Autor Wątek: Auris Touring HYBRID  (Przeczytany 121434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojt66

• Toyot Leżący
  • *
hak cd
« Odpowiedź #180 dnia: 21 Sierpnia 2014, 12:38:59 »
Zgodnie z info jakie uzyskalem z salonu Toyoty w Toruniu obecnie sprzedawane Aurisy TS Hybrid na rynku polskim nie są wyposazone w pakiet holowniczy który jest elementem fabrycznym tego modelu wiec nie mozna zamontować haka holowniczego.
Sprawdze jak to sie ma do innych panstw np w skandynawi i dam znac na forum. 

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Auris Touring HYBRID
« Odpowiedź #181 dnia: 21 Sierpnia 2014, 19:14:39 »
Dizzy - co serwis to inne ma zdanie bo pojęcia nie mają.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline smuto

• Początkujący
« Odpowiedź #182 dnia: 26 Sierpnia 2014, 00:07:28 »
Nasz Auris hatchback hsd też jest z nami od sierpnia 2013 roku. Moja żona nim jeździ na co dzień i nie będąc instruktorem ecojazdy ma 4,3l/100. Wiosną tego roku podjęliśmy decyzję o jeżdżeniu tym autem na wakacje. Od maja auto ma zamontowany zdejmowany hak ( zgodnie z polskimi przepisami ) z brakiem możliwości ciągnięcia przyczepki (zgodnie z homologacją ) - nie ma możliwości wbicia haka w dowód. Niestety w moim wieku dach przestał być osiągalny, a na platformę daję radę.

Gdy mam okazję prowadzić ten samochód to nie próbuję bić rekordów ile na litrze, ale ciekawość jak ten wynalazek działa jest duża. Robiliśmy z synem ostatnio taki test:

Jaka jest droga hamowania ze 100 km/h gdy kierowca będzie używał tylko generatora prądu bez wspomagania się klockami hamulcowymi (wskazówka na niebieskim bez osiągnięcia maksa) ?

mierzone kółeczkiem - 160 metrów, normalne hamowanie 90 - 100 metrów.

siedemdziesiąt metrów odzyskiwania energii - tego nie jest tak łatwo się nauczyć, aby mieć spalanie poniżej 3 litrów.

pozdr.
smuto

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 27 Sierpnia 2014, 18:40:45 »
Witam. Czy ktoś możne napisać jak samochód sprawował się w zimie? Jak działało ogrzewanie, czy było wystarczające oraz jak działały akumulatory w niskich temperaturach?.... :-)
Cześć. Mam Aurisa hatchback hsd od sierpnia 2013 roku. Przez ten czas zdążyłem przejechać 53 tysiące kilometrów. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie i jednocześnie podzielić wrażeniami. Chętnie odpowiem na jakiekolwiek pytania od forumowiczów. W zimie da się żyć. Z powodu tego że układ hybrydowy potrzebuje temperatury min 10 stopni do działania, przy tak dużych mrozach na samej baterii raczej się nie pojedzie. Silnik chodzi praktycznie cały czas żeby ogrzać baterię. Ogrzewanie kabiny działa sprawnie, nie ma z nim żadnych problemów. Spalanie wzrasta wraz ze spadkiem temperatury. W trakcie ostatniej polskiej zimy było to ok 0,5 - 1 litra na 100 kilometrów więcej. W zimie auto staje się też głośniejsze. Jest to zrozumiałe bo rzadziej wyłącza się silnik spalinowy. Odniosłem wrażenie, że przy dużych mrozach rzędu minus piętnaście, osiągi się pogarszają. Czuć to szczególnie na autostradzie. A teraz uwagi ogólne. Jestem BARDZO zadowolony z samochodu. Jak na razie zupełnie bezawaryjny. Obsługa ASO wyśmienita - jest to jeden z powodów dla których auto użytkuje się tak dobrze. Naprawdę trudno przecenić obsługę Toyoty. Spalanie średnie na poziomie 5 litrów. Codziennie dojeżdżam do pracy w warunkach miejskich i podmiejskich ok 60km w jedną stronę. Wtedy spalanie (zaznaczam średnie) to około 4 litry. Zdecydowanie wzrasta na autostradzie, przy 150 km/h to około 7-8 litrów. Elastyczność przy wyprzedzaniu przyzwoita i wystarczająca. Według moich odczuć jest na poziomie diesla o porównywalnej mocy. Wyrobiłem sobie nawyk delikatnego wciskania pedału gazu tuż przed momentem, w którym chcę wyprzedzić żeby włączyć silnik spalinowy. Później wystarczy depnąć do podłogi by oba napędy pozwoliły na sprawne wyprzedzenie. Mam zastrzeżenia do jakości wnętrza. Przez pierwsze 5 tysięcy słyszałem denerwujący szum z górnej krawędzi bocznej szyby kierowcy. Tak jakby uszczelka była wadliwa. Szum ustał samoistnie. Po około 25 tysiącach zaczął skrzypieć fotel kierowcy, tym bardziej im zimniej na dworze. Skrzypi pas pasażera gdy jest zapięty. Stukały drzwiczki od schowka (przestały) a teraz zacina się zamek w schowku. Poza tym rewelacja. To auto docenia się tym bardziej im więcej się jeździ. Komfort jazdy po mieście nie do opisania. Jeśli macie pytania, chętnie odpowiem.

U mnie też fotel skrzypi ale myślałem że to przez moją wagę (około 115kg)  :)
Pozostałych uciążliwości nie stwierdziłem. W mojej wersji w schowku nie ma zamka.

Robi się już chłodno i we wnętrzu też. Ogrzewam się fotelami. Z nawiewów niechętnie leci ciepło.
Ile ustawiasz na klimatyzacji stopni i którą opcję Fast - Medium - Slow ?
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2014, 19:05:56 wysłana przez mummy »

Offline pancio123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 09 Września 2014, 21:42:12 »
Zgodnie z info jakie uzyskalem z salonu Toyoty w Toruniu obecnie sprzedawane Aurisy TS Hybrid na rynku polskim nie są wyposazone w pakiet holowniczy który jest elementem fabrycznym tego modelu wiec nie mozna zamontować haka holowniczego.
Sprawdze jak to sie ma do innych panstw np w skandynawi i dam znac na forum. 

mi powiedzieli ze nie można zamontować huka ze wzgledu na skrzynie biegów CVT, może coś w tym być. jak odbierałem samochód od dielera powiedziano mi ze tym samochodem nie można holować innego pojazdu( odbierałem u innego sprzedawcy)

Witam. Czy ktoś możne napisać jak samochód sprawował się w zimie? Jak działało ogrzewanie, czy było wystarczające oraz jak działały akumulatory w niskich temperaturach?.... :-)
Cześć. Mam Aurisa hatchback hsd od sierpnia 2013 roku. Przez ten czas zdążyłem przejechać 53 tysiące kilometrów. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie i jednocześnie podzielić wrażeniami. Chętnie odpowiem na jakiekolwiek pytania od forumowiczów. W zimie da się żyć. Z powodu tego że układ hybrydowy potrzebuje temperatury min 10 stopni do działania, przy tak dużych mrozach na samej baterii raczej się nie pojedzie. Silnik chodzi praktycznie cały czas żeby ogrzać baterię. Ogrzewanie kabiny działa sprawnie, nie ma z nim żadnych problemów. Spalanie wzrasta wraz ze spadkiem temperatury. W trakcie ostatniej polskiej zimy było to ok 0,5 - 1 litra na 100 kilometrów więcej. W zimie auto staje się też głośniejsze. Jest to zrozumiałe bo rzadziej wyłącza się silnik spalinowy. Odniosłem wrażenie, że przy dużych mrozach rzędu minus piętnaście, osiągi się pogarszają. Czuć to szczególnie na autostradzie. A teraz uwagi ogólne. Jestem BARDZO zadowolony z samochodu. Jak na razie zupełnie bezawaryjny. Obsługa ASO wyśmienita - jest to jeden z powodów dla których auto użytkuje się tak dobrze. Naprawdę trudno przecenić obsługę Toyoty. Spalanie średnie na poziomie 5 litrów. Codziennie dojeżdżam do pracy w warunkach miejskich i podmiejskich ok 60km w jedną stronę. Wtedy spalanie (zaznaczam średnie) to około 4 litry. Zdecydowanie wzrasta na autostradzie, przy 150 km/h to około 7-8 litrów. Elastyczność przy wyprzedzaniu przyzwoita i wystarczająca. Według moich odczuć jest na poziomie diesla o porównywalnej mocy. Wyrobiłem sobie nawyk delikatnego wciskania pedału gazu tuż przed momentem, w którym chcę wyprzedzić żeby włączyć silnik spalinowy. Później wystarczy depnąć do podłogi by oba napędy pozwoliły na sprawne wyprzedzenie. Mam zastrzeżenia do jakości wnętrza. Przez pierwsze 5 tysięcy słyszałem denerwujący szum z górnej krawędzi bocznej szyby kierowcy. Tak jakby uszczelka była wadliwa. Szum ustał samoistnie. Po około 25 tysiącach zaczął skrzypieć fotel kierowcy, tym bardziej im zimniej na dworze. Skrzypi pas pasażera gdy jest zapięty. Stukały drzwiczki od schowka (przestały) a teraz zacina się zamek w schowku. Poza tym rewelacja. To auto docenia się tym bardziej im więcej się jeździ. Komfort jazdy po mieście nie do opisania. Jeśli macie pytania, chętnie odpowiem.

U mnie też fotel skrzypi ale myślałem że to przez moją wagę (około 115kg)  :)
Pozostałych uciążliwości nie stwierdziłem. W mojej wersji w schowku nie ma zamka.

Robi się już chłodno i we wnętrzu też. Ogrzewam się fotelami. Z nawiewów niechętnie leci ciepło.
Ile ustawiasz na klimatyzacji stopni i którą opcję Fast - Medium - Slow ?

tak jak mówisz jak ustawiam klimatronik na 22 stopnie czesto czuje ze z kratek leci letnie powietrze, ale w samochodzie robi sie ciepło(nawet w mrozy jeżdze bez kurtki)

fast medium i slow to tryby pracy dmuchawy, nawet jak ustawisz na fast to dmuchawa sama bedzie zwalniała gdzy temperatura zacznie dochodzić do żądanej. W trybie fast szybciej zmienia temperature niz w trybie slow.

powiem z własnego doświadczenia, jesli chcecie mieć ciepło w zime w samochodzie doliczcie do obecnego spalania ok 0,75L ponieważ w zimę ciągle włącza sie spalinówka

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #185 dnia: 15 Grudnia 2014, 19:37:10 »
Hmm, u mnie temperaturę mam na 20 ustawioną. Silnik się włącza częściej niż latem ale przez pierwsze 10 minut jazdy. Potem jest już ok. W zimie pali mi teraz pod 6l - jeżdżę praktycznie cały czas w mieście.
Z innych denerwujących rzeczy to tylko ten skrzypiący fotel i znowu piszcące hamulce z tyłu przy zatrzymywaniu. Za 1500km mam pierwszy przegląd więc pocisnę ich przede wszystkim o te hamulce ;/

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Grudnia 2014, 07:39:56 »
Kurcze, może się okazać, że jakbym zmniejszył temperaturę nawiewu, kilka duperelków zmniejszających zużycie paliwa, LEDowe oświetlenie i wyszłoby że zimą moje 1.6 będzie paliło podobnie jak Hybrid. Czasem wydaje mi się że hybrydka jest fajna, ale aby uzyskać niskie spalanie potrzebne jest kilka wyżeczeń gdzie w benzynie człowiek wogóle nie zwraca na to uwagi. To tak jakby mi dali do mojej benyzny nalepkę HYBRID i instrukcję jak jeździć ECO. Kurde, to ma tanio jeździć, a nie wymagać od użytkowników super eko jazdy i siedzenia połowę drogi w zimnie.

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 18 Grudnia 2014, 19:01:23 »
Mankamentem jest otwieranie schowka w podłokietniku. Rzadko udaje mi się otworzyć za pierwszym razem górny (mniejszy) schowek. :thumbdown:

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #188 dnia: 18 Grudnia 2014, 19:13:28 »
Mankamentem jest otwieranie schowka w podłokietniku. Rzadko udaje mi się otworzyć za pierwszym razem górny (mniejszy) schowek.
problem z łatwościa opanowany:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,32314.msg496074.html#msg496074

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 19 Grudnia 2014, 12:34:44 »
Kurcze, może się okazać, że jakbym zmniejszył temperaturę nawiewu, kilka duperelków zmniejszających zużycie paliwa, LEDowe oświetlenie i wyszłoby że zimą moje 1.6 będzie paliło podobnie jak Hybrid. Czasem wydaje mi się że hybrydka jest fajna, ale aby uzyskać niskie spalanie potrzebne jest kilka wyżeczeń gdzie w benzynie człowiek wogóle nie zwraca na to uwagi. To tak jakby mi dali do mojej benyzny nalepkę HYBRID i instrukcję jak jeździć ECO. Kurde, to ma tanio jeździć, a nie wymagać od użytkowników super eko jazdy i siedzenia połowę drogi w zimnie.
1.6 zimą w mieście pali co najmniej 8 litrów...

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #190 dnia: 19 Grudnia 2014, 14:04:11 »
Mój 11 :cheesy:

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #191 dnia: 19 Grudnia 2014, 18:18:20 »
Pewnie ostro go kręcisz i lubisz ciepełko  :song:

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #192 dnia: 19 Grudnia 2014, 18:30:21 »
Nasz firmowy 1,6 pali średnio 11,2

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 19 Grudnia 2014, 18:58:00 »
Auris Touring HYBRID tyle pali ? <zalamka>

Ps.
Cytuj (zaznaczone)
Wątek: Auris Touring HYBRID

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 19 Grudnia 2014, 19:08:16 »
@robikon, specjalnie się nie staram. Normalna jazda w mieście + ogrzewanie. Dziennie robię po 40-50km więc silnik się nie ma czasu się nagrzać a w niskich temperaturach bateria szybciej się rozładowuje. Czasem lubię depnąć więc wiesz ;). Ostatnie średnie spalanie mialem 5,9 a wg kompa 5.6. Zawsze o 0.3 zaniża. Latem schodzę do 4.5-5.0 wg kompa a na dystrybutorze 5-5.5 (cały czas miasto).

Tapatalk @ Sony Xperia Tab Z

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl