Autor Wątek: Kolumna kierownicy/Krzyżak  (Przeczytany 55215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: Kolumna kierownicy/Krzyżak
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Września 2013, 12:49:07 »

Wymieniony jeden wałek pośredni. Różnica kolosalna i nie tylko chodzi o brak stuku ale i o reakcję układu na skręt.   

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Września 2013, 12:49:13 »
@djpitt
jeśli układ kierowniczy i zawieszenie przetestowane i jest ok, radzę wyważyć koła w tzw. teście drogowym.
oczywiście jeśli drgania są tylko przy określonym przedziale prędkości, lub ogólnie podczas jazdy z większą prędkościa, a nie ciągle (nawet przy powolnej jeździe)
specjalną maszyną dysponuje niewiele warsztatów i jest to stosunkowo drogie - ale jak nie ma innego wyjścia - trzeba to zrobić, bo popsujesz sobie samochód na dużo większe kwoty.
w tym rodzaju wyważania chodzi o to, że koła są wyważane przy rozpędzeniu do większych prędkości i pod obciążeniem (jeśli są zdjęte z samochodu, są też maszyny wyważające koła na samochodzie).
daj znać jak poszło
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Września 2013, 10:03:27 »
Nie było przypadkiem żadnej akcji serwisowej na te wałki?
U mnie dodatkowo pojawił sie jeszcze jeden problem, dziwny dzwięk podczas wolnej jazdy na skręconych na max kołach takie jakby tarcie, bardzo podobny dzwięk dotarcia klocka hamulcowego albo jakiegoś plastiku ale nic nie jestem w stanie zauważyć. Może macie jakieś sugestie? Zaznaczan że dzwięk tarcia słyszalny jest tylko i wyłącznie przy skręconych kołach.

P.S.
Coraz więcej dziwnych rzeczy zaczyna się dziać z tym aurisem, wiem że niby pierdoły ale strasznie denerwujące;(

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Września 2013, 10:17:18 »
  Może macie jakieś sugestie? Zaznaczan że dzwięk tarcia słyszalny jest tylko i wyłącznie przy skręconych kołach. (

czy nie zmieniałeś opon na większe? może to być tarcie za szerokiej/wysokiej opony
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Września 2013, 10:40:57 »
Szymon14 czy możesz podać kod tej części i kwotę z faktury?
Dziękuję.

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Września 2013, 12:47:32 »
mihu100 u mnie to samo z tym tarciem, na poczatku tylko przy skrecaniu - auto u mechanika 3 razy bylo - hamulce wyczyszczone i cale zawieszenie sprawdzone i powinno byc OK a nie jest. Ostatnio pojawilo sie rowniez podczase jazby na wprost ale slychac tylko jak sie autko toczy w sumie. Powoli koncza mi sie klocki z tylu ale to raczej nie to bo wyraznie slychac to z przodu i jakby wlasnie klocki o tarcze tarly. Dzwonilem do ASO w tej sprawie ale powiedzieli ze diagnoza moze kosztowac nawet 1000 pln - wiec na razie jezdze i jak slysze tarcie to podglaszam radio. Przed zima jednak chcialbym pozdbyc sie problemu. Moze juz ktos sie z tym zmagal i ogarnal temat?
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2013, 12:49:22 wysłana przez robbie »
"Take it easy driving; the life you save may be mine." James Dean

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Września 2013, 13:17:50 »
Opony standardowe 205/55/16, klocki z tyłu wymieniane ok 1 miesiąca temu, ale ten dźwięk jest słyszalny ewidentnie z przodu. W piątek jadę do jakiegoś czarodzieja dam znać co i jak. Podejrzewam, że będzie tak jak u ciebie, wszystko ok a tarcie jak jest tak będzie;)

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Września 2013, 13:22:12 »
Znalazłem na forum taki post:
Chciałem przedstawić Wam moją walkę z hamulcami zwłaszcza tylnymi, która trwa do tej  pory, ciekawi mnie czy ktoś też tak miał/ma.

Auris 1.6 2008r obecny przepieg 45 000km:

-po wyjechaniu z salonu piski przy hamowaniu wszystkich kół (standard)
Zamontowano w ASO podkładki antypiskowe

-przy przebiegu ok.  4000km mocne (głośne) tarcie klocków z przodu o tarcze przy skręcaniu
Smarowanie, czyszczenie, nowe podkładki, itd w ASO-pomogło na parę dni

-ok. 6000km znów przód to samo
Powymieniali (zestaw reparacyjny) elementy, przetoczyli tarcze itd
Z przodem spokój

-ok.12 000km odezwał się tył, po postoju na zimnych hamulcach szczególnie rano tarcie klocków o tarcze (nie zostawiałem na ręcznym)
Auto znów w ASO.Smarowanie, czyszczenie, itd
Pomogło na krótko

-ok.15 000km znów tył. Po podniesieniu lewarkiem na luzie nie dało się nawet raz luźno zakręcić kołem jednym i tak samo drugim z tyłu
Auto znów w ASO. tym razem wymienili klocki, tłoczki.pomogło na parę tys. km

-ok. 25 000km znów ASO. Dodam, że przy każdej zmianie opon czyszczenie i smarowanie prowadnic się odbywało. Tym razem wymienili zaciski z tyłu. Pomogło na parę tys. km

-Obecnie problem dalej jest, klocki z tyłu już do kolejnej wymiany- trzeci raz, zaciski, tłoczki, jarzma itp itd powymieniane, pozostało jeszcze tarcze ale nie sądzę że to rozwiąże problem
 Może wymiana klocków z przody coś pomoże?

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Września 2013, 13:29:52 »
Hmm... moze to jednak tarcze beda? - czekam na wiesci Mihu100 - moze Twoj mechanior bardziej rozgarniety bedzie i uda mu sie znalezc przyczyne :grin:

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 11 Września 2013, 15:12:58 »
Robbie problem okazał się chyba bardziej blachy niż mogliśmy się spodziewać, przynajmniej w moim przypadku. Okazało się, że ten dźwięk szorowania przy skręconych kołach to rdza która znajduję się na tarczy i ociera o jakaś blaszkę która znajduje się za tarczą. Na razie przetarł delikatnie papierem ściernym i od razu brak jakiegokolwiek szorowania. Polecił dokładne oczyszczenie ale nie miał czasu bo podjechałem dzisiaj z partyzanta bo już mnie strasznie to denerwowało. Mam nadzieję, że u ciebie będzie to samo. Pozdrawiam

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Września 2013, 14:20:38 »
Dzieki Mihu100 - tyle ze u mnie tarcze czyszczone byly - ale moze nie zbyt dokladnie - sprobuje podjechac jeszcze raz i dam znac czy cos sie zmienilo.

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 05 Października 2013, 10:37:23 »
Jak tam? Są jakieś nowe wieści odnośnie tarcia? Po wyczyszczeniu początkowo było jakby lepiej ale dalej jest tak samo;(

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Stycznia 2014, 09:25:38 »
Czy w Aurisach mamy 2 wałki pośrednie?
Z Toyodiy wynika, że to części:
1) 45221SHAFT, STEERING INTERMEDIATE45221-02050
2)
45260SHAFT ASSY, STEERING INTERMEDIATE, NO.245260-02080
Który był wymieniany na gwarancji w związku ze stukami? :>

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Stycznia 2014, 14:00:25 »
Według protokołu naprawy gwarancyjnej - kod usterki 91 43 - cokolwiek to znaczy,
a wymieniony wałek miał numer katalogowy: A45260-12760; nr operacji:442051-steering column assembly.
Już drugi raz wymieniono ten element - po każdej wymianie był spokój przez ok.15 tys.
Wczoraj chrupnęło mi znowu - ale jeszcze nie stuka  :wallbash:. Mam gwarancję do sierpnia na ten element  :embarassed:

Auris FL, 1,33, 2010

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Stycznia 2014, 14:06:47 »
Bardzo dziękuję za info :) Czy masz moze kwotę na Fakturze?

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl