Autor Wątek: Nowy Auris 2013  (Przeczytany 64969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline squatro

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowy Auris 2013
« Odpowiedź #105 dnia: 20 Listopada 2013, 09:38:37 »
AurisBeast
Masz rację zapomniałem o tym minusie. Jeżeli bierzemy pod uwagę wysokość z tyłu. Też to sprawdzałem w nowym Auris. Samochód został obniżony tak, że osoby o wyższym wzroście chyba będą dotykać głową podsufitki. Ja mam 176 cm i zostało mi luzu między podsufitką jakieś kilka centymetrów, jak położyłem dłoń na głowie to nie miałem już luzu.
squatro
Yaris 1.0

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 20 Listopada 2013, 10:01:18 »
...Bryła, kwestia gustu i myślę że słowo przepaść to lekka przesada, a to dla tego że nowy Auris też z wyglądu nie jest doskonały i często ludziom tył tego auta nie pasuje. Poza tym wygląd kwestia gustu. Mojej żonie bardziej się podoba Classic. Kto ma rację ona czy Ty ? :) Między tymi autami jest różnica w design'ie, ani jeden, ani drugi nie jest doskonały. Mi osobiście nowy podoba się trochę bardziej, ale i tak myślę jak patrzę na nowego Aurisa że coś w wygladzie lekko skopali (czytaj tył auta)...
Mam podobne zdanie. I właśnie z powodu tego tyłu, jeśli już bym zmieniał, to tylko na sedana (czyli Corollę). Taki mój subiektywny i naprędce stworzony "ranking Aurisów" wygląda tak:
1. Auris "nowy" Sedan (czyli Corolla)
2.Auris "nowy" Kombi
3.Auris "stary" przed FL
4.Auris "nowy" hatchback
5.Auris "stary" sedan (znów Corolla)
6.Auris "stary" po FL
"With Oden on our side..."

Offline squatro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 20 Listopada 2013, 10:24:14 »
Tak przy okazji to zdziwiła mnie jedna rzecz w nowej Corolli i nowej Rav4, ale to na plus dla nowego Aurisa. Lampka kontrolna otwarcia drzwi (samochodzik). Jeżeli otwieram drzwi w Aurisie to pokazuje mi, które drzwi mam otwarte(w Classic jest tak samo). Natomiast w Corolli lub w Rav4 nie ma rozróżnienia, nie ważne ile drzwi jest otwartych lampka zawsze pali się tak samo.
squatro
Yaris 1.0

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #108 dnia: 20 Listopada 2013, 12:43:47 »
nowy Auris też z wyglądu nie jest doskonały i często ludziom tył tego auta nie pasuje.

W Touring Sport jest najpiękniejszy na świecie  :grin:

www.FotoSzopa.pl

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 20 Listopada 2013, 13:52:26 »
Zapomniałeś dodać "wg. mnie" :)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 20 Listopada 2013, 13:55:51 »

file://localhost/Users/macpro5/Desktop/images.jpg

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 20 Listopada 2013, 13:58:15 »
Chciałem dodać fotkę ale coś mi nie wychodzi. No Auris Touring Sport tylne światła ma deko podobne do hatcha czyli takie średnie i jestem pewien że nie każdemu się one spodobają.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 20 Listopada 2013, 18:55:27 »
Jak coś jest nowe to zawsze się bardziej podoba i jest bardziej pożądane niż coś, co już od dawna widzieliśmy. W tym przypadku tym czymś jest auto.
O gustach się nie dyskutuje. Mi np tył nowego aurisa się podoba a tył rav juz nie.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 20 Listopada 2013, 20:31:59 »
Na przeglądzie zachęcony przez sprzedawcę przejechałem się nowym Aurisem 1.6 benz. moje uwagi w stosunku do starszej wersji też benz. 1.6
- siedzi się niżej przez co widoczność jest odrobinkę gorsza
- wygodniejsze fotele
- trochę mniej tandetne materiały w środku szczególnie deska rozdzielcza została wykonana z lepszych tworzyw, boczki drzwi też troszkę lepiej ale reszta nadal zalatuje tandetą
- mniej miejsca z tyłu, z przodu porównywalnie
- lepiej wyciszone nadkola, nie słychać szumu kół i pracy zawieszenia na naszych pożal się Boże drogach
- lepszy komfort resorowania, zawieszenie nie jest już tak twarde jak w starszej wersji
- przy większych prędkościach bardziej było słychać szum wiatru ale to może wrażenie trzeba by dłużej pojeździć
- nic nie trzeszczało i nie stukało na razie i oby dla przyszłych nabywców tak pozostało
- odrobinę lepiej się prowadzi ale to ze względu na bardziej zaawansowane zawieszenie

Podsumowując zmiany w dobrym kierunku jednak w porównaniu do konkurencji nic szczególnego sobą nie reprezentuje żeby nie powiedzieć rozczarowuje. Nie tylko ja ale coraz więcej osób jest zdania, że konkurencja z Korei reprezentuje już wyższy poziom niż obecna Toyota która się cofa zamiast rozwijać.
Nie wspominając nawet o nowej Mazdzie 3 która zjada Aurisa i resztę konkurencji na czele z Golfem na śniadanie. Nawet nie ma co porównywać bo to zupełnie inna liga, kto nie wierzy niech się przejedzie, a pieniądze w sumie podobne. Silnik 2.0 benz. o mocy 120kM w dynamice i elastyczności robi ten 1.6 Toyoty jak chce i kiedy chce, a pali podobnie. Na papierze 120KM jednak w trakcie jazdy wrażenia jakby miał 50KM więcej. Auris przy nim to muł straszliwy. Niestety 160Nm do 210Nm w Maździe robi ogromną różnicę.

Podsumowując jeżeli Toyota się nie ocknie ludzie w końcu przestaną kupować ich wyroby tak jak ma to miejsce z VW. Nie da się tylko jechać na legendach i bajkach dla naiwnych oferując coraz gorsze produkty za coraz większe pieniądze.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2013, 20:48:04 wysłana przez voodogt »
Corolla TS 2024 2.0 196KM

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 20 Listopada 2013, 22:32:28 »
No nie popadajmy w skrajności. Przecież nowy Auris jest obiektywnie lepszy, a nie gorszy od poprzedniego. Więc gdzie tu coraz gorsze ?

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 20 Listopada 2013, 23:00:47 »
Nowy Auris nie jest gorszy niż stary to na pewno. Kwestia czy stary był/jest dobry. Patrząc obiektywnie na rynek to raczej jest bardzo przeciętny lub nawet poniżej przeciętnej. Całą sytuację ratuje jako taki serwis który nie robi większych problemów w poprawianiu fabryki.

Za czasów prawdziwej Toyoty produkowanej w Japoni Corolla była zdecydowanie powyżej średniej przez niektórych uważana nawet za lidera. Jeśli nawet tak nie było to była w ścisłej czołówce.

Nowe Toyoty co by nie mówić to raczej liderami nie są zarówno pod względem technologi, jak i jakości użytych materiałów na precyzji montażu kończąc. To właśnie miałem na myśli mówiąc że Toytoa robi coraz gorsze samochody. Fakt robią dobre hybrydy ale to jest margines. Inne marki idą w górę Korea, Mazda nawet Renault :cry: natomiast Toyota leci na łeb na szyję zarówno z jakością, trwałością i niezawodnością. Niestety pogoń za zyskiem, cięcie kosztów objawia się w bardzo nieprzyjemny i kosztowny sposób dla użytkowników (pół biedy kiedy jest gwarancja). Nie mówiąc już o beznadziejnym designie.

To jest oczywiście moja interpretacja rzeczywistości. Każdy może mieć swoje zdanie i to szanuję. Ja natomiast wyleczyłem się z Toyoty i następny samochód raczej nie będzie tej marki chyba że zdarzy się cud w co szczerze wątpię.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 21 Listopada 2013, 09:58:30 »
... Patrząc obiektywnie na rynek to raczej jest bardzo przeciętny lub nawet poniżej przeciętnej...
A które są powyżej tejże?  Być może "koreańczyki" o których mówisz, być może będzie kiedyś Renault, jeżeli nadal będzie tak zwyżkować jak obecnie stara się to robić... Mazda? być może kiedyś jak przestanie rdzewieć i mieć kosmiczne ceny części zamiennych... Auta niemieckie? oj, chyba już nie... Mnie nadal wychodzi, że mimo ogólnego trendu spadkowego w jakości produkowanych samochodów (nie wszystkich), Toyota nadal stoi powyżej przeciętnej, czy tego chcemy czy nie. Oczywiście, zgadzam się, że za te pieniądze Auris to żadna rewelacja, ostatnio miałem chociażby możliwość porównać jakość plastików deski rozdzielczej z Hyundaiem i20 (a więc autem niższej klasy i znacznie tańszym) i mina mi zrzedła :-(   Ale z kolei wśród moich znajomych tylko ja jeżdżę Toyotą, tak się jakoś złożyło i tylko ja (odpukać) nie jeżdżę od kilku lat po warsztatach... Chodzą mi oczywiście po głowie myśli typu "zmienię markę, niektórzy robią ładniejsze auta", ale właśnie... trzeba zdecydować, czy kupić auto sercem czy rozumem. Ja chyba pozostanę przy rozumie. I przy Toyocie :)
"With Oden on our side..."

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #117 dnia: 21 Listopada 2013, 10:22:26 »
Ale z kolei wśród moich znajomych tylko ja jeżdżę Toyotą, tak się jakoś złożyło i tylko ja (odpukać) nie jeżdżę od kilku lat po warsztatach... Chodzą mi oczywiście po głowie myśli typu "zmienię markę, niektórzy robią ładniejsze auta", ale właśnie... trzeba zdecydować, czy kupić auto sercem czy rozumem. Ja chyba pozostanę przy rozumie. I przy Toyocie :)
Jestem w takiej samej sytuacji :)
Co do "starego" i nowego Aurisa to ja podchodzę tak - nowym jeździło mi się naprawdę super, jak to nowym autem. Tył podoba się średnio, reszcie mojej Rodziny także. Zapewne wykończenie jest solidniejsze, ale dla mnie to są DWA RÓŻNE AUTA.
Przywykłam już, że plastiki w moim Aurisie lubią trochę postukać, ale to co mi się w nim podoba to całkowicie inne wnętrze - co wiozę kogoś pierwszy raz moim autem, to każdy jest pod wrażeniem. No i cenię go za to, że właściwie nigdy nie miałam z nim większych problemów i nie bałabym się dziś wsiąść i jechać nim 1000 kilometrów.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Nowy Auris 2013
« Odpowiedź #118 dnia: 21 Listopada 2013, 13:41:22 »
Voodogt, z całym szacunkiem, ale mam wrażenie, że Twoja wiedza bazuje na jakichś pierdach wyczytanych w sieci. Eksploatowałeś sam wszystkie wymienione pojazdy, czy tylko przedłużasz zasłyszane w sieci brednie ludzi, którzy w życiu w danym samochodzie nawet nie siedzieli?

Sent from my iPhone5 using Tapatalk Pro
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2013, 13:43:36 wysłana przez Filu »

www.FotoSzopa.pl

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 21 Listopada 2013, 14:39:08 »
pakrz
No trzeba oddać Classic ma oryginalne wnętrze nie da się ukryć. Ja tam bym nie był zadowolony ze skrzypienia tapicerki i chyba by mnie to wkurzało. U mnie nic nie skrzypi. A za ten schowek wrednie plastikowy w Aurisie przed liftem to bym księgowego za rower powiesił. W wersji poliftowej obkleili to miękim czymś, ale i tak całe wielkie plastikowe podszybie zostało z Twojego. Coś tam jest lepiej, ale to taki trick tylko :) Kierownica mi się w moim bardzo podoba taka skórkowa. Swoją drogą zastanawia mnie jak się siedzi w tym nowym Aurisie z tyłu (pomijając ilość miejsca). Zakładam ze jest się bardziej skulonym i w pozycji zgiętej między nogami a tułowiem, siedzi się też niżej na pewno. Stawiam że nowy jest mniej wygodny z tyłu. Pamiętam fajny efekt jak usiadłem z mojego poprzedniego Volvo V40 kombi do Aurisa. Pierwsze wrażenie że jadę jakims wielkim Vanem. To było miłe uczucie. Po prostu w Aurisie było odczywalnie więcej miejsca. Dobrze że mój wózek mi nie robi problemów, bo już bym patrzał aby go sprzedać. Nie jeździ to jak TSi i gorsze wewnątrz od Golfa. jakoś ze sobą wytrzymujemy a i czasem go bardzo lubię. Szczególnie w mieście porównując do Diesli.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl