Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595691 razy)

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #315 dnia: 29 Marca 2014, 20:44:36 »
Jako że jestem nowy, witam wszystkich gorąco. Otóż sprzedałem Corolle i kupiłem Aurisa 1,6 rok 2011, przebieg 44000. Przebieg jaki lakier oryginalne, cena samochodu była bardzo atrakcyjna, szukałem więc haczyka i chyba znalazłem :( otóż przy kupnie okazało się że żadna z 8 felg nie jest oryginalna. Facet od którego kupowałem, sam kupił auto w styczniu 2013 r. od Toyoty (było to autko testowe salonu) i zarzekał się że takie koła dostał. problem zaczął się podczas powrotu, otóż przy większych prędkościach od 70km/h w górę przy skręcaniu w prawo autko mi tak dziwnie ale mocno huczy, tzn nie ciągle tylko "mieli" jak gdyby łożysko, tylko łożyska są dobre (sprawdzone), mój mechanik powiedział, że albo półoś albo skrzynia. to mielenie aż czuć w podłodze auta z przodu. Miał ktoś coś takiego i czy mogę to oddać na gwarancji czy nie? Oczywiście kupując auto, jeżdziłem nim i to z 15km ale w Wałbrzychu a tam nie sposób jechać więcej niż 49km/h. Już sam nie wiem co robić czy oddawać sprawę do sądu (rękojmia) czy próbować wyeliminować problem, a mieli porządnie. Proszę o radę. :-( 
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #316 dnia: 29 Marca 2014, 20:50:18 »
jeśli kupowałeś w komisie czy od innego podmiotu gospodarczego, to możesz dochodzić praw rękojmi...
jeśli kupowałeś od osoby prywatnej - zapewne podpisałeś umowę kupna sprzedaży - a tam standardowo jest punkcik o zapoznaniu się ze stanem technicznym auta- w tym wypadku raczej nic nie wskórasz nawet w sądzie
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #317 dnia: 29 Marca 2014, 20:58:43 »
Kupowałem od firmy, ale nie z komisu, auto było na firmę- przychodnię lekarską, a jeździł nie właściciel ok 50-60 lat. Na auto mam rachunek, nie fakturę bo nie są vatowcami (usługi paramedyczne). Tylko że autko oprócz tej "wady" jest [cenzura] fajne i interesuje mnie co to może być i czy da się na gwarancji, a jeśli nie to ile to może kosztować?

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #318 dnia: 29 Marca 2014, 22:45:46 »
Kolego, jeśli gwarancja jest ważna, to nie pozostaje nic innego jak jechać do serwisu.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 01 Kwietnia 2014, 11:33:45 »
Witam, jestem po wizycie w serwisie, okazało się że uszkodzeniu uległo łożysko w lewym przednim kole, wymienili na gwarancji :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #320 dnia: 01 Kwietnia 2014, 12:16:02 »
Super, teraz tylko ciesz się autem :)

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #321 dnia: 01 Kwietnia 2014, 15:28:27 »
Miałem to samo po zakupie auta od kobiety. Łożysko poszło przy 64 tys jeździła chyba po krawężnikach widać było po stanie felgi z tej strony. Ogólnie trzeba sie przygotować na takie "niespodzianki" przy zakupie auta od kobiety albo od dziadka. U mnie tez nie mogli początkowo stwierdzić czy to łożysko pomogło dopiero podniesienie auta rozpędzenie do ok 100km/h i wyrzucenie na luz wtedy huczenie było juz mocno słyszalne i wymiana piasty z łożyskiem pomogła. Dodam ze zamontowałem piastę marki KOYO w cenie ok 320 zł

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #322 dnia: 01 Kwietnia 2014, 15:56:28 »
Hehe pewnie dala pojezdzic mężowi i stąd to łożysko.  Ja kupiłam auto od kobiety i nie narzekam.  Teraz sprzedaję od kobiety i nadal łożysko nie huczy  <taniec>
Żyj i daj żyć innym.

Offline gutek8654

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #323 dnia: 01 Kwietnia 2014, 16:06:49 »
i nadal łożysko nie huczy 

Bo to dopiero po sprzedaży wyjdzie :P a tak serio, przez dwa lata prawie codziennie pokonuję 10cm krawężnik na parkingu i łożyska są w dobrym stanie.
A czułość do auta na szczęście (lub nie) nie ma płci i dotyczy obojga.

Offline radastech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #324 dnia: 02 Kwietnia 2014, 15:54:11 »
http://allegro.pl/wurth-odgrzybiacz-do-klimatyzacji-klimy-serwisowy-i4064550204.html
Używał ktoś może tego specyfiku? Jakieś opinie, rady, doświadczenia z tego typami specyfikami? Gdzie w Aurisie trzeba wsadzić ten wężyk by dotrzeć do parownika?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #326 dnia: 02 Kwietnia 2014, 18:17:02 »
Ja kiedyś użyłam coś takiego http://allegro.pl/plak-airclim-do-dezynfekcji-klimatyzacji-200ml-i4028345829.html
Efekt "rewelacja" całe auto mokre, zwłaszcza podłoga, smród jaki był taki został. Straszna beznadzieja, koniec z końcem znalazłam fajną oferte na grouponie i odgrzybiłam klimę, napełniłam + ozonowanie wnętrza za dobre pieniądze  :good:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #327 dnia: 02 Kwietnia 2014, 18:32:27 »
Tu znalazłam cos fajnego. Nie było filmu o odgrzybianiu aurisa, ale filtr znajduje się w kabinie pod schowkiem, więc można postąpić analogicznie  :good:
https://www.youtube.com/watch?v=WCaIwWXzeq0

Edit:\
a te patenty plaka akurat dziś oglądała w selgrosie, około 17 zł. Nie przekonało mnie to jakoś  :o
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2014, 18:34:05 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #328 dnia: 02 Kwietnia 2014, 19:00:27 »
bo plak to syf

zależy też od konstrukcji auta, np. w Accordzie VII można sobie taką pianką narobić biedy

należy też pamiętać, że taka pianka to na 2-3 razy idzie, nie psikać całej

plak to g.ówno, za te środki ręczę :-)

http://allegro.pl/toyota-odgrzybiacz-super-cena-i4117046976.html
http://allegro.pl/crc-airco-cleaner-aktywna-pianka-do-klimatyzacji-i4069519513.html
http://allegro.pl/magneti-marelli-do-odkazania-klimatyzacji-2x-spray-i4062147010.html
http://allegro.pl/forch-srodek-do-czyszczenia-klimatyzacji-150ml-i4074908514.html
http://allegro.pl/wurth-odgrzybiacz-klimatyzacji-odgrzybiania-klimy-i4080384864.html

fajną sprawą jest środek typu granat, jako uzupełnienie ogrzybiacza w puszce
warunek jest taki żeby stosować się do instrukcji i środek musi być dobrej firmy, więc musi kosztować

na dobrą sprawę to takie zaleczanie, jak jest mocny syf to nie pomoże i trzeba by dobrze parownik umyć (zdemontować)
TIIDA '09

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #329 dnia: 02 Kwietnia 2014, 19:22:51 »
jest mocny syf to nie pomoże i trzeba by dobrze parownik umyć
No o tutaj pytanie, czy Grouponowe, "rewelacyjne" oferty ozonowania maja sens  :o
Co to da, że podmucha ozonem?
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl