Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597359 razy)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3960 dnia: 04 Lutego 2019, 18:36:10 »
Ciekawy temat z tym olejem i docieraniem, może warto obejrzeć https://www.youtube.com/watch?v=nhxYLPvTQOo
Ale to jest Łysy i BMW, musi mieć dobry temat żeby była duża oglądalność ;) W takim Bugatti trzeba zmieniać opony po 4 tys km ;)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3961 dnia: 04 Lutego 2019, 18:56:51 »
Ciekawy temat z tym olejem i docieraniem, może warto obejrzeć https://www.youtube.com/watch?v=nhxYLPvTQOo

Naiwnych jednak nie sieją :)
Wierzysz w to co ci w "telewizji" pokazali ?
Klient kupił furę za ćwierć melona i po 22 tkm pojechał do jakiegoś łysego wytatuowanego magika wymienić olej żeby zaoszczędzić z 200 pln w stosunku do tego co zapłaciłby w ASO ???

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3962 dnia: 04 Lutego 2019, 19:12:01 »
Spalanie chwilowe było w droższych wersjach

Jak wspomniałem na forum FORDa mieli sposoby żeby uruchomić nowe opcje w komputerze, do TOYOTY nikt nie wymyślił?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3963 dnia: 04 Lutego 2019, 20:13:15 »
pomimo upływu lat jeszcze się taki geniusz nie objawił

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3964 dnia: 04 Lutego 2019, 20:39:40 »
Panowie, dziś byłem na pierwszym przeglądzie gwarancyjnym. Za moją zgodą wlali mi olej 5W. Wy godzicie się na taki olej, czy za wszelką cenę dążycie do 0W?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3965 dnia: 04 Lutego 2019, 20:46:57 »
Ja przywoziłem swój i nie pytali jaki wlewać tylko lali ten który mieli ode mnie. Ja niestety się już niejednokrotnie spotkałem z tym samym co łysy z czterech kółek mówi. Miałem okazję pracować przez 2 miesiące u kolesia który remontuje, robi repliki starych samochodów po 50lat+. Mówi że każdy silnik płuczę po dwa razy bez wyjątków. Mówił że mimo składania od podstaw zawsze coś się musi ułożyć do czegoś nowego i nie spotkał się jeszcze nigdy z czystym silnikiem. Twierdzi że 100km jest wystarczające na wymiane oleju.

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3966 dnia: 04 Lutego 2019, 20:52:32 »
 "
Twierdzi że 100km jest wystarczające na wymiane oleju.
Chyba nie co 100km ??....... <zalamka>

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3967 dnia: 04 Lutego 2019, 20:56:03 »
Pierwsze 100 na świeżym silniku.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3968 dnia: 05 Lutego 2019, 01:22:36 »
Panowie, jak używać forumowej wyszukiwarki? Jest jakaś specyficzna składnia? Po prostu tragedia bo niczego praktycznie nie idzie znaleźć  :thumbdown:
Przykładowo pamiętam że był topic o wygłuszeniu kokpitu i ktoś mi doradził - chyba jaką taśmę materiałową. Ogólnie w wielu szukaniach podaję słowa klucze czy całe frazy i wynik jest praktycznie że nie znalazło/błąd bazy/ za krótkie słowo/zbyt ogólna fraza. Jakby gogle jechało na czymś takim to splajtowali w tydzień.

A jak ktoś potem odpowiada komuś w wątku że niech poszuka - to sam niech poszuka jak jest taki mądry. Nawet jak pisze w sszukajkę tylko swój nick by znaleźć wszystko gdzie coś pisałem to nie ma całego zestawienia  :wallbash:
tragedia. ja sam do części informacji jak chce się wrócić to często kojarzę że gdzieś dzwoni, ale gdzie konkretnie to nie idzie odkopać. Gdyby chociaż zestawienia z naszymi wypowiedziami było w pełni działające - np moje tematy - tematy w których się wypowiadałem
jakieś porady jak tego gównianego wyszukiwania skutecznie używać?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3969 dnia: 05 Lutego 2019, 07:01:02 »
Tak, wyszukiwarka żyje swoim życiem
Jedyna prawidłowość to trzeba zwrócić uwagę w jakim dziale ją uruchamiamy (możliwe ze nawet w temacie) bo będzie tylko wyszukiwać tam gdzie akurat jesteśmy. Najlepiej spróbuj wyjść do strony glownej forum albo calego dzialu np. Auris i wtedy wpisz. Może zadziała.

Swoje wszystkie, historyczne posty masz w swoim profilu. Chronologicznie. Po kliknięciu w nick, pod avatarem. Mozesz przejrzeć tak wszystkich użytkowników.

« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2019, 07:05:42 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3970 dnia: 05 Lutego 2019, 11:25:47 »

Naiwnych jednak nie sieją :)
Wierzysz w to co ci w "telewizji" pokazali ?
Klient kupił furę za ćwierć melona i po 22 tkm pojechał do jakiegoś łysego wytatuowanego magika wymienić olej żeby zaoszczędzić z 200 pln w stosunku do tego co zapłaciłby w ASO ???

Nie jestem fanem Łysego, ale inne opinie potwierdzają że to co pokazał nie jest do końca ściemą.

Kolega mojego taty, mechanik z wieloletnim doświadczeniem, który wiele silników wyremontował jest podobnego zdania: w nowym czy po generalnym remoncie silniku należy do 1000 km wymienić olej z filtrem na nowy aby pozbyć się nieczystości/opiłków.

Pokaż jakiś materiał który pokazuje idealną czystość nowego silnika czy jakieś potwierdzenie o braku konieczności docierania :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3971 dnia: 05 Lutego 2019, 14:50:08 »
Panowie, dziś byłem na pierwszym przeglądzie gwarancyjnym. Za moją zgodą wlali mi olej 5W. Wy godzicie się na taki olej, czy za wszelką cenę dążycie do 0W?
Skoro Toyota od kilku lat zaleca 0W, to po co być mądrzejszym od producenta i robić po swojemu? 0W jest lepszy dla zimnego silnika i lepszy do jazdy na krótkich dystansach.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3972 dnia: 05 Lutego 2019, 20:51:19 »
Swoje wszystkie, historyczne posty masz w swoim profilu. Chronologicznie. Po kliknięciu w nick, pod avatarem. Mozesz przejrzeć tak wszystkich użytkowników.
piwo się należy, znalazłem co szukałem :)
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline kubson123

• Początkujący
« Odpowiedź #3973 dnia: 05 Lutego 2019, 22:18:28 »
Witajcie :) - to na wstępie bo ja tu nowy :P

Od czwartku jestem użytkownikiem Toyoty Auris TS - nówka sztunia służbowa :D
Jest to auto świeżo z salonu, w całkiem fajnej opcji... ale mniejsza z tym! Mam radyjko bez navi (czyli chyba TT2) i nie bangla mi MirrorLink.
Są jakieś tematy gdzie mógł bym poczytać o tym: jak podłączyć? z którym tel działa? jaka apka na andka? itp...

Nie liczujcie, jeżeli coś źle robię... tylko POMOCY!!!

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3974 dnia: 05 Lutego 2019, 22:41:52 »
piwo się należy

Chętnie, napisz gdzie podjechać ;)  :beer:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl