Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596629 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6990 dnia: 09 Lutego 2022, 22:22:18 »
Czy w silniku olej solo ?
Ważna jest też temp. silnika, jeśli zimny to mimo puszczenia gazu, wraca przed 40km/h paliwo do podtrzymania silnika na wolnych i wtedy jest taki moment. Jeśli silnik rozgrzany to i poniżej 40km/h paliwo nie dochodzi. Czasem po odpaleniu i ruszeniu, dzieje się tak, że obroty silnik utrzymuje i na 1 czy 2 biegu kawałek jedzie jakby sam. To tylko dwie sytuacje które znam.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6991 dnia: 10 Lutego 2022, 18:40:41 »
że obroty silnik utrzymuje i na 1 czy 2 biegu kawałek jedzie jakby sam

Ja nigdy przez 4 lata jazdy Aurisem nie miałem takich sytuacji. Nie ma co tu tłumaczyć takiego zachowania auta, to nie jest normalne.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6992 dnia: 10 Lutego 2022, 18:49:37 »
Chodzi o blachę Corolli, ale pożalę się tu, bo czy to Auris czy Corolla, blacha jest ta sama, a wolę tu, bo tu życie bardziej wre, niż w dziale Corolli. Dziś przy myciu mojej Corolli zauważyłem na masce silnika odprysk wielkości dwóch główek szpilki oraz bardzo delikatne wgniecenie. To ewidentnie od jakiegoś kamyczka. Zamówiłem już w ASO oryginalną farbkę do zaprawek i zamaluję ten odprysk, no ale się trochę martwię  :-( Pocieszcie mnie  :|
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2022, 18:55:16 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6993 dnia: 10 Lutego 2022, 19:29:03 »
Chodzi o blachę Corolli, ale pożalę się tu, bo czy to Auris czy Corolla, blacha jest ta sama, a wolę tu, bo tu życie bardziej wre, niż w dziale Corolli. Dziś przy myciu mojej Corolli zauważyłem na masce silnika odprysk wielkości dwóch główek szpilki oraz bardzo delikatne wgniecenie. To ewidentnie od jakiegoś kamyczka. Zamówiłem już w ASO oryginalną farbkę do zaprawek i zamaluję ten odprysk, no ale się trochę martwię  :-( Pocieszcie mnie  :|

Mogę Cię pocieszyć.
Nawet jak olejesz temat tego odprysku to i tak Corolla Cię przeżyje.  :grin:

ps.
Taki żarcik. :grin: :grin: :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6994 dnia: 10 Lutego 2022, 19:34:51 »
Z mojego doświadczenia odpryski w takich miejscach nie korodują.  Ani brud ani wilgoć się nie zbiera, maska która jest ogrzewana przez silnik szybko wysycha.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6995 dnia: 10 Lutego 2022, 23:30:06 »
Ja nigdy przez 4 lata jazdy Aurisem nie miałem takich sytuacji. Nie ma co tu tłumaczyć takiego zachowania auta, to nie jest normalne.

A mi się zdarza i jest to dla mnie zrozumiałe zjawisko, w tych opisanych sytuacjach. Mamy dwa skrajne twierdzenia, demokracja. Tylko abyśmy wiedzieli więcej, to trzeba by wiedzieć jak u kolegi to zjawisko mocno się nasila. W moich przykładach, przy powrocie paliwa dla silnika to tyci odczuwalne (moment/przejście), bardziej w drugiej sytuacji jest nawet widoczne.

czy to Auris czy Corolla, blacha jest ta sama

Na pewno, jak historia pokazuje tendencje w czasie są odchudzające. Powiedział bym od warstw, do jednej to spada. Dlatego królem może się okazać biała perła.

Co do odprysków, w Auris też widziałem, niestety maska jest pod takim skosem, jak prawie paletka do pingponga przy ścinie podkręcanej. Wszystko odbija się na masce i leci do góry. Jak srebrny to i tak będzie widać, nie ma mocnych aby uzyskać samemu ręcznie takie uziarnienie jak ori. Jedyny plus jaki widzę to lakier z ASO, może być bardziej zgodny niż gdzieś dorabiany. Tylko warto nie przesadzać z ilością lakieru, to nie ma być kupa muchy na gładkim, no i odtłuścić. 

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6996 dnia: 11 Lutego 2022, 06:37:04 »
Ja bym już ten samochód sprzedał i kupił nowy. To wstyd jeździć samochodem z taaaaaakim odpryskiem i wgnieceniem.  :cry: :grin:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6997 dnia: 11 Lutego 2022, 21:27:48 »
Jedyny plus jaki widzę to lakier z ASO, może być bardziej zgodny niż gdzieś dorabiany.

To prawda. Dorabiałem do Aurisa komputerowo lakier u lakiernika, bo też nie uniknąłem odprysków i odcień się różnił, nie było idealnie. Dopiero jak kupiłem oryginał w ASO /sporo drożej/, to odcień był identyczny z lakierem. Teraz do Corolli to już od razu zamówiłem oryginał /53 zł za dwie mikro buteleczki/.

To wstyd jeździć samochodem z taaaaaakim odpryskiem i wgnieceniem

Wgniecenia nie ma, to taki trudno dostrzegalny mikrodołeczek. Głównie chodzi o odprysk, biała, rzucająca się w oczy plamka na zielonej masce. No, ale już to przetrawiłem, zrobię zaprawkę i będzie ok. ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2022, 21:30:51 wysłana przez fynooh »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6998 dnia: 11 Lutego 2022, 22:18:03 »
Tak, u lakiernika usłyszałem, że nawet jeśli mi dorobią na wzór, a nie te gotowe buteleczki, to i tak nie uzyskam takiego rozkładu uziarnienia jak z pistoletu. Plus u lakiernika jest taki, że oni mogą i w sprayu dorobić. Dlatego trzeba zaprawiać tylko małe miejsca, im jaśniejszy lakier to nie kreski, chyba że biały to nie wiem jak wychodzą kreski. Tylko punktowo dobrze wyjdzie i nie kropla mega, tylko mało, tak by lakier schnąc zrobił się w tym punkcie płaski. Lepiej dwa razy po trochu niż raz za dużo. Pędzel musi mieć bardzo cienki i krótki koniec. Pewnie to wgniecenie jest mniejsze niż na dachu po kasztanach.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6999 dnia: 11 Lutego 2022, 22:38:09 »
@fynooh szukasz pocieszenia? Mój Auris ma fabryczny lakier tylko  na masce i dachu i chyba na klapie bagażnika. Wszystkie drzwi były wymieniane na nowe (szyby uchowały się oryginalne) i wiesz co? Nadal kocham to auto :)

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #7000 dnia: 12 Lutego 2022, 20:19:57 »
@fynooh szukasz pocieszenia? Mój Auris ma fabryczny lakier tylko�  na masce i dachu i chyba na klapie bagażnika. Wszystkie drzwi były wymieniane na nowe (szyby uchowały się oryginalne) i wiesz co? Nadal kocham to auto

To jest miłość hehe

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7001 dnia: 13 Lutego 2022, 11:33:47 »
Nadal kocham to auto

No tak, szukam pocieszenia, bo pierwszy odprysk i to na masce, boli trochę. Z czasem się przyzwyczaję. Dzięki ci :-):-):-)

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7002 dnia: 15 Lutego 2022, 21:18:19 »
Kupiłem lakier zaprawkowy z pędzielkiem i kolor jest perfekcyjnie dobrany. Niestety, lakier Aurisa, jak wielu innych nowych aut, jest wodny i jest bardzo miękki. Też mam kilka odprysków na masce. Niestety, auto to przedmiot do używania a nie do oglądania. ;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7003 dnia: 15 Lutego 2022, 21:23:24 »
Ja mam kolor 4V8 i kupiłem gotowca z firmy Arasystem, idealnie nie jest. A już na zderzakach nie mówić, bo tam ten sam kolor inaczej wygląda metal/plastik. @Rauxel z jakiej firmy ty masz ?

Oczywiście auto to urządzenie, tak znajomy gadał. A zmieniło się to od kiedy ma nowe auta, aż uważa gdzie stawia. :shock: Wedle tego co piszesz, można auta wcale nie myć. Ale jak zadbane, oko własne i innych cieszy.  :-) Tu bym dodał istotną sprawę, u jednego auto służy do pracy, a u innego do zwykłego przemieszczania, tak zawsze może to być hobby czy mania.

Panowie mam pytanie.

Jazda drogą S na tempomacie 110km/h. Bieg wiadomo 6. No i czasem na wcale nie górskich wzniesieniach, powiedział bym normalnych nachyleniach wyprofilowanych w długości. Mimo 110km/h i 6, oraz rpm w okolicy 2700, podpowiadaczka zmiany biegów w zegarach, wskazuje aby zredukować na 5. Auto w tym czasie nie ma kryzysu jakiegoś, prędkość spora, rpm się nie zmieniają i takie coś. To chyba jakiś byk w oprogramowaniu.

Czy zauważyliście coś takiego ? 

« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2022, 21:33:28 wysłana przez Rademenes »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7004 dnia: 15 Lutego 2022, 21:27:49 »
Optymalnym zakresem pracy silnika jest przedział między obrotami maksymalnego momentu obrotowego, a obrotami maksymalnej mocy. Teraz sprawdź wartości w instrukcji i sam sobie odpowiesz.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl