Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596026 razy)

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3945 dnia: 31 Stycznia 2019, 22:35:05 »
Wiem to znalazłem ,ale to zupełnie inna bajka i temat.
Mnie chodzi o poprawę właściwości jezdnych i wyglądu samochodu, a na nic takiego się nie natknąłem dlatego pytam.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3946 dnia: 01 Lutego 2019, 11:32:34 »
To wpisz sobie na YouTube olej w BMW po 22000 km i
mówimy o toyocie - tu się olej wymienia co 15 tys. nie co 30 tys.
Yogi. Nie wiem czy kojarzysz Coobcia. Faceta mistrza jeśli chodzi o silniki nissana/infinity na nie tylko kraj bo robi silniki powyżej tysiąca koni nawet. Pokazywał co jest po wyjeździe z salonu w silniku. Opiłki i inne syfy aż się oczom nie chce wierzyć w markach premium za kilkaset tysi a nie jakiejś średniej niższej jak Toyota. Nowe silniki które nie mają nawet 100km.
nie przeczę, że tak nie jest, skoro są nagrania. To nie jest mój pierwszy nowy samochód i jakoś nie miałem problemów z tytułu braku wymiany oleju po 1 tys. Nie mniej jednak w zakresie przeglądów, oleju itp. zawsze stosowałem się do tego co jest napisane w instrukcji, choćby na wypadek ewentualnych roszczeń z tytułu gwarancji, bo w każdej marce można trafić na felerny egzemplarz.
niech każdy robi jak uważa  :beer:

E18_Prestige_MultidriveS

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3947 dnia: 01 Lutego 2019, 12:28:12 »
Ty nie będziesz miał problemów, bo silnik zapewne dokula do 200.000 i więcej, chodzi bardziej o to w jakiej będzie kondycji, czy będzie brał olej i.t.p.
Jeśli chodzi o przebieg to nie sądzę, że ma w tym przypadku znaczenie, czy ma przejechane 15000, czy 22000. Opiłki pojawiły się zapewne przy docieraniu elementów właśnie podczas pierwszych kilometrów i stąd umowny 1000 km.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3948 dnia: 01 Lutego 2019, 12:30:41 »
Ale tak jak mówisz każdy zrobi jak uważa, lecz jeśli ma mnie to kosztować, powiedzmy 300 zł to wg mnie warto. Napewno nie zaszkodzi :good:

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3949 dnia: 01 Lutego 2019, 13:24:37 »
Ty nie będziesz miał problemów, bo silnik zapewne dokula do 200.000 i więcej, ....
Ale tak jak mówisz każdy zrobi jak uważa, lecz jeśli ma mnie to kosztować, powiedzmy 300 zł to wg mnie warto. Napewno nie zaszkodzi :good:
Jeśli ktoś kupuje samochód nowy na kilka lat i dużo kilometrów nie na tłucze to myślisz że będzie się przejmował czy wymiana oleju po 1000 km poprawi stan silnika przy przebiegu 200 000 km? Czy kupujący doceni dbałość i czy uwierzy w to że zrobiłeś taką wymianę jak będziesz sprzedawał takie auto?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3950 dnia: 01 Lutego 2019, 16:26:48 »
Otóż to. Sam osobiście jakoś nie przejmuje się samochodem bo jest to tylko większy kawałek różnych stopów. Dokula ze mną może do 120tysięcy o ile kiedyś mi się uda taki przebieg zrobić i pójdzie w świat.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3951 dnia: 01 Lutego 2019, 17:27:06 »
No i właśnie przez takie podejście później ktoś pisze ,że bierze mu olej przy 100.000.
Każdy myśli tylko o swojej d....
Brawo Wy :good:
Ja swoje samochody sprzedaje z czystym sumieniem, bo wiem ,że zrobiłem co tylko mogłem,aby był w idealnej kondycji,ale to już indywidualna sprawa każdego i nie ma co dalej dyskutować.
PS. Tak wiem dbacie o auto wg zaleceń producenta :beer:

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3952 dnia: 01 Lutego 2019, 18:41:56 »
jasne jest że opiłki są i trzeba pierwszą wymianę zrobić wcześniej. Fizyki się nie przeskoczy, niezależnie czy ktoś obieca że trzeba czy nie trzeba. W zależności ile się zetrze i od naszego szczęścia, będzie to miało większy lub mniejszy wpływ na silnik. Jak ktoś bierze auto za 80+ k zł i szkoda mu te ekstra 200-300zł na dodatkową wymianę to witki opadają  <zalamka>. W ASO najlepiej by było na papierku, a oni nie mogą odmówić przecież na życzenie klienta. Zresztą jak ASO nie widzi problemu przy laniu 15W40 zamiast 5W30 to tu też nie będą psioczyć chyba :). A zawsze będzie się lepiej spało i podkładka dla nas na plus przy negocjacjach przy sprzedaży  :cool:.
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3953 dnia: 01 Lutego 2019, 20:02:54 »
A zawsze będzie się lepiej spało i podkładka dla nas na plus przy negocjacjach przy sprzedaży  :cool:.

Od 30 lat kupuję uzywane samochody i jeszcze nie zdarzyło mi się żeby ktoś powiedział że wymieniał olej po przejechaniu 1000 km i dlatego ma wyższą cenę za samochód. Za to mój nowy POLONEZ w 1996 roku wymagał żeby po 1000 km przyjechać do ASO i wymienić olej i też nie wpadłem na pomysł żeby się tym chwalić jak go sprzedawałem  :o

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3954 dnia: 02 Lutego 2019, 09:39:32 »
Większość aut nie jest od pierwszego właściciela i historii... Więc nawet sprzedający nie wie co się działo z tym autem

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3955 dnia: 02 Lutego 2019, 18:05:46 »
Większość aut nie jest od pierwszego właściciela i historii... Więc nawet sprzedający nie wie co się działo z tym autem

Pisałem o takich sprzedającyh jak Darekl i wielu innych, przecież jednak ktoś kto kupił nowy samochód potem go sprzedaje. Faktem jest że największy odsetek samochodów po pierwszym włascicielu jest z firm i tam raczej nie ma co liczyć na większą dbałość niż wymaga tego książka serwisowa.

Chciałem przy okazji zapytać. Mam AURISa z 2015 roku i komputer nie ma wskazań wartości spalania bieżącego. W FORDzie można było uruchomić dodatkowe funkcie jak ktoś ich nie miał a jak tu jest? Trochę słaby ten komputer.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2019, 18:07:57 wysłana przez jerry2006 »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3956 dnia: 02 Lutego 2019, 20:49:08 »
Mam AURISa z 2015 roku i komputer nie ma wskazań wartości spalania bieżącego
Spalanie chwilowe było w droższych wersjach

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3957 dnia: 04 Lutego 2019, 10:22:33 »
No i właśnie przez takie podejście później ktoś pisze ,że bierze mu olej przy 100.000.
Każdy myśli tylko o swojej d....
Mam 85k+ i nie bierze ani kropli oleju, ciakawe co będzie przy 100.000km. Nie wymieniałem oleju po 1000km i wg ASO (a pytałem się przy zakupie) nie było potrzeby docierania auta.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3958 dnia: 04 Lutego 2019, 15:35:48 »
Panowie. Dowiedzcie sie o technologi produkcji silników.
Pasowanie jest takie że nic nie trzeba docierać.
Oczywiście wymiana nie zaszkodzi ale też nie pomoże.

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3959 dnia: 04 Lutego 2019, 16:01:57 »
Ciekawy temat z tym olejem i docieraniem, może warto obejrzeć https://www.youtube.com/watch?v=nhxYLPvTQOo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl