Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595872 razy)

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #255 dnia: 06 Marca 2014, 12:13:12 »
W Aurisie 2 nie dają zapasowego koła w standardzie, co myślicie o wykorzystaniu jako zapasówki: zimówki w lecie a letniej w zimie? (oczywiście jedne i drugie opony są na felgach)?
Myślę, że kupiłbym oryginalną dojazdówkę albo został przy zestawie naprawczym. Takie kombinowanie jest niegodne z przepisami (na kołach jednej oso musza być "takie same" opony) i średnio bezpieczne.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #256 dnia: 06 Marca 2014, 12:19:14 »
Dobrze, że jak założysz dojazdówkę to masz na osi takie same opony :)
Kup na allegro dojazdówkę i po temacie

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #257 dnia: 06 Marca 2014, 12:19:31 »
Myślę, że kupiłbym oryginalną dojazdówkę albo został przy zestawie naprawczym. Takie kombinowanie jest niegodne z przepisami (na kołach jednej oso musza być "takie same" opony) i średnio bezpieczne.

nie dotyczy sytuacji awaryjnej - czyli dojazdu do serwisu
przecież na dojazdówce masz inną oponę (nawet rozmiar jest inny) niż opony założone na osiach
a każde koło jest lepsze niż zestaw naprawczy
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline gutek8654

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 06 Marca 2014, 12:47:17 »
W Aurisie 2 nie dają zapasowego koła w standardzie, co myślicie o wykorzystaniu jako zapasówki: zimówki w lecie a letniej w zimie? (oczywiście jedne i drugie opony są na felgach)?

Nie kupuj czasem zapasu! jeździłem tak trzy lata (w lato zimówka jako zapas, w zimę - letnie koło) bez potrzeby korzystania. Jak tylko kupiłem koło do zapasu to od razu dwa gwoździe złapałem  :wallbash:
A tak serio, jak nie masz kasy to nie ma żadnych przeciwwskazań. Oczywiście jak na każdym zapasie trzeba jeździć ostrożniej. Ale mnie irytowało wyjmowanie za każdym razem zapasu jak sezon się zmieniał :P

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #259 dnia: 06 Marca 2014, 14:07:41 »
nie dotyczy sytuacji awaryjnej - czyli dojazdu do serwisu przecież na dojazdówce masz inną oponę (nawet rozmiar jest inny) niż opony założone na osiach a każde koło jest lepsze niż zestaw naprawczy
Dobrze, że jak założysz dojazdówkę to masz na osi takie same opony :) Kup na allegro dojazdówkę i po temacie Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Zgadza się, tylko jak masz dojazdówkę na kole to łatwiej sie przed policjantem wytłumaczyć, że jedzie się akurat do serwisu po naprawione koło, niż w sytuacji, kiedy masz dwie rózne opony na osi.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #260 dnia: 06 Marca 2014, 14:12:19 »
Zgadza się, tylko jak masz dojazdówkę na kole to łatwiej sie przed policjantem wytłumaczyć, że jedzie się akurat do serwisu po naprawione koło, niż w sytuacji, kiedy masz dwie rózne opony na osi.

pokazujesz policjantom wtedy w bagażniku koło, które ściągnąłeś i jest przebite i po problemie
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #261 dnia: 06 Marca 2014, 14:24:18 »
W Aurisie 2 nie dają zapasowego koła w standardzie, co myślicie o wykorzystaniu jako zapasówki: zimówki w lecie a letniej w zimie?
a pełnowymiarowe zmieści się we wnękę na koło?

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #262 dnia: 06 Marca 2014, 14:28:15 »
pokazujesz policjantom wtedy w bagażniku koło, które ściągnąłeś i jest przebite i po problemie

Hmmm, to jeszcze takie pytanie: Jak nie masz przebitego koła w bagażniku, to co pokażesz?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 06 Marca 2014, 14:41:00 »
Hmmm, to jeszcze takie pytanie: Jak nie masz przebitego koła w bagażniku, to co pokażesz?
felicjator, czy po złapaniu gumy, zdjęciu przebitego koła, założeniu dojazdówki, czy innego zapasu, wyrzucasz przebite koło (opona plus felga) do rowu/śmietnika??
ja bym to po prostu zamienił miejscami - czyli zepsute koło schował w miejsce zapasu, a następnie naprawił, lub kupił tylko nową oponę, a nie oponę z felgą..

a co do jazdy po naprawione koło - zazwyczaj robi się to "na miejscu"

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #264 dnia: 06 Marca 2014, 14:45:47 »
 :wallbash: <zalamka>
A co, na dojazdówce też jeździsz miesiącami? Chyba logiczne, że jak uszkodzisz oponę to jedziesz jak najszybciej do wulkanizatora z uszkodzoną oponą ze sobą... Ludzie, nie stwarzajcie sobie na siłę problemów :|

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 06 Marca 2014, 14:46:42 »
Faktycznie. Zastanawiałem się gdzie moje 5-te koło, a ono w rowie zostało/ Klucze i podnośnik też!

A tak na serio to chodziło mi o sytuację, kiedy zostawiasz koło do naprawy u wulkanizatora i nie czekasz na nie. Jeździsz wtedy kilka godzin lub cały dzień z pustym bagażnikiem. Z dojazdówką łatwiej sie wytłumaczyć przy kontorli, niż z zimowym i letnim kołem na jednej osi i pustym bagażnikiem.
P
Po drugie jak jest zestaw naprawczy to po diabła inwestować w zapas albo wkładać koło z innego sezonu, przecież ono swoje waży i ma to jakiś minimalny wpływ na spalanie, osiągi.

Nie stwarzamy problemów tylko rozważamy warianty zachowań i sytuacji na drodze, ze szczegółnym uwzględnieniem zachowania szczególnej ostrożności.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #266 dnia: 06 Marca 2014, 14:49:12 »
są sytuacje, że zestaw naprawczy możesz sobie wyrzucić, bo nic nie zdziałasz
zestaw uratuje cię tylko od czołowego przebicia - np gwoździem - jeśli dziura jest większa, lub oponę rozerwie, lub jest przebicie boczne opony - musisz wtedy wezwać lawetę
a jak masz zapas - po prostu wymieniasz i jedziesz dalej

Offline gutek8654

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 06 Marca 2014, 14:55:30 »
słyszałem, że po niektórych zestawach naprawczych oponę z felgą można tylko do rowu, ale tylko słyszałem, nie praktykowałem

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #268 dnia: 06 Marca 2014, 14:59:53 »
Na pewno naprawa będzie droższa bo wulkanizator się musi z tym syfem w środku uporać  :)  Jeśli ma się miejsce na dojazdówkę to ja bym się nie zastanawiał nawet.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 06 Marca 2014, 15:42:44 »
Ja ze swojego swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że już 2 razy miałem akcje że ktoś przebił/pokroił mi oponę z boku (dwukrotnie opona do śmietnika) i niestety zestaw naprawczy wówczas się nie przyda.
Dojazdówka jest rozwiązaniem, tylko wydatek wydał mi się niekonieczny, gdy w garażu leżą i nudzą się 4 koła (letnie lub zimowe).

Dlatego nauczony doświadczeniem i nie mając koła w bagażniku, pytałem o zdanie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl