Autor Wątek: Chcę to autko - pytania nowej koleżanki :)  (Przeczytany 163368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kubrick

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Chcę to autko - pytania nowej koleżanki :)
« Odpowiedź #165 dnia: 19 Marca 2014, 21:22:05 »
http://otomoto.pl/toyota-mr2-C32302948.html  ten. Pewnie niedługo zrobię mu mnóóóstwo fotek, to będzie lepiej widać. Generalnie są jakieś tam małe "zonki" - że wyrzuciło na zakręcie i w słupek stuknął, czy gdzieś jest jakiś odprysk czy coś blachy (zderzak przód - który jak  twierdzi jest zupełnie z czegoś innego). Generalnie chłopak mechanikiem bynajmniej się nie parał, raczej niewiele wiedział, ale bardzo fajny gość.

Offline Hakate

• Toyot Pełzający
  • **
    • UTS
« Odpowiedź #166 dnia: 19 Marca 2014, 21:26:45 »
To gratulacje zakupu!
Teraz lać i jeździć :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Opel Astra F 1996r. 1.6 101KM
Mitsubishi Space Wagon 2001r. 2.4 GDI 150KM
Toyota Mr2 W30 2003r. 1.8 140KM
http://www.uts.l-go.pl

Offline Filu

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #167 dnia: 19 Marca 2014, 21:34:25 »
Super  :good:

www.FotoSzopa.pl

Offline Kubrick

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 19 Marca 2014, 21:36:16 »
Dzięki.  :cheesy: teraz przydałby się jakiś manual tudzież instrukcja obsługi dla "lajkoników". Może macie jakieś fajne, sprawdzone strony, gdzie można o konkretach przeczytać :) Jak coś będzie dzwonić, to chcę wiedzieć co to :)

Offline Kubrick

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 19 Marca 2014, 21:46:54 »
2 z 1.000.000 Benzyna 95 czy 98? (resztę pytań postaram się rozlożyć w czasie, spokojnie :) )

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #170 dnia: 19 Marca 2014, 22:01:12 »
Zgodnie z zasobnością portfela - ja wszelkie Vervy/Ultimate itd leję od wielkiego dzwonu - bardziej zwracaj uwagę by lać na markowych stacjach typu Orlen, BP a nie na firmie Krzak. Jak coś dzwoni to pisz na forum - od tego jest  :)  Olej wozić taki jak lał poprzedni właściciel  :cheesy:   Gratuluję zakupu.

Offline Kubrick

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 20 Marca 2014, 05:46:05 »
W myśl zasady : "mnie tam ceny benzyny nie interesują, zawsze tankuję za 50 zł". :D A tak serio serio, to jeśli "powinno" być 98 to będzie, jeśli nie ma znaczenia, to pewnie 95 (żebym później w moto nie pomyliła :) )Tankuję zawsze na Orlenie, od wypadku na statoil, pb czy shell.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #172 dnia: 20 Marca 2014, 18:39:22 »
Proponuję tankować paliwo premium co 3-4 tankowanie. Jak będziesz zalewała tylko 95 to oczywiście też nic się nie stanie. Można też samo 95, ale dolewać jakiegoś fajnego dodatku, firma Millers powinna coś ciekawego mieć do benzyniaka. Gratuluję zakupu i szerokich dróg :)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Offline Kubrick

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 20 Marca 2014, 19:09:49 »
Ejże, pierwsze przeszkody pojawiają się przy tankowaniu :) Żebym jutro z tej radości ON nie zalała. :) Cena 95 i 98 chyba nieznacznie się tylko różni, to może jutro wleję 98 i już? No nie dawajcie mi takiego wyboru. Grr.

No i pierwsza rzecz, którą muszę opanować to olej. Srednio co ile powinnam go dolewać? Przy założeniu że bierze 200-300ml/100km.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Marca 2014, 20:00:53 »
Jak uważasz, może być i 98. Co do oleju, to ja bym po prostu zaglądała jaki jest poziom, co kilka dni rano gdy silnik jest zimny, jak będzie się zbliżalo do minimum, to dolej ;)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Marca 2014, 21:13:16 »
Gratulacje, fajne auteczko. Marzyłam o mr-ce na studiach  :cheesy: Teraz marzenia się zmieniły, ale zostały przy Toyotkach. Życzę mnóstwo frajdy w użytkowaniu. Napisz, jak się jeździ i koniecznie wstaw do galerii fotki.

A to, ile weźmie oleju będzie tez zależało od tego, jak jeździsz. Ja się staram zawsze mieć zapasowy literek w bagażniku. Na początku sprawdzaj częściej, co tydzień czy co dwa, zależy, jak często będziesz jeździła.
Tak jak Patka napisała, sprawdzaj na ostudzonym silniku, nie po dłuższej jeździe. Wyjmij bagnet, oczyśc go chusteczka czy ściereczka, włóż ponownie, wyjmij i odczytaj poziom. Powinnaś mieć oznaczenie na bagnecie min i max.
Jak zaczęłam jeździć, to obczytałam sobie instrukcję obsługi, co oznaczają wszystkie kontrolki, jakie opony, żarówki, gdzie są jakie filtry, które mogę wymienić sama a których nie dam rady i co ile je trzeba wymieniać. Sprawdziłam tez, jakie jest obowiązkowe wyposażenie, czy apteczka i gaśnica nie przekroczyły terminu ważności, dokupiłam odblaskowe koszulki... sprawdziłam też, czy mam koło zapasowe, lewarek i jak tego używać w razie draki.  Dokupiłam nawet linkę holowniczą i sprawdziłam, gdzie mam hak i otwór do przykręcenia go  :cheesy: Przezorny zawsze ubezpieczony  :good:
Edit:
i zakupiłam komplet bezpieczników  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2014, 21:15:00 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Kubrick

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: 20 Marca 2014, 21:44:34 »
O, taka instrukcja z wszystkimi kontrolkami i przyciskami to by mi sie na pewno przydala. Zwlaszcza ze chyba wyswietla jakis blad ktory podobno (!) zwiazany jest z przetartym kablem (zostal zaizolowany) i trzeba go komputerowo usunac (to tak w skrocie). :)
Sprawdzac olej moge wieczorem na zimnym, rano wczesnie wyjezdzam :)

Dzieki za rady :)

Offline Kuniu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 21 Marca 2014, 09:48:38 »
O, taka instrukcja z wszystkimi kontrolkami i przyciskami to by mi sie na pewno przydala. Zwlaszcza ze chyba wyswietla jakis blad ktory podobno (!) zwiazany jest z przetartym kablem (zostal zaizolowany) i trzeba go komputerowo usunac (to tak w skrocie). :) Sprawdzac olej moge wieczorem na zimnym, rano wczesnie wyjezdzam :) Dzieki za rady :)

Odpięcie akumulatora - resetuje wszystkie błędy.
Strzelam albo brak poduszki albo problem z sondą ;)

Offline Hakate

• Toyot Pełzający
  • **
    • UTS
« Odpowiedź #178 dnia: 21 Marca 2014, 10:50:29 »
Sonda, częsty przypadek :)
Wymieniałem od razu po zakupie samochodu :) 500zł z robotą :P od tak na dobry początek, na szczęście od tamtej pory zero problemów
Opel Astra F 1996r. 1.6 101KM
Mitsubishi Space Wagon 2001r. 2.4 GDI 150KM
Toyota Mr2 W30 2003r. 1.8 140KM
http://www.uts.l-go.pl

Offline bullseye

• Toyot Pełzający
  • **
    • e-debian
« Odpowiedź #179 dnia: 22 Marca 2014, 12:18:05 »
Po co do dość słabego Wolnego ssaka lać 98 czy uszlachetniacze do 95 ? Wyjaśni to ktoś dając jakieś konkretne argumenty ?

Jeśli silnik nie jest wyżyłowany (a u ciebie nie jest koleżanko) to 95 na firmowych stacjach, Orlenu nie polecam bo na ichśiejszym paliwie 98 mój 380konny 200SX łapał spalanie stukowe mimo że na innych stacjach 95 łykał dobrze.

Bardziej zwracaj uwagę czy filrty paliwa masz w miarę na bieżąco wymieniane  :)

Co do oleju polecę KroonOil 10W60 Emperor, bardzo fajna oliwa, i nawet gdyby coś się stało i nie było oleju to film olejowy zostanie na jakiś mały dystans.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl