Autor Wątek: POMOCY LICZNIK (F)  (Przeczytany 17560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcyÂś

• Gość
POMOCY LICZNIK (F)
« dnia: 28 Lutego 2005, 09:31:27 »
Ludzie schrzaniłem sobie prędkościomierz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy moze ktoś ma namiary gdzie coś takiego naprawiają albo gdzie można kupic używkę?????
 Pozdrawiam.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
POMOCY LICZNIK (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2005, 10:06:49 »
Mam namiar do klienta który zajmuje siętylko japońcami.
Łódź 604-56-00-00
Sprawdzony klient.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

MarcyÂś

• Gość
POMOCY LICZNIK (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2005, 10:10:19 »
Dzięki Kryspin,

Już dzwoniędo niego, może coś pomoże.
Pozdrawiam

Michal_P

• Gość
POMOCY LICZNIK (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2005, 16:21:17 »
a jak to zrobiles??

MarcyÂś

• Gość
POMOCY LICZNIK (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2005, 10:27:00 »
Michale a o co pytasz?
O to jak sobie go rozwaliłem? Jeżeli o to to zmieniając czarne cyferblaty na białe.

Michal_P

• Gość
POMOCY LICZNIK (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2005, 17:26:39 »
tak też:)
Ale dokładnie co zrobiłeś czego nie powinno sie robić zdejmując wskazówki:)

MarcyÂś

• Gość
POMOCY LICZNIK (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2005, 06:38:02 »
Zmieniając blaty na białe musisz uważać szczególnie przy sciąganiu wskazówki prędkościomierza, ponieważ jak będziesz podważał wskazówkęto ośka na której jest zamontowana może wysunąć sięz silniczka. trzeba także uważać na włosień (spręzynkę) zamontowaną na ośce (służy do tego by wskazówka ustawiała sięna 0).

Pinarczuk

• Gość
prędkościomierz nie dziala
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2008, 11:51:45 »
Witajcie,
pszeszukałem trochę wątek, ale nie znalazłem informacji, które mnie interesują.
a więc:

nie działa prędkosciomierz w carinie E 1993, 1,6V, Najpierw skakał, aż silnik się rozgrzeje i działał normalnie, a teraz nic się nie rusza.
W jaki sposób mogę sam spróbować usunąć problem? jak się dostać do skrzyni żeby sprawdzić kostki, przewody itp. i jak sprawdzic linkę?
Bardzo proszę o jakies wskazówki.

Watek scalony, przed zakladaniem nowego watku uzyj funckcji szukaj i zajrzyj do faq.

pozdrawiam miche
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2008, 18:41:19 wysłana przez Miche »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
Odp: prędkościomierz nie dziala
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2008, 12:04:23 »
troche w FAQ jest na ten temat, i są namiery do ludzi, którzy to naprawiają.
Kostka dająca impuls do preksciomierza jest z tyłu skrzyni, trzeba sie pogimnastykować trochę..
predkosciomierz nie ma zadnej linki, jest tylko elektryczny..

mozesz sprobować przełożyc inne zegray,. jesli masz dostęp i zrobić rundke i sprawdzić czy działa..

być moze to wina samej kostki/przekaźnika..

a inne zegary działają bez zarzutu? (obroty?)
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Pinarczuk

• Gość
Odp: prędkościomierz nie dziala
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Października 2008, 14:43:43 »
inne działają

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: POMOCY LICZNIK (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2008, 19:12:31 »
A kilometry kręcą się normalnie czy też fiksują razem ze wskazówką ?
Na dobry początek przeczyścić styki przy czujniku i przy zegarach.
Drugi etap to rozbiórka zegarów i czyszczenie styków prędkościomierza.
Trzeci etap to wymiana/naprawa Vmierza.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Pinarczuk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2008, 19:23:34 »
A kilometry kręcą się normalnie czy też fiksują razem ze wskazówką ?
Na dobry początek przeczyścić styki przy czujniku i przy zegarach.
Drugi etap to rozbiórka zegarów i czyszczenie styków prędkościomierza.
Trzeci etap to wymiana/naprawa Vmierza.
Pozdro.
Perzan, dzięki za porady. ale razem z tym powstają kolejne pytania - jak się dostać do styków? gdzie one są? jeśli można, to prosze o dokładniejszy opis :)
kilometrów nie liczy, wskazówka czasem podskakuje na dołkach i czasem przez ok. 2 km działa.
obroty działają bez zastrzeżeń.

Offline zwida

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopada 2008, 10:06:22 »
Witam wszystkich.
Chciałbym podzielić się pewnym rozwiązaniem.
Cała sytuacja miała miejsce w momencie, kiedy rozebrałem zegary, no i nieszczęśliwie zahaczyłem wskazówkę prędkościomierza, która opuściła się w dół i znalazła się poniżej punktu „0” km/h. Już mnie krew zalała, wyjąłem prędkościomierz (odkręcając cztery śrubki z tyłu). Zauważyłem przy tym, że wskazówka pracuje na takiej spirali. No i zacząłem się bawić, aby spróbować ją wyregulować na „0”.

Niestety nic się nie dało zrobić (myślałem, że mnie czeka kupno nowych zegarów), ale zauważyłem, że jak, ją mocniej na dół przekręcę to jakby szło ją ustawić w dół oczywiście. No i wpadłem na pomysł, że jak idzie na dół to musi iść do góry. No i ostrożnie przesunąłem ją przez ten dzyndzel do kasowania zrobionych kilometrów (jeszcze raz podkreślam ostrożnie). Trzeba lekko do góry ją unieść przytrzymując na środku licznika przy jednoczesnym ostrożnym odchyleniu dzyndzla w dół. Oto potwierdzenie, że się dało – patrz zdjęcie.

No i wtedy jazda do góry z wyczuciem. W momencie oporu po troszku do góry. A teraz z powrotem przekładamy i patrzymy gdzie się zatrzymuje. Najlepiej ustawić sobie ciut powyżej „0” a następnie – z wyczuciem zjechać do „0”.

No i uf. Prędkościomierz lata jak przedtem. Oczywiście nie trzeba go wyjmować, wystarczy zdjąć plastik z wierzchu i wystarczy.

Jeszcze raz podkreślę, że całą operację trzeba zrobić ze szczególną ostrożnością, żeby niczego nie urwać.

Pozdrawiam
Zwida
zwida

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2008, 12:58:12 »
to ja tylko dodam ze jak komus sie przekreci wskazowka to niech wlasnie zrobi tak jak opisal to zwida :)
a jak juz ktos musi zdjąc wskazówke to trzeba ustawic ja pozniej tak zeby to wciecie przy sprezynie wskazywalo dokladnie na 0, a to wcale takie proste nie jest :)

ja sie tyle z tym meczylem ze w koncu odpuscilem sobie i "wskazowka w spoczynku" jest na ~18km/h a i tak licznik przeklamuje do tylu o jakies 4-5km/h... czyli przy 100 pokazuje 95 :|
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudnia 2008, 21:14:21 »
Dzięki naszemu kochanemu Kryspinowi udało mi się trafić zegary do mojej Carinki w odopwiedniej wersji, ten sam rocznik, ta sama produkcja, silnik itp.
Przemieniłem wszystko działa, tylko mam 2 wątpliwości: czy obortomierz może inaczej(tzn. na luzie na gazie na tamtym miałem koło ~600obr.[tak wiem za mało] a na tym jest ~800, i jakoś lepiej ciągnie już od niższych obrotów w porównaniu z tamtym) działać niż na poprzednich zegarach?
I wydaje mi się że prędkośćiomierz przekłamuje sporo w dół w porównaniu z tamtymi. Jest to możliwe?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl