Autor Wątek: Przed kupnem - czyli jaki najlepszy model i jak sprawdzic ?  (Przeczytany 47208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sebmic

• Gość
Przed kupnem - czyli jaki najlepszy model i jak sprawdzic ?
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Marca 2005, 21:32:37 »
Witam. Jestem nowy na forum . Czytam posty od dłuzszego czasu i w koncu postanowiłem sie przyłączyc. Ja mam Yarisa z czerwca 99 (japonczyk) i bardzo polecam kazdemu to autko Mam przejechane juz 133tyskm i w nic sie nie dzieje poza normalną wymianą zuzywalnych elementów oraz świecąca sie "magiczna kontrolka" poniewaz najprawdopodobniej mam padnieta sonde lambda .  :wink:

adi

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Marca 2005, 21:35:33 »
oj to mi sie pomieszalo :roll:  :wink:

grzybek-r

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Marca 2005, 23:15:23 »
pierwsze modele pojawily iie w 1998r ale byly niedopracowane i chyba z tego co wiem wszystko poprawili w 99r

flymar

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Marca 2005, 12:18:59 »
Zapomnieli o kierownicy i lewym tylnym kole. Było dużo reklamacji i wprowadzili trochępoprawek:>

Offline Sielan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marca 2005, 20:57:35 »
Co do dieseli, to pojawily sie dopiero po FL (czyli we francuzach). Wczesniej byly tylko benzynki 1,0, 1,3 i 1,5 TS. Silniczek rewelacja!
Pozdrawiam!
Sielan
Yaris D-4D

maps

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Października 2005, 14:47:38 »
Witam
Czy w tej chwili wszystkie nowe Yarisy sprzedawane w salonach sa juz z Francji? Czy moze ktoras wersja silnikowa jest jeszcze japonska?

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Października 2005, 15:12:57 »
Cytat: maps
Witam
Czy w tej chwili wszystkie nowe Yarisy sprzedawane w salonach sa juz z Francji? Czy moze ktoras wersja silnikowa jest jeszcze japonska?

Yarisy TS są produkowane w Japonii, ale chyba w tej chwili nie są dostępne (no chyba że są na stanie jakiegoś salonu). Generalnie jest to polecany na forum model :)
Seat Leon Cupra :D

robertdg

• Gość
Odp: Przed kupnem - czyli jaki najlepszy model i jak sprawdzic ?
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Listopada 2010, 20:17:25 »
Witam serdecznie

Znalazłem się tutaj w celu nabycia paru podstawowych informacji ;-) liczę na pomoc Forumowiczów :-)

Otóż noszę się z zamiarem kupna Toyoty Yaris, podstawowe wymagania mam określone, m.in. są to:
- silnik conajmniej 1.3
- nadwozie najlepiej 5D
- klimatyzacja
- pasowałby kolor czerwony, bo kobiecie się podoba, ale ten warunek można pominąć ;-)

Przechodząc do meritum, interesowała mnie Yarisa 1-ej generacji po liftingu, albo 2-giej generacji, wszystko zależne od stanu auta i ceny, nasłyszany dobrych opinii o silnikach 1.3Pb i 1.4D-4D ku takim się skłaniałem, choć nie ukrywam chrapki w stosunku do jednostki 1.5 jednakże brakuje mi jakichkolwiek opinii, odnośnie niej.

Wszystko byłoby wporządku do czasu, gdy nie usłyszałem, że bodaj w 2003, albo 2004 juz nie montowali silników japońskich tylko francuskie, no i teraz mam dylemat, jak to wkoncu z tymi silnikami jest, ktoś może mi jasno określić, o co chodzi z tymi silnikami francuskimi i czy trzeba się ich wystrzegac (bo odnosnie francuskich benzyn mam awersje, ze wzgledu na brak ekonomii), jak rozroznic, ktore sa napewno japonskie, jakich przestrzegac, etc.

Proszę o pomoc, samochód coraz bardziej potrzebny, kasa zamrożona, jak nei zostanie wydana na auto, to przepadnie, czasu zostało niewiele, a nie chce się wpakowac na mine, gdyż auto ma służyć conajmniej 3-4lata i średnio rocznie ma przejezdzac ~ 15000km, nie ukrywam, że bardziej skłaniam sie ku benzynie, proszę o rzetelne opinie, albo przekierowanie mnie do odpowiedniego dzialu, lub wątku z tym związanego.

Gorąco pozdrawiam
Robert

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Listopada 2010, 20:33:30 »

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Listopada 2010, 23:28:23 »
Witam serdecznie

Znalazłem się tutaj w celu nabycia paru podstawowych informacji ;-) liczę na pomoc Forumowiczów :-)

Otóż noszę się z zamiarem kupna Toyoty Yaris, podstawowe wymagania mam określone, m.in. są to:
- silnik conajmniej 1.3
- nadwozie najlepiej 5D
- klimatyzacja
- pasowałby kolor czerwony, bo kobiecie się podoba, ale ten warunek można pominąć ;-)

Przechodząc do meritum, interesowała mnie Yarisa 1-ej generacji po liftingu, albo 2-giej generacji, wszystko zależne od stanu auta i ceny, nasłyszany dobrych opinii o silnikach 1.3Pb i 1.4D-4D ku takim się skłaniałem, choć nie ukrywam chrapki w stosunku do jednostki 1.5 jednakże brakuje mi jakichkolwiek opinii, odnośnie niej.

Wszystko byłoby wporządku do czasu, gdy nie usłyszałem, że bodaj w 2003, albo 2004 juz nie montowali silników japońskich tylko francuskie, no i teraz mam dylemat, jak to wkoncu z tymi silnikami jest, ktoś może mi jasno określić, o co chodzi z tymi silnikami francuskimi i czy trzeba się ich wystrzegac (bo odnosnie francuskich benzyn mam awersje, ze wzgledu na brak ekonomii), jak rozroznic, ktore sa napewno japonskie, jakich przestrzegac, etc.

Proszę o pomoc, samochód coraz bardziej potrzebny, kasa zamrożona, jak nei zostanie wydana na auto, to przepadnie, czasu zostało niewiele, a nie chce się wpakowac na mine, gdyż auto ma służyć conajmniej 3-4lata i średnio rocznie ma przejezdzac ~ 15000km, nie ukrywam, że bardziej skłaniam sie ku benzynie, proszę o rzetelne opinie, albo przekierowanie mnie do odpowiedniego dzialu, lub wątku z tym związanego.

Gorąco pozdrawiam
Robert

nie trzeba się ich wystrzegać. Sam mam 1,3 po FL i w żadnym wypadku nie mogę narzekać. Jak chcesz to postudiuj sobie moje oba Yarisy - 1,0l i 1,3l (każde tankowanie zostało tam zapisane).

Yaris 1,3: http://www.spritmonitor.de/en/detail/269884.html

Yaris 1,0: http://www.spritmonitor.de/en/detail/146998.html

różnicy w spalaniu praktycznie nie ma, a w porównaniu do 1,0 ten już jeździ (bo na klimie 1,0 nie chciał jeździć).

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

robertdg

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopada 2010, 00:02:35 »
Jak narazie dziękuję za oferte i za porównanie sprint monitor, z góry założyłem, że taka gablota z klimą, musi być zasilana silnikiem conajmniej 1.3, dlatego o 1.0 nawet nie myśle, gdyż takich to mam na pęczki, w dodatku jakbym chciał, to zakupiłbym już Yariske II i to w dodatku z pierwszych rąk, po pełnym serwisie i dostałbym na to fakture, co byłoby mi bardzo na ręke, ale nie o to tu chodzi, ja poprostu chce auto dla siebie, potrzebuje przejrzystych informacji, mam paru znajomych co jezdza Yarisami I z silnikami Pb i ON, jednakże ukierunkowuje się bardziej w kierunku wersji II, gdyż kobiecie się bardziej podoba, potrzebuje faktów przemawiajacy za Tak i za Nie, musze mieć twarde argumenty, aby móc negocjować, wiecie jak z kobietami ;-)

Sam od wielu lat jeżdże japończykami, więc wiele wyjaśniać nie muszę, tymbardziej, że ja dbam o kazdy samochód, pilnuje terminów i nie boje się autem wyjeżdżać w dalekie trasy, czego nie mogę powiedzieć o europejskich autach, na których też zjadłem trochę zębów, cieszy mnie japońska niezawodnośc i chce przy tym pozostać, nie chce aby wynalazki "żabojadów" psuły mi zdrowie, bo nie po to kupuje samochód aby on więcej stał na podnosniku niż jeździł ;-)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Listopada 2010, 08:14:13 »
to zapomnij o YII poza 1.5 jeśli osiągalna, ponieważ tylko o ile dobrze pamiętam w pierwszych egzemplarzach z 2005 (bardzo mało na rynku) montowali jednostki 1,3 z kraju kwitnącej wiśni,
natomiast pozostała produkcja to motory z Polski i Francji a na częściach obok nazwy Toyota będzie napis Made in Poland.

robertdg

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Listopada 2010, 09:19:55 »
bis24 mógłbys bardziej rozwinąć swoją wypowiedź :?: interesuje mnie także, czy I generacja po FL nie została zaszczepiona europejskimi wytworami, ponoć silnik 1.3 w europejskim wydaniu ma oznaczenie 2SZ i żeliwny blok, w japońskim 2NZ i aluminiowy blok, po tym ponoć najprościej rozróżnić te auta. O Yarisce II słyszałem, że felernie wykonane kanapy. Proszę o więcej takich informacji ;-)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Listopada 2010, 10:53:06 »
wiele to się ode mnie nie dowiesz ponieważ moja wiedza sprowadza się do 1,3 Y Verso 2000 r produkcji japońskiej, więc to z pewnością Twoją osobę nie interesuje oraz YIID4D. Jeśli coś z tego chcesz to pytaj.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Listopada 2010, 11:06:10 »
interesuje mnie także, czy I generacja po FL nie została zaszczepiona europejskimi wytworami, ponoć silnik 1.3 w europejskim wydaniu ma oznaczenie 2SZ i żeliwny blok, w japońskim 2NZ i aluminiowy blok, po tym ponoć najprościej rozróżnić te auta.

Wszystko się zgadza się, tylko, że to właśnie 2NZ był silnikiem bardziej awaryjnym i został dosyć szybko wymieniony na swoją zmodyfikowaną wersję 1SZ (czyli silnikiem bazowanym na 1.0) - poza wytrzymałością ponoć dopracowano też ekonomikę. Myślę, że to gdzie jest montowany to sprawa drugorzędna.
Seat Leon Cupra :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl