Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596870 razy)

Offline bbanditoss

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #930 dnia: 02 Listopada 2014, 21:14:42 »
Masz w papierach 2014 to czym się stresujesz ? :>
Sprawdzanie cyferek na szybach kojarzy mi się ze "specjalistami" z polmozbytów....
Najlepsi są, którzy na tej podstawie oceniają bezwypadkowość samochodu  <zalamka>

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #931 dnia: 02 Listopada 2014, 21:22:47 »
To raczej normalne, że auto ma niektóre szyby z roku poprzedniego. Ja mam auto z produkcji marzec 2013 i część szyb mam 2012 ;)

Offline tmmariano

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #932 dnia: 03 Listopada 2014, 07:59:03 »
OK, wielkie dzięki za info - bałem się właśnie, że przy ewentualnej sprzedaży może być problem z kupującym...

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #933 dnia: 03 Listopada 2014, 08:12:32 »
Masz w papierach 2014 to czym się stresujesz ? :> Sprawdzanie cyferek na szybach kojarzy mi się ze "specjalistami" z polmozbytów.... Najlepsi są, którzy na tej podstawie oceniają bezwypadkowość samochodu

nie jest to wyznacznik i pewnik wypadku samochodu, ale jeśli auto jest z 2014 - a szyby przy odsprzedaży auta są z 2016 roku, to znaczy że szyby na pewno były wymieniane. Jednym z powodów wymiany szyby - jest jej rozbicie, a rozbicie z kolei podpowiada nam kolizję/wypadek - oczywiście nie jest to 100% pewności, ale na tej podstawie, zwracam uwagę na drobniejsze szczegóły przy oględzinach auta.
Jeśli wymieniana jest tylko szyba czołowa, lub jedna boczna od strony kierowcy, można przyjąć że w przednią uderzył kamień, a boczna została wybita, bo ktoś się próbował dostać do auta, bo zatrzasnął kluczyk...

a co do produkcji auta i rocznika szyb - nie ma nic dziwnego, że szyby są o rok starsze niż samochód.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline baartek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #934 dnia: 03 Listopada 2014, 20:06:57 »
Może mi ktoś podać nr katalogowy tej osłonki gumowej do tempomatu bo ostatnio jak ktoś się mądrował podał mi ten nr z aurisa 2 gen a ja szukam do 1 gen rok 2010.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #935 dnia: 03 Listopada 2014, 20:41:54 »
Do aurisa 1 nie ma, jest bodaj razem z tym duzym plastikiem

Offline baartek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #936 dnia: 03 Listopada 2014, 21:03:42 »
W serwisie gość mówił ze ten nr pasuje do gen 1. Doszedłem tez ze ta gumka w manualu nie jest ori :). W EPC toyoty tez wykazuje ze ta zaslepka/guma ppasi. przylozylem i niby pasuje wymiarem do śladu na kierze.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #937 dnia: 04 Listopada 2014, 08:37:27 »
Masz w papierach 2014 to czym się stresujesz ? :> Sprawdzanie cyferek na szybach kojarzy mi się ze "specjalistami" z polmozbytów.... Najlepsi są, którzy na tej podstawie oceniają bezwypadkowość samochodu
nie jest to wyznacznik i pewnik wypadku samochodu, ale jeśli auto jest z 2014 - a szyby przy odsprzedaży auta są z 2016 roku, to znaczy że szyby na pewno były wymieniane. Jednym z powodów wymiany szyby - jest jej rozbicie, a rozbicie z kolei podpowiada nam kolizję/wypadek - oczywiście nie jest to 100% pewności, ale na tej podstawie, zwracam uwagę na drobniejsze szczegóły przy oględzinach auta. Jeśli wymieniana jest tylko szyba czołowa, lub jedna boczna od strony kierowcy, można przyjąć że w przednią uderzył kamień, a boczna została wybita, bo ktoś się próbował dostać do auta, bo zatrzasnął kluczyk... a co do produkcji auta i rocznika szyb - nie ma nic dziwnego, że szyby są o rok starsze niż samochód.

Panowie pewnie nie da się zwariować, ale jeżeli zdarzy się nam rozbicie szyby, to warto po prostu zrobić zdjęcie i włożyć do papierów od samochodu- tych książek gwarancyjnych itd. Sam w mojej Corolli miałem rozbitą boczną szybę od str pasażera i właśnie tak zrobiłem. Przy sprzedaży oczywiście znawca próbował wmówić że autko rozbitwe było. Wyjąłem zdjęcie i trochę ucichł.
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #938 dnia: 04 Listopada 2014, 08:39:27 »
Pewnie zaraz ktoś mnie zruga że to wydziwianie itd, ale zdjęcie zrobiłem komórką i wiele pracy nie kosztowało a zobaczyć minę "znawcy" wmawiającego rozbicie samochodu, po wyjęciu zdjęcia- bezcenne.
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #939 dnia: 04 Listopada 2014, 11:55:46 »
nigdy nie wmawiam przy kupnie, że auto było bite, bo szyba ma inny rocznik, ale pytam o okoliczności wymiany.
Sam kupiłem aurisa z wymienioną szybą przednią - nie robiłem przy tym żadnego problemu.
zaznaczam tylko, że sprawdzenie rocznika szyb, jest jedną z podstawowych czynności przy oględzinach auta - przy jego zakupie.
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #940 dnia: 13 Listopada 2014, 12:11:04 »
Nie działa ogrzewanie tylnej szyby (działa ogrzewanie lusterek). Żeby sprawdzić, czy dochodzi prąd, próbuję się dostać do kabelków przy szybie i nie chce poniszczyć plastików/osłonek klapy. Może ktoś zdejmował te osłonki klapy bagażnika i coś podpowie. A może jeszcze jakieś podpowiedzi, co może być przyczyną braku ogrzewania tylnej szybki.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #941 dnia: 13 Listopada 2014, 12:55:21 »
1. przerwa w ścieżce oporowej na szybie
2. przerwa w wiązce na styku klapa/nadwozie

włącz ogrzewanie szyby i dotknij miernikiem ścieżki oporowej, powinno być napięcie (0-12V w zależnosci od miejsca)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #942 dnia: 13 Listopada 2014, 13:05:29 »
Nie działa ogrzewanie tylnej szyby (działa ogrzewanie lusterek).
nie jestem pewien, czy od tego nie ma 2 osobnych bezpieczników - sprawdzałeś bezpieczniki?

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #943 dnia: 16 Listopada 2014, 17:59:29 »
Pytanie do wszystkich którzy kupowali Aurisa TS i dostali zestaw naprawczy - mieliście na wyposażeniu podnośnik? Bo żem przy odbiorze w czerwcu nie zwrócił uwagi a nie wiem czy na zbliżającym się przeglądzie nie robić o to awanturki ;)

Tapatalk @ Sony Xperia Tab Z

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #944 dnia: 16 Listopada 2014, 18:12:10 »
W firmie odbieraliśmy pięć Aurisów i w każdym poza wspomnianym zestawem naprawczym jest kompresor, klucz do kół i podnośnik.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl