Autor Wątek: [IIIgen] [2.2] Wyciek oleju.  (Przeczytany 10099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
[IIIgen] [2.2] Wyciek oleju.
« dnia: 08 Lipca 2013, 18:41:30 »
Witam . 
Niedawno uporałem się z uszczelką pod głowicą oraz kilkoma innymi rzeczami i wierzyłem że będzie dobrze z moją  CAMRY :wallbash:. Wybrałem się więc za granice przejechałem jakieś 1500 km od momentu wyjazdu auta z warsztatu . Ostatnio zauważyłem że kapie olej pod autem w okolicy rozrządu oraz że podłużnica jest wilgotna od oleju .Kapie podczas pracy silnika i chwile potem aż do przestygnięcia . Nie jest to kałuża ale kilka kropel . Nie wiem jak to wygląda w trakcie jazdy  . NA bagnecie jest ponad 3/4 poziomu oleju bez dolewania więc chyba świerza sprawa ten wyciek . Przyznam że nie jeżdżę ostatnio dużo ponieważ przesiadłem się na rower i nie jestem w stanie powiedzieć ile ubywa na 100 km  . Doradźcie skąd waszym zdaniem skąd jest ten wyciek ?  odsłoniłem od góry osłonę rozrządu i nie było tam mokro .Pompę oleju była uszczelniona wymieniony ten pierścień i gumowa uszczelka wszystko z ASO . ( załączam zdjęcia miejsca wycieku ) .
Najważniejsze jest dla mnie abym dojechał do Warszawy z Monachium za kilka tygodni i nie wiem  czy z takim wyciekiem ruszać w trasę ? nie chcę zniszczyć auta .
 Ceny usług w Niemczech są znaczne więc nie chcę tutaj uszczelniać u przypadkowego mechanika który za godzinę pracy kasuje między 45- 50 Euro .
Pomyślałem że kupię dwie bańki oleju  i będę dolewał  co jakieś 200- 300 km . zatrzymując się na 15 minut i kontrolując .
Czy można polegać na kontrolce poziomu oleju w camry ? 
Czy prędkość ma znaczenie tzn czy ze wzrostem obrotów rośnie ciśnienie w magistrali ? Zwykle jeżdżę do 160 km/h nie szybciej .
Za wszelkie rady będę wdzięczny .
Pozdrawiam !
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 13:54:49 wysłana przez marcinm »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Wyciek Camry 5S-FE 1995 automat canada . Doradźcie Proszę !
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2013, 19:18:18 »
 Podczas zwiększania prędkości obrotowej silnika rośnie ciśnienie oleju, jego nadmiar wraca z powrotem do miski.Jest jeszcze coś takiego jak zawór zwrotny,utrzymujący prawidłowe ciśnienie w magistrali. Na twoim miejscu bym zrobił jak planujesz. Banieczka oleum i do ojczyzny wracał. Wyciek jest nie wielki.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2013, 19:29:36 »
Z tego co widac na zdjeciu to wyciek powstaje w miescu styku miski olejowej z blokiem silnika.Odpowiedz jest jedna zostal uzyty niewlasciwy silikon do uszczelniania. Jezeli to jest to.Zdjecie tego nie pokazuje.Ja u siebie przy zmianie calej pompy olejowej lacznie ze scianka przednia i zaworem nadmiarowym tak mi doradzila ASO Toyoty motywujac ze zakladajac siemering na stara pompe mija sie z celem gdyz walek pompy jest zeszlifowany i nierowny i  pompa zuzyta to bedzie pracowac niedlugo.Bedzie pozniej kapac szczegolnie przy wiekszych predkosciach.Na tym zdjeciu widac czysta wymyta miske olejowa wlasnie przez uciekajacy olej.Podejrzewam ze niestety dalej kapie.Trzeba wymienic calosc.Pompe olejowa wymienia sie po 300 000km.Musi byc caly czas wlasciwe cisnienie w magistrali olejowej.Olej nie tylko smaruje  ale napedza duzo precyzyjnych mechanizmow ,miedzy innymi sterowanie zaworami i kasowanie luzow zaworowych.UWAGA nigdy nie  regulowac zaworow w silniku 5S-FE tylko wymienia sie pompe olejowa.Silnik odzywa staje sie cichutki tylko szumi taki jak byl nowy.ASO o tym wie ale zaden maly prywatny warsztacik albo utrzymuja klienta w niewiedzy i sciagaja pieniadze za operacje ktora nie istnieje.Reulacja luzow zaworowych.
Pzdr.Camry 2,2
P.S auta nie zniszczysz jak o tym wiesz i bedziesz kontrolowal np co 300km.To jest tzw wyciek grawitacyjny czyli opadowy a nie pod cisnieniem ,lub spalanie oleju w zuzytym silniku.Jak juz jestes w Reichu to skocz do autoryzowamnej stacji Toyoty i zapytaj o
die Ölpumpe für Toyota 5S-FE Motor oder der Ölpumpe Überdruckventil und die gesamte Front des montierten.Tzn o pompe olejowa do Toyoty z silnikiem  5S-FE lub pompa olejowa z zaworem nadcisnieniowym  i cala przednia scianke z zamontowana.
Moze byc stosunkowo tanio gdyz to jest model stary.Te czesci pasuja do innych toyot.
Adres stacji znajdz navigatorze np wszystkie Garminy maja te funkcje. W Munchen i Nurnberg dostaniesz sa Toyoty. Albo skocz do ogolnego sklepu i moga miec pirackie.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2013, 19:34:46 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2013, 19:32:14 »
Nigdy zadnego panaceum na olej.Tak sie robi gdyz sie poznieje wyrzuca silnik na zlom.Bierzesz ekstra banke oleju i kontrolujesz co 300km na poczatku a poznije sie okaze ze trzeba sprawdzac co 500km.
Pzdr.Camry 2,2

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2013, 21:35:22 »
Witam ! Dotarłem bez najmniejszego problemu camry spisała się . Co do wycieku to po pierwszych 200 km nie stwierdziłem ubytu oleju ani plam , po kolejnych 200 km również nic. Po 1200 km żadnego ubytku oleju . nic nie ubyło . Nie wiem co o tym myśleć  :o   przyszłym tygodniu pojadę na konsultację do mechanika i  wjadę camry na kanał zobaczymy .
Dziękuję Wam  za wszystkie podpowiedzi i rady .

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sierpnia 2013, 22:22:57 »
Cieknie klasycznie spod pompy oleju, trzeba ją zdjąć i wymienić uszczelkę.
3VZ.pl

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpnia 2013, 22:34:28 »
Hm wymieniałem tą gumową uszczelkę nie więcej jak 3000 km temu . i nie byle co tylko kupioną w ASO . hm tym bardziej jestem ciekawy co to . podjadę tam gdzie mi to robili i dam znać .

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Sierpnia 2013, 00:23:59 »
Chyba nie mówimy o tym samym, bo Ty pewnie masz na myśli o-ring pokrywy pompy oleju, a ja napisałem o uszczelce pod pompą oleju, a ta zdecydowanie nie jest gumowa.
3VZ.pl

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: [IIIgen] [2.2] Wyciek oleju.
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2015, 20:24:17 »
Odświerzam stary wątek ponieważ wyciek nasila się i chcę się za to zabrać  . W związku z tym chciałem  doprecyzować i zapytać Marcina którą uszczelkę miał na myśli . Będę  wdzięczny za odpowiedź .

15100B - oring pompy oleju
15193 - uszczelka obudowy pompy oleju

Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2015, 23:06:17 »
Między pompą a blokiem.
3VZ.pl

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2015, 10:02:06 »
Ok dzięki MArcin  to nr 15193 - uszczelka obudowy pompy oleju .
Czy trzeba ściągać miskę oleju żeby to zrobić  ?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2015, 10:10:35 »
Miskę trzeba zdjąć.

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2015, 13:51:04 »
Dzięki Agiless . To szykuje się większa robotka . I pewnie wypada rozrząd powymieniać mimo że ma 45 -50 tys dopiero  :wallbash:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2015, 14:18:47 »
To zależy, czy oddajesz do mechanika, czy dłubiesz sam, bo lubisz. Mniej-więcej połowa przebiegu, na swoje babka....

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2015, 17:40:05 »
Agiless lubić to lubię i mam chęci i ostatnio nawet miałbym na to czas . :)  Sądzę że bez problemu  bym to rozebrał ale gorzej z poskładaniem rozrządu , niegdy tego nie rozbiłem i nie ma klucza dynamometrycznego . Chyba że chcesz mi pomódz oczywiście nie za darmo to możemy porozmawiać :) 
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl