... mniejszy czyli 1,6, bo mu brakuje mocy.
Za to we wspomnianej mocy, co do komfortu jazdy - z tym się nie zgodzę: różnica jest istotna  :cool: Dość powiedzieć, że te 15 KM czuć, bo to jakieś 10% dodatkowo, jak jeździłem Avenem 2.0 i 1.8, gdzie różnica jest jeszcze mniejsza (ledwie 5 KM), to też się lepiej jeździło 2.0. Czemu? Bo był elastyczniejszy, nie trzeba było cisnąć tak jak 1.8 itd.
Co do jazdy 140 km/h, to po pierwsze - jeszcze są Niemcy. :cheesy:
Po drugie - licznikowe 140 km/h w Verso i Avenie to jakieś 126 km/h, a jak licznikowo się jedzie ok. 160 km/h, to w rzeczywistości to jakieś 145 km/h. :cheesy:
A tak to już można jechać :) W miarę ekonomicznie, nawet przy gwałtownych wyprzedzaniach co jakiś czas, da się tutaj full załadowanym autem, z klimą i automatem oscylować w granicach 8 l/100 km. Co uważam za niezły wynik, jak na masę, osiągi itd.  :good:

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Czerwca 2013, 14:15:56 »
TEMAT DOTYCZY COROLLI VERSO A NIE TOYOTY VERSO, SPÓJRZCIE NA ROZPATRYWANE W PIERWSZYM POŚCIE AUTA!

Przepraszam za capsa, ale piszę to już w tym temacie któryś raz  :roll:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Czerwca 2013, 14:21:50 »
Sorry, patrzyłem na... TYTUŁ wątku.  :-o <zalamka>

Offline dan-tom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Czerwca 2013, 21:50:07 »
Witam ponownie, wątek strasznie się rozkręcił :)
Nie mogłem ostatnio tu zajrzeć, obowiązki, ale znów wróciłem i muszę się pochwalić że kupiłem Corolę Verso 1.8 2005r :)
Autko sprawne, nie bite, 120tyś przejechane, zadbane, wersja SOL :)

Mam takie jeszcze jedno pytanie, sprzedawca mówił że mogę lać do niej zwykłą PB95.
A jak to jest u Was? Jaką lejecie, jaką polecacie i z jakich stacji najlepiej lać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl