Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595671 razy)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1185 dnia: 08 Marca 2015, 16:58:38 »
Witam

Mam pytanie do użytkowników Aurisa HSD
(szybko trzeba podjąć decyzję o ew. zakupie więc zależy mi na szybkiej odpowiedzi  :-) ).

Jeździłem dzisiaj z 20 minut takim po pustym mieście więc ciężko wyrobić sobie zdanie.

Jak tym się jeździ w realu na trasie ?
Ruszył jak melex (cicho) , jak dodałem gazu na maxa to subiektywnie d..py nie urywało , zaczął głośniej pracować ale wyraźnego kopa nie odczułem , aczkolwiek rozpędzał się.
W moim 1,6 Valvematic (132KM) jak pociągnę na trójce pod czerwone pole to nawet pod wzniesienie zostawiam z tyłu TDI.

Czy jazda na trasie jest tym wogóle mozliwa ? (w moim obecnym redukuję ma trójkę lub czwórkę i tiry wyprzedzam w miarę bezproblemowo).

Czy hybryda nadaje się tylko do płynnej jednostajnej jazdy czy w razie co można tym "depnąć" ?

Ile realnie (z prędkościami autostradowymi ok. 120 km/h) spodziewać się spalania ?

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1186 dnia: 08 Marca 2015, 17:31:42 »
W jakim trybie miałeś auto? Zauważyłem, że sprzedawcy mają przykazane włączać ECO. Wtedy rzeczywiście reakcja na pedał gazu jest kiepska.
Dodatkowo należy też nauczyć się jazdy automatem, sposób operowania pedałem gazu ma wpływ na działanie skrzyni.

Auto nadaje się do jazdy (w tym autostradowej) jak każde inne. W trybie Power start spod świateł (moim subiektywnym zdaniem) wyraźnie lepszy jak u Valvematica. Wyprzedzanie w trasie również.
Z prędkościami autostradowymi do 140 realne zużycie (znaczy wyliczone pod dystrybutorem) 6 litrów (3 osoby, bagaż, klima).

Ogólnie polecam :)
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2015, 17:35:15 wysłana przez jasny »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1187 dnia: 08 Marca 2015, 18:13:34 »
Różnica w cenie między ogladanymi dzisiaj valvematic i hybrid (do ew. zamówienia) to ok. 12.000 pln.

Zakładając średnie spalanie hybrydy ok. 5,0-5,5 l/100 km i benzyny 8-9 l/100 km i moich przebiegach ok. 13,000 km/rok  to po trzech latach leasingu "odrobię" na oszczędnościach w spalaniu gdzieś tak z 50-60 % różnicy w cenie samochodu (liczyłem dla ceny paliwa 4,5 pln/litr).

Hybrid kusi , ale matematyka (i zdrowy rozsądek) podpowiadają co innego.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1188 dnia: 08 Marca 2015, 19:58:03 »
Jak bym miał te pieniądze to bym brał hybryde. Nowa technologia. Nowa jakość. W valve to użytkownicy albo są albo nie są zadowoleni. W przypadku hybrydy, przynajmniej na tym forum, żaden z nabywców chyba nie napisał złego słowa.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1189 dnia: 08 Marca 2015, 20:16:56 »
Jak bym miał te pieniądze to bym brał hybryde

Dać albo nie dać dodatkowe 12.000 pln - faktycznie kwestia zasobności portfela.
Policzyłem, że przy naszych przebiegach , przy spalaniu hybrydy 5-5,5 l/100 km i valve 8-9 l/100 i cenie paliwa 4,5 pln/litr róznicę 12.000 wyjeżdzę po 4,8 roku  :grin:

Nowa technologia

Już nie taka nowa  :-)

Nowa jakość

Czy ja wiem ?  :o
Valve którego ogladaliśmy (i brany jest pod uwagę) oprócz innej dźwigni zmiany biegów i innej liczby pedałów ( :laugh:) niczym się we wnętrzu nie różnił od hybrydy którą jeździłem.
Wygladało, że miał te same materiały , spasowanie podobne , technika zawieszenia ta sama.

W valve to użytkownicy albo są albo nie są zadowoleni.

Mam valve , nie narzekam  :good:
Ten nowszy w porównaniu z moim nawet bogaciej wyposażony (skyview , duży wyswietlacz , grzane stołki , z tyłu niezależne zawieszenie , nawigacja , kamera cofania) w moim "starym" mam za to dwustrefową klimę (nie korzystam) i elektrycznie składane lusterka.

Napęd znam , więc wiem czego się spodziewać (hybryd wydał mi się "dziwny" podczas jazdy , nie czułem że jadę).
Liczę ewentualnie na mniejsze spalanie  :o  (A II jest niższy od AI FL).
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2015, 20:21:30 wysłana przez tomery »

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1190 dnia: 09 Marca 2015, 11:42:23 »
Szybkie pytanie do posiadaczy Auris 2014 r.:
czy dostaliście pilota do zapasowego kluczyka, czy tylko sam kluczyk?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1191 dnia: 09 Marca 2015, 11:43:48 »
Sam kluczyk, kupiłam bez alarmu.
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1193 dnia: 09 Marca 2015, 12:30:14 »
OK, czyli wszystko gra. Dziękuję za odpowiedzi :)

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1194 dnia: 09 Marca 2015, 13:40:41 »
Nie działa ogrzewanie tylnej szyby, sprawdziłem miernikiem czy jest prąd na szybie i jest po włączeniu przycisku na desce rozdzielczej, ogrzewanie lusterek uruchamianych tym samym przyciskiem działa. Przewody grzewcze na szybie oblukałem i wydają się być ok. Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co sprawdzić? :o

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1195 dnia: 09 Marca 2015, 19:07:24 »
Nie działa ogrzewanie tylnej szyby, sprawdziłem miernikiem czy jest prąd na szybie i jest po włączeniu przycisku na desce rozdzielczej, ogrzewanie lusterek uruchamianych tym samym przyciskiem działa. Przewody grzewcze na szybie oblukałem i wydają się być ok. Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co sprawdzić? :o

skoro twierdzisz, że +12V dochodzi do szyby,  linia grzewcza nie ma przerw to zostaje tylko sprawdzenie masy po drugiej stronie szyby  :-P
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1196 dnia: 10 Marca 2015, 10:32:16 »
sprawdzałem to tak - zdjąłem boczne plastiki z klapy, żeby dostać się do złączy ogrzewania szyby i przyłożyłem końcówki miernika do tych złączy (jedno po prawej stonie szyby drugie po lewaj i pokazało na mierniku 12V (oczywiście po włączeniu zapłonu i włącznika ogrzewania szyby), czy dobrze to sprawdziłem?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1197 dnia: 10 Marca 2015, 10:50:25 »
dobrze, a jak sprawdziłeś ciągłość linii? odpiąłeś kable od szyby (wystarczy z jednej strony) i omomierzem wskazało 1-2 ohmy?
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1198 dnia: 10 Marca 2015, 13:15:12 »
tego nie zrobiłem :wallbash: Dzięki

Offline windziarz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris HSD TS
« Odpowiedź #1199 dnia: 10 Marca 2015, 21:18:49 »
@tomery

1.Dach szklany
Choć w pierwszej chwili to gadżet to jestem bardzo zadowolony. Tak się do tego przyzwyczaiłem że czasami jak przymykam dach (jak dzieci zasną) to mam uczucie klaustrofobii :) Robi się się optycznie mało przestrzeni (oczywiście to kwestia przyzwyczajenia). Szyba jest mocno przyciemniana (z zewnątrz ciężko dostrzec wnętrze (podobnie jak boczne przyciemniane). Ja polecam.

2.wersja HSD
Ostatnia Toyota przed zmianą na HSD to był diesel D4D którego bardzo lubiłem (dynamika, spalanie) ale swoje lata już miał i widmo coraz większych kosztów spowodowało rozmyślania nad nowym. To indywidualna kwestia każdego z osobna, kluczowa kwestia jak długo masz zamiar użytkować auto, bo jeżeli 3-4 lata to HSD się nie opłaca. W moim przypadku ostrożne założenia/wyliczenia zwrotu różnicy HSD vs benzyna to 4-5 lat (tak było przed zakupem). Teraz jeżdżąc widzę że będzie to chyba krócej (3-4 lata). Mi pasuje charakter tego napędu, w trybie Eco gaz działa trochę jakby był z gumy ale zupełnie akceptowalnie, a w trybie Power przyśpieszenie jest więcej niż zadowalające.
Poza dojazdem do pracy (Wrocław, w tym trochę autostradową obwodnicą) jeżdżę regularnie trasę 200km autostradą. Względem Avensisa 2.0 D4D to na podjazdach tzw. kultura pracy czy też słyszalność napędu jest większa, ale w żaden sposób nie dyskwalifikująca. Tak normalnie po płaskim jadąc z tempomatem na 120-130km/h bardziej słychać owiewające powietrze niż silnik.

Spalanie.
W ostatnich dniach jak zrobiło się cieplej już widzę jak spalanie z i tak nie dużego (śr. 5,5l) spada na 4,5-4,8l.
Życzyłbym sobie tylko żeby Auris był tak niezawodny jak Yaris w benzynie którego po 8 latach sprzedawałem bez ani jednej usterki (nie licząc eksploatacji).
Yaris VVT-I <---8lat---> Avensis D4D <---4lata---> Auris HSD TS <---10lat---...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl