Autor Wątek: LEDy dzienne (moduł reag. na zm. napięcia) oraz dziwne napięcia ładowania - INFO  (Przeczytany 192781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
W sumie to kabli jest... 8  :cheesy:
A wiązek - 5.
Wnioskuję, że mam odpowiedzieć, że - 4.
Tak?  :cheesy: :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
chodzi mi o ilosc kabli do wpiecia w instalacje auta.
byly wersje z wejsciem na stacyjke i bez ( odpowiednio 4 i 3 kable )

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Domyśliłem się - stąd moja odpowiedź, że cztery. :-)
Ale tak naprawdę wiązek jest 5: światło 1, światło 2, zasilanie (każda z nich podwójna), światła pozycyjne i dopiero + stacyjki. :cool:
W naszych Versalkach MUSI być ten kabel, chyba że ktoś tylko miastowo jeździ. :grin:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
to ciekawe bo szanowny philips twierdzi ze nie ma juz dostepnych modulow ze stacyjka. widac niezly burdel maja.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
A w jakim sensie/kontekście to twierdzi?
Bo że nie ma w sklepie, to chyba nigdy nie było.
Ale serwisowo, jak widać - są.
Może pytałeś o płatny moduł, po gwarancji - i nie chcą sprzedać? Wtedy warto zaopatrzyć się w "dowód jakiegoś zakupu" takich świateł i zeznasz, że to Twoje i doślą na gwarancji (muszą poniekąd).  :cool:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
byly w sprzedazy - cala partie takich dostalem z 2 lata temu.
Teraz nie potrafie zalatwic

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
To nie wiem - ja za to nigdy nie kupowałem, a serwisowo tylko dostawałem.
Mam jeden wolny - ale szumiący. :cheesy:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
Mgenek. Kupiłeś w końcu te LEDy? Pisałeś, że bierzesz "na 100%"  :-P
http://archiwum.allegro.pl/oferta/osram-led-drl-fog-ledriving-12v-i-24v-2w1-nowosc-i3646352157.html#

Teraz mnie chodzą po głowie  :o

[Dyskusje przeniosłem do wątku o DRL LED ~mgenek]
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2015, 00:31:10 wysłana przez mgenek »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Stawiam, że nie kupił, bo one są super, ale cena trochę zaporowa. <zalamka>
Powtórzę to, co pisałem wcześniej - te Osram są super dla kogoś, kto... nie ma p.mgłowych w ogóle, a chciałby mieć: ma stosunkowo "tanio" (w porównaniu do dokupywanych oryginałów) dwa w jednym.
Natomiast dla kogoś, kto p.mgłowe już ma to trochę drogo - no i pozbywa się p.mgłowych, które są przydatne również w warunkach normalnej widoczności na drogach krętych.  :grin:
Widziałeś moje Philipsy? Za niewiele ponad stówkę na żywo bardzo dobrze się komponują z cały przodem auta :)

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid

Natomiast dla kogoś, kto p.mgłowe już ma to trochę drogo - no i pozbywa się p.mgłowych, które są przydatne również w warunkach normalnej widoczności na drogach krętych.
Sancho. No właśnie nie pozbywam się przeciwmgłowych. Są i LEDy i p.mgłowe i doświetlanie zakrętów. Ciekawe czy komp to ogarnie. Twoje LEDy widziałem. Ładne, ale ja nie chcę niczego "doklejać". A tak to mam wszystko w jednym miejscu i wygląda jak z fabryki.  :grin:  Tak myślę, dlatego pytam Mgenka czy montował. A cena. Cóż, mogę tyle wydać, dla wydłużenia żywotność odbłyśników reflektorów, w których u mnie średnica wypalonego miejsca po 20 tys. to ok.4 cm. Można założyć, że po następnych 20 tys. będzie dwa razy taka  :thumbdown:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
No to znaczy tak - po pierwsze to lepiej byłoby pisać w wątku o LEDach.
Po wtóre - to nie takie piękne jest z tym doświetlaniem, o ile dobrze pamiętam, w przypadku Osrama:
Moje doświetlanie reaguje na skręt kierownicą i prędkość - skręt kierownicy o co najmniej 90', prędkość poniżej 40 km/h i włączone światła mijania: dane lecą z kompa przez CAN. Natomiast w Osramie o ile dobrze pamiętam to jest to zintegrowane z migaczem - i komp tutaj nawet nie wie, że coś jest doświetlane, bo po prostu nic nie jest do niego podpięte.
Czyli - u mnie jak nawracam np. na ciemnym parkingu i manewruję, to mi się boki doświetlają, ale w Osramie jak nie włączysz migacza, to nic się nie doświetli, a dodatkowo jak będziesz zasuwał 140 km/h po autostradzie, to podczas każdorazowego włączenia migacza, zupełnie niepotrzebnie, będzie się doświetlanie również włączać. IMHO trochę bez sensu.
Kolejna sprawa - szablon do wyregulowania p.mgłowych trzeba z serwisówki wydrukować, nakleić sobie na ścianę i regulować po montażu -> coś jak regulacja świateł mijania na stacji diagnostycznej.
Kolejna sprawa, którą poruszyłeś to oszczędność - nawet pomijając niezbyt przyjazną cenę tych Osramów, to jeśli Ci się jakiś LED spali w nich, to cała oszczędność (jeśli nawet się pojawi), bierze w łeb. :wallbash:
Ja nie mówię, że Osram jest zły - ale warto rozważyć za i przeciw, bo to w tym przypadku nie jest takie proste. Tak jak pisałem - jakbym miał podstawową wersję Verso bez p.mgłowych, to pewnie bym brał. Ale w innym przypadku zrobiłbym tak jak zrobiłem: LEDy Philipsa i nawet z modułem doświetlania czytającym CAN to jest razem 400 zł i nawet jak się LED spali, to stosunkowo tanio kupuję nowy. :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Nie kupiłem ale nie dlatego, że są drogie. Zapłaciłbym. Kicham na doświetlanie zakrętów bo to IMO jest kaszana, przeciwmgielnych używałem od nowości może raz czy dwa i kupiłbym bo wyglądają super, świecą super... tylko że w Verso lampy przeciwmgielne są lekko skośne a nie proste jak w innych samochodach. Te lampy sa proste i zwyczajnie nie pasują.

Można dokupić adapter do Verso:

ale mam mieszane uczucia. Szukam czegoś takiego jak w denken, czyli:
http://www.denken.com.pl/index.php?p834,swiatla-do-jazdy-dziennej-de6013-okragle-93mm-toyota-honda-itp-reflektory-led-drl-z-homologacja-rl-skosny-montaz

tylko, że tutaj to gwarancja rok (tylko!) i w związku z tym cena wysoka bo produkt jednak taki nie wiadomo jaki (nie markowy). Napisałem do tego sklepu czemu taka krótka gwarancja  to powiedział, żeby się nie martwić bo super jakość, zero zwrotów i w ogóle. Napisałem, że skoro taki super produkt to czemu (przy tej jednak wysokiej jak na chińszczyznę no-name cenie) tej gwarancji nie da dłuższej to nie odpowiada wcale na maile - daje do myślenia w razie problemów.
pzdr.
Michał

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
podobne dzienne kupisz bezposrednio u chinczykow za ok 200zł

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Ja jeszcze jedną sprawę dorzucę odnośnie tych denkenów - i nie tylko, bo nie tylko oni tak robią: mają wtyczki przy reflektorach, to znaczy, że będzie tam pełno syfu i generalnie dla trwałości nie wróży nic dobrego. Philips daje wtyczki przy module - może i mniej praktyczne przy ew. demontażu, ale nie wiadomo jakiej jakości są te złącza, a przy samej drodze zbierać będą wszystko co najgorsze.
Poza tym pisanie, że lampy nigdy nie żółkną itd., hmmm..., to też daje do myślenia.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Czyli - u mnie jak nawracam np. na ciemnym parkingu i manewruję, to mi się boki doświetlają,
Szkoda, że w przypadku jazdy na wstecznym świeci ta sama strona, w którą skrtęca tył auta. POwinna doświetlać stronę przeciwną lub powinny świecić się dwa halogeny. Nie wiem dlaczego nie dopracują tego modułu? :o Wtedy może bym się na to skusił.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl